Saturday, December 9, 2017

Doakan yang baik-baik

Assalamualaikum.

Doakan yang baik-baik.
Tapi kena baik-baik jugaklah bagitahu orang.
Sebab tu dalam bm,cikgu akan marah jangan buat ayat tergantung..
That's why cikgu amalia much prefer english which is easier to make people understand eventhough still in broken english..

Mulut orang ni dah lah laju.pantas.dan tuntas.

Doakan yang baik-baik maksudnya disini semoga semuanya dirahmati oleh Tuhan.

Ada jugak orang mentafsir,doakan yang baik-baik mungkin dia dah masukkan nama budak tu dalam doa.
Ya Ampun,ini bukan memberi pengharapan pada Yang Esa.
Ini pengharapan pada manusia.
Silalah jangan salah faham bila sis cakap doa yang baik-baik...

Doa yang baik-baik tu maksudnya positifkan diri atau husnozun bahawa kuasa Allah itu lebih indah..

Tapi apakan daya,orang dah bawak mulut.
Habislah,elok-elok sis follow with the flow.
Redha dengan kuasa Tuhan.
Tapi ada orang melampaui batas,fikir negatif berkenaan diri kita habislah buruk nama aku..

Buruk sangat.
Penat dah kena macamni.
Memang dari zaman sekolah,zaman kawan-kawan dulu,zaman masuk u,zaman kerja mesti jumpa orang yang TETAP AKAN MESTI HARUS menjatuhkan kita tanpa mengetahui apa-apa base.
Terus kau nak caras,this is so cool guys..
Terpaksa aku redha.
Dan masih doa yang baik-baik.
Positifkan diri je.

Mungkin silap aku jugak bercerita.
Tapi,sis tak ada pulak cerita 100% from a to z...
Tiadalah pula sis pesan time bercerita tu,okay saya wasiatkan awak untuk bagitahu di socmed,di office,di rumah,di komuniti untuk war-warkan cerita yang sis bagitahu..
Sorry that's only my personal privacy..

Orang yang jenis macam sis ni,bukan okay aku cerita harini kau kena bagitahu kat semua orang harini jgk..benda personal kot..
Tak patot kot share kt orang lain.

Kalau mengikut etika profesional,okay semua bukak kat meeting.habis meeting,habis usul tersebut..
Kalau macamni kesnya,bukan meeting.mengata.tambah sikit secukup rasa.
Lepastu kau jaja dekat ramai orang.
Lepastu nama aku tau yang down padahal kau dengan bangganya cerita kat orang lain.
Takut ceritanya tak sama tau waktu awak sampaikan tu,kita risau jugak kalau jadi fitnah..
Sebabtulah selalu pesan pada diri,doa yang baik-baik.
Kadang,boleh jadi pengajaran untuk kita lepas berlakunya sesuatu perkara itu,Tuhan nak tunjuk..

Aku mintak maaf lah kalau rakan sejawat aku juga terasa sebab benda-benda macamni tapi engkorang kena hormat aku as kawan sejawat..fikir dulu secara rasional sebelum membuka mulut..
Ada orang kita boleh percaya,ada orang kita boleh tak percaya..

Sememangnya,aku tak boleh cerita semua masalah kat sini tapi sekadar mahu berkongsi pengalaman sambil brainstorm langkah yang patut aku ambik bila jumpa orang macamni..
In sha Allah tengah cuba yang terbaik untuk mencari bilik khas dimana,aku tidak membuang masa untuk perkara peribadi cukuplah sekadar perkenalan bagi mereka untuk tahun pertama aku sebagai guru.

Semoga lepas ini,lebih fokus pada kerjaya dan menjadi guru yang berdedikasi kepada anak-anak murid.

Okay,setakat ini tiada ayat tergantung kan dalam post ni? Alhamdulillah..

Ikhlas,

TEACHER RBT.

No comments:

Post a Comment