Friday, July 21, 2017

Rahsia punca seperti tidak menghargai

Assalamualaikum


Baru malam ni lia dapat terfikir kepada teruk sangat penangan awak ni encik yell..

Tak kisahlah apa yang awak nak.and i know the thing that u wanted the most is appreciation..


Sis bukan taknak appreciate bro cuma bro pun tahu kan sis taknak orang tahu bukan-bukan pasal kita..
Biar dia nampak smooth je..hope next time nobody ask me about us..

Thanks for the step im really appreciate that..

Sis bukan taknak appreciate cuma lia xreti nak tunjuk macammana..kadang bro sendiri pun xrasa apa yang lia buat itu adalah untuk appreciate awak..

Kalau encik ingat the first time we met,i bought your product..tak sampai rumah kot,anak saudara dah habiskan..awak apa tahu?...

For second meeting,yeahh i dont ever think we can meet again seems like you just only ask about the transit bus from terminal to tasik merdeka...and i was busy at that time..dividing my time with friends and comitment aint easy...i dont really remember,you asked me that question during wednesday o thursday which is im really busy with meeting..i was shocked that day..feel like,ooo he still searching me?..on saturday ive some motivation program for standard six sekolah kebangsaan bukit hampar..my progran end about 1.30 pm...but my friend,fyza who ask me to fetch her at kfc at 12.30 and keep repeating called me eventhough she heard me my prgram not finished yet..i need to accompanied her for her engagement..which is the main reason i cant go to meet encik yell..not in my mind at all..i know that i cant make it because that weekend i was too busy.. Fyza ask me to follow her doing some photoshoot at dairy farm muadzam shah,i followed her while i was thinking,and discussing with encik maybe i can make it to meet him.. I called my mom and she said anyway u just come home and discussed with her..from muadzam shah at 2-3 pm,i go back to my home told my mom and contact my friend,miah and mom gave permission and tralalala i met you and your friends.glad i can make it because i believe Allah is the best planner..

Then,can u see how im appreciating you?
Bukan nak mengungkit,cuma nak menjelaskan..

Macam panjang lagi nak cerita tapi macam dah cukup panjang je dah ni..
Boleh tak awak fikir,sebelum kita berjumpa apa yang saya buat?apa yang berlaku dalam perjalanan masa nak pergi tu?
Saya jenis yang bukan senang-senang nak cerita kat orang berkenaan peribadi saya..maaf..


And this how much are you appreciating me?


I know i make many mistakes,because im just a human..are you perfect?no,absolutely because only Allah and his prophet,Rasullullah saw is perfect not us who is really daive.

I remember every moment we met but not everything we can told everybody..


Sory im gonna lesser my usage of telling people about my life especially at all my media social..
This blog also i want but i think only here the best place for me to write and releasing down my stress my feeling..
I hope u know,now i'm crying #nangis..
Miss you so much..

Sakit

Rasa macam lebih sakit walaupun cuba mengelak.. Sedihlah mcm ni..kenapa kita tak boleh happy-happy mcm dlu..
Lia nak awet muda lahh..taknak sedih macamni..
Taknak diri ini rasa useless..

Hujung minggu ni kawan ajak pergi kuantan nak bawak buat hilang stress..tapi kawan cakap makin emosi lagi adalah seketul cikgu lia ni..makin jadi diam makin speechless wordless..macammna ni nak jadi emcee ahad ni kat sekolah..macammana nak teruskan hidup sebagai seorang cikgu ni..

Saya tak pernah fikir yang bukan-bukan pun pasal awak..saya tahu awak baik..
Bagi saya semangat pliss...

Saya rindu awak sangat-sangat encik yell..

Saya nak jugak jadi lia yang happy go lucky yang dulu dulu...sangat dah lama dah cikgu lia ni dah xmacam ni..since 2012...benda ni semua sekejap je..apa salahnya awak bagi dia jadi lama....selama-lamanya..

Saya tak fikirlah apa yang awak ada..yang saya fikir awak kt sebelah saya.tu je..
Kalau awak dah takda kt sebelah saya tu,saya rasa macam hilang.rasa macam ada something wrong somewhere..
Asik termenung,tak selera makan.takde mood.. #nangis

Dah lahh,buat pos ni pun #nangis tak cakap pape pun #nangis #nangis #nangis

Biarlah taknak contact dengan siapa-siapa biar je sis menyendiri tiada siapa tahu.
Cukuplah Allah je yang ada..

Tuesday, July 18, 2017

uncertainty

assalamualaikum..


lia.z mintak maaf jika banyak buat salah pada awak..
tidak kiralah tersurat atau tersirat..
dah mula sayang tapi bukan mudah untuk meluahkan sebab semua ini hanya akan berlaku dengan kuasa Tuhan..

alhamdulillah juga ramai kawan lia.z yang masih ada support diri lia.z tapi kita kena percaya kawan-kawan juga ada komitmen lain bukan setakat nak melayan kita sahaja..
tak semua orang boleh full time jaga kita..walaupun mak ayah kita sendiri...yang boleh jaga kita full time ialah Allah SWT..dan dia juga menjaga jodoh kita..ia menjadi rahsia antara kita dan Allah.

buat encik yell, walaupun perjalanan kita agak smooth pada mulanya tapi saya faham. saya redha. sebab saya percaya kuasa Allah itu indah..mungkin ada hikmah yang berlaku atas semua ini..
kalau Allah kata nak jadi,jadilah ia..learn..
the only word best to describe is LEARN.

saya tetap akan mendoakan yang baik-baik untuk awak walaupun banyak dah kawan-kawan saya berpesan JANGAN PERCAYA SANGAT DENGAN ORANG tapi sis tahu sis boleh mempositifkan semua ini sebab sis tahu ini semua adalah baik untuk diri sendiri jugak..

memang stress,tambahan pula mendengar berita yang memang sedih..lagilah rasa depress...so much,so i offline all my media social which is i dont really remember the password..kahh kelakar kan tak pernah ingat password sebab fon selalunya memang dah online..so tak pernah ingat katakunci yang mana..uninstall all of them except twitter and this blog..
memang suatu ketika dahulu berperasaan sebegini untuk offline segala mak nenek tapi tak boleh sebab diri ini memang memerlukan social life and contact my friends. Now,sebab dah bekerja saya harap saya akan lebih fokus dalam menge'edit' ebrm dan buat semua kerja sekolah..


saya akan tetap rindukan awak..mungkin ini post terakhir saya sebab saya nak log out this blog and log out email..so mungkin memang dah tak ada masa untuk berblog,bercontest,ber blah blah blah..

akhir sekali,saya mintak maaf jika banyak buat silap..







Boleh

Assalamualaikum

Harini mood sangat ke laut walaupun kelas harini full..
Keadaan yang sibuk buat sis lia.z buat rasa itu lagi ke laut..nak muntah..taknak makan...nak menangis je..sedih tak terhingga taktahu
Nak bawak diri malas nak fikir tapi tak BOOOLLLLLEHHHHH.

Mama sis lia.z dh sakit kt bahagian muka..muka dia bengkak..sis lia.z risau je dia sudah terkena minor stroke maybe effect from her high blood..
Malam tadi dapat berita abang saudara meninggal dunia dan sekarang memang ada kat dalam bilik kaunseling untuk mencari ketenangan sebelum masuk dua lagi kelas selepas ini.....

Rasa macam nak mintak crk tapi setakat ini adik lia.z ada jadi driver..ya Allah..rasa macam tidak sampai seminggu dah ada berita kematian..kesihatan masing-masing merundum.. Sis lia.z yang nampak mcm sihat ni pun sakit jugak,sakit hati...

Entahlah,jenis yang tak pernah nak kisah kalau orang nak buat kita...dan saya tahu,banyak lagi dugaan besar yang akan berlaku dalam diri lepas ini..
Saya taknak lah awak buat bukan-bukan untuk jatuhkan saya..

Saya memang dah sayang awak,saya tahu saya tak layak untuk awak..sy akan bawa diri saya pergi jauh dan jaga keluarga saya elok-elok..
Sy memang dah takde siapa2 dah nak tumpang bahu lagi...takda siapa2 yg boleh teman saya jalan-jalan..dan happy-happy pergi makan..dah tak ada dah semua tu..memang,memang saya dah busy dengan kerjaya saya..betul tu,baik saya kumpul duit untuk buat rumah sendiri...berbanding fikir buat rumahtangga..hahaha memang tak pernah fikir tapi u are in my list..haaa,list ke?bukan..tapi awak dah memenuhi ruang dalam hati saya..awak dah berjaya selotape dia lepas bengkak,pecah disebabkan someone else yang tak ada hati perut...awak pun takada hati perut ke?tak kan?..

Saya yakin perkara ini akan menjadi lebih teruk..saya dah cuba motivasikan diri ini..
Memang lahh xpatot kejar pada yang tak sudi tapi kalau dah sayang,susah nak lepaskan..

How can you ask me to stop it?

Never mind...
Saya nak freekan minda daripada fikir semua ni..tapi tak boleh,susahlah..
Sebab tu saya suka buat kerja gila,sebab taknak benda ni semua...

Terngiang-ngiang lagu sonaone growing up sucks....never wanna get old...
Sebab nanti asik sedih je..orang nak happy-happy..

Awak semua doakan sahaja yang terbaik untuk lia.z ye..cukup..

Monday, July 17, 2017

Uji

Assalamualaikum


Rasa macam taknak update lagi dah..
Series mood hilang.. Rasa macam deactivated segala mak nenek media sosial. . A place where i make friends is like a place where i live in hell...
Cukuplah Allah sahaja yang tahu semua ini...
Sis lia.z cuma mampu doa yang baik-baik je.
Dia dah bagi peringatan biar kita ni jangan asyik nak buat jahat sangat..just be yourself..simple and nice... Tak payah macam-macam,tak payah sibuk hal orang lain and live your life and no regret..

Whatever it is,thanks for your step..
And tell everybody..

Thanks sebab tambahkan lagi salahfaham....
Sudahlah,mintak doa dengan Tuhan tengah-tengah malam ni lagi indah daripada nak meluahkan perasaan kt blog ni..

Saya tetap doakan yang baik-baik untuk awak,encik yell..kuasa Allah itu mengatasi segalanya,bila-bila masa hati kita boleh berubah..memang saya garang orangnya tapi minggu ini saya memang betul-betul takde mood dah,nak mengajar pun mcm dh xde perasaan..saya baru nak masuk 3 bulan awak,belum tiga tahun lagi...bagilah saya masa untuk stabilkan diri awak...

Makin hari jam tidur makin kurang..memang tdo awal tapi bangun pun awal,banyak sangat benda difikirkan...

Oklah awak,assalamualaikum.





Yang hanya mampu doa yang baik-baik sahaja,

Lia Zakiah Cerdik

Sunday, July 16, 2017

Busy is not the way.

Alhamdulillah what a busy day today..

Dan terasa lebih sayang kat kawan-kawan yang sentiasa memberi moral support....

Sangat mempositifkan diri sis..semoga termakbul doa sis lia.z..

Walaupun kawan je,boleh je sampai ke jinjang pelamin..auch,thanks buat kawan yang bagi moral support and i feel that those friends are my life..walaupun penat melayan kerenah nilai mereka tak sama macam nilai Perbelanjaan nikah sebanyak rm 20k dalam bajet sis lia.😂😂😂... Bukan setakat 20k,bermillion berjuta.infinity tahap sayang kt mereka ni..

Ramai je kawan yang positifkan diri harini..
Masha Allah sangat bz seketul lia.z ni...
Sedikit frustrating dengan encik yell so busykan diri baik pergi jumpa kawan...hubungilahh Mereka sekali ada sorang kawan ni hajak pergi bandar..aih seronoklah sedikit lupa pasal awak encik yell..tapi once i said i love,yes im really love you..

Dengar jelahh lagu WE BELONG TOGETHER by mariah carey..
Cubalah sibukkan diri mcmne sekalipu, masih tetap ingat kt awaaa je..

Ok lah mata dh tak larat ni taip sengguk senngguk dah..

Assalamualaikum.







Yang busy tetap tak boleh melupakan,

Lia Zakiah Cerdik

Pilihan

Assalamualaikum..

Rasanya dah cukup jelas pemilihan yang sis lia.z buat..iaitu dengan menentukan target untuk dapatkan sebuah rumah dalam masa enam tahun sebelum memulakan hidup berumahtangga...

Dengan seorang je yang lia.z beritahu perkara ini sebab dah rasa percaya pada dia...cukuplah dengan ketetapan hati ini tapi hati awak..sis lia.z tak tahu lah sejauh mana..and i know we are still learning..masih muda lagi,banyak lagi benda kita nak buat,satu per satu..

Semalam memang ada rasa something yang tak tahu lah nak cakap macammana..

Rasa risau.
Rasa macam ada tertinggal something.
Rasa macam kehilangan sesuatu walaupun berlakunya majlis rumah terbuka sis.

Tidak kira lah awak kat mana sekarang,lia.z akan sentiasa mendoakan yang terbaik untuk awak. Is this how much are you appreciating me?

Hmmm kalau cakap banyak pun bukan kerja kita nak tentukan jodoh..
Have your time,find the good one.
Learn.

Im not gonna teach you about this because Allah is the best teacher for this..

Doa pun sudah cukup buat saya hilangkan rasa rindu itu.even you are doing something that really..uhgh..

Bukan tak tanya soalan tu,and u still cant answer it.still cant appreciate it and want me to appreciate you?

I dont really have mood to go to school today because of you,dear.
I asked you and then you asked other people.. Is this how much are you appreciating me?

Assalamualaikum.








Yang tiba-tiba rasa rindu,

LIa Zakiah Cerdik

Saturday, July 15, 2017

Argue

Assalamualaikum..



Its better lost contact rather than contact but we are quarelling each other..

Teringat dulu,cikgu kaunseling lia.z cakap awak ni memang baik dengan semua orang.. Campaklah kat mana-mana,awak mesti boleh hidup... Tapi awak jenis yang senang dapat kawan,senang juga hilang kawan....tapi dalam percintaan awak memang series dan jujur..namun awak selalu dipermainkan..

Memang masa masuk sekolah asrama,sis lia.z kawan dengan semua orang acah acah peramah lah..tapi peramah ke saya?...

Tidak sama sekali,peramah ini selalu dituduh macam-macam kalau nak tahu terutama sekali dituduh sebagai batu api.
Sebahagian orang akan positif,akan puji kita berpengalaman tapi untuk yang negatif ini perit,mereka akan menuduh anda membawa cerita yang bukan-bukan,menokoktambah,buat cerita,fakta salah...ehh macam-macamlah...kadang rasa diam itu lebih baik..

Hubungan dengan kawan-kawan tidak pernah baik,ada saja yang nak digaduhkan..jadi untuk mengelakkan pergaduhan,ramai jugaklah orang yang lia.z block from my life....walaupun kawan baik sendiri.......walaupun someone yang lia.z trust untuk cerita kisah sukaduka lia.z...mungkin kita terasa sesuatu perkara itu baik untuk mereka(kawan-kawan) tapi pada mereka benda itu tidak penting,maka dengan itu,berlakulahh salah faham...

Tidak dinafikan,semua orang yang baik dengan lia.z tu lia.z rindu..
Ramai je kawan yang pernah baik dengan lia.z,walaupun asyiklah bergaduhnya..

Tapi Tuhan itu Maha Adil,lia.z mempositifkan diri mereka ada lebih banyak komitmen berbanding layan seketul lia.z yang sangat manja dengan ramai orang..asyiklah nak meeting,asyiklah nak berjalan sana sini..

Ya Allah,tahun ini memang tak ada kesempatan nak beraya rumah cikgu-cikgu sekolah zaman dulu sebab memang dah takdok mood dah untuk benda adhoc-adhoc dengan kawan-kawan tf5..rindu tu memang ada tapi tak guna kalau organise meeting depa SEMUA TAK DATANG...... Tak guna jugak if aku sorang je excited bawak kereta pusing satu JOHOR  nak jumpa kawan-kawan tapi mereka semua sambil lewa je...
Begitulah juga kawan-kawan Daripada KMJ,dan UPSI.......
Kawan kmj haritu pun ada jugaklah yang masih keep in touch dan rasa macam nak pergi jumpa lagi diorang kt jb,semua orang tengah struggle cari duit,jika mereka bersempatan kami planning untuk ke keyelll..

Kawan UPSI,jugak sama diblock untuk mengelakkan salah faham..haaa tunggulah korang semua posting...benda bukan kerja kita,nak pertikaikan lagi lah aku nak berang...kalau aku anak madzir khalid sekalipun ingat kerja aku ke tiba-tiba dapat pergi interview..rezeki masing-masing awak awak sekali,semua orang akan dapat,jangan risau...percaya pada diri,banyak lagi benda yang kita boleh buat selain daripada menunggu posting..
Lia.z pun sempat kerja taska sebelum tunggu keputusan sekolah..

Macam lia.z cakap,kita Rasa its good to share our Experience tapi mereka belum ada lagi pengalaman tu so Pada mereka tak perlu kot lia.z kongsi..

And also those pernah jadi my acah-acah bff.. Walaupun bff sekalipun,jangan lah sampai gays/lesbian sampai 24 jam nak dengan aku...shit! Tapi kadang-kadang memang ada je certain time rasa macam dah lama sangat tak jumpa padahal baru seminggu je tak jumpa 😂😂😂

Bila dah baik sangat,bukan boleh percaya manusia 100%....hidup bff kita tu pun Tuhan yang tentukan,kenapa plaa kita nak arahkan macam-macam kat dia..dah habis kalau dia bz,aku pun bz..dah jangan mengamuk tak dapat jumpa...

So kebiasaannya pengakhiran seorang bff ialah sebab dah lama sangat tak set date so dah tak jumpa..lama kelamaan gelung ikatan kami pun semakin mereput..

Tidak kira macammana kisah persahabatan lia.z,terima kasih buat awak semua memberi pengalaman yang agak pahit tapi juga indah sebab mengajar erti kehidupan,memberikan lia.z kesedaran kita ini sama,manusia yang masih banyak buat silap,banyak lagi perkara yang perlu diperbaiki..

Macam dah panjang je post kali ini..
Baiklah,Assalamualaikum...






Yang selalu gaduh dengan kawan,

Lia Zakiah Cerdik

Tuesday, July 11, 2017

Lebih segar dan berkeyakinan bersama Watsons

assalamualaikum..



MINI WET WIPES WATSONS
sebagai seorang guru kemahiran hidup, sis lia.z sering mengalami masalah muka berminyak dan kurang selesa selepas keluar bengkel..mujur dalam beg ada wet tissue watson yang boleh menyegarkan muka sis lia.z selepas berlakunya pdpc. Mudah dibawa kemana-mana..




Lia.z amat memerlukan wet tissue tidak kira kemana lia.z pergi. Sebelum ini lia.z tidak pernah memakai wet tissue daripada watson tetapi selepas tahu barangan keluaran jenama watson amat menjimatkan,lia.z terus bertukar kepada jenama watson..tambahan pula,wet tissue mereka juga mempunyai bau wangian yang sedap iaitu oceanic scent,fruity scent,sweet scent dan floral scent..bauan ini membuatkan muka sis lia.z lebih segar dan lebih berkeyakinan selepas memakainya.


Jom ikut sis lia.z bertukar daripada jenama ohnoo kepada jenama watson..
#myswitchandsave #watsonsmalaysia



CREAM BATH WATSONS

Sememangnya sis lia.z jatuh cinta dengan scent dua cream bath jenama watson ini semenjak daripada tahun lepas. Bukan setakat wangi malah amat menjimatkan berbanding dengan shower bath jenama ohnoo...tak sampai rm 10 gais,itu yang borong kadang beli sampai 5 kau..hahaha..dia punya teruja dengan bau-bau daripada jenama watsons. Memang tidak dinafikan wangian dia..cubalah korang try sana,pergilahhhh...hihi..




Semenjak tahun lepas lagi,saya memang jatuh cinta dengan dua wangian ini daripada jenama watson..sebelum ini saya menggunakan jenama ohnoo sebagai sabun mandian harian saya tetapi kini saya sudah ubah kepada jenama watson..

#myswitchandsave #watsonsmalaysia





#mestiramaiyangbacakan #silakomen #silajoin



Image may contain: 3 people, people smiling

Bertukar ke jenama Watsons dan korang berpeluang untuk memenangi Shopping Spree bersama Fasha Sandha.😱💕 
Caranya mudah sahaja :

Langkah 1 : 
Ambil gambar bersama produk jenama Watsons yang ditukar dari jenama lain.


Langkah 2 :
Kongsikan sebab kenapa korang bertukar produk ke jenama Watsons.

Langkah 3 :
Upload gambar korang bersama hashtag #myswitchandsave#watsonsmalaysia di Instagram/Facebook.

Semoga bertuah!😘💕

ok sekian daripada makcik lia.z...


assalamualaikum..









Yang suka bau barangan watsons,

Lia Zakiah Cerdik

Appreciation

assalamualaikum..



Memang saya di ajar oleh mak saya untuk menghargai segala barang yang dia belikan sebab dia cakap susah nak dapatkan benda ini... tapi kalau tak tahan lama,terpaksa jugak.

itu kalau barang..habis kalau nak appreciate orang?macammana?


Dalam hidup kita ni,sifat bersyukur itu memang selalu kita kena tanam dalam diri. Secara fizikalnya,saya memang nampak macam tak pernah hargai awak. Tapi awak tahu ke dalam hati saya.
post ini adalah umum buat sahabat-sahabat saya termasuk encik yell. Saya mungkin nampak macam sombong dan garang tapi once u guys dah masuk kepala dengan sis,ull know me better.

kalau setakat baru first meeting kau dah nak judge aku,kau yang kekwat ke aku? itulah orang tua cakap,tak kenal maka tak cinta.

ramai orang akan cakap,kalau kawan dengan lia.z ni,kita silap pilih kawan sebab lia.z ni pentingkan diri.
bukan pentingkan diri,cuma tetap pendirian.
bukan pentingkan diri,cuma nak jujur dengan diri sendiri.
bukan pentingkan diri,cuma taknak menyusahkan orang.

bukan seorang,tapi ramai kawan-kawan lia.z yang tak mampu nak dengar arahan lia.z sehingga lia.z sendiri bagi mereka buat keputusan tapi akhirnya,ada ke benda yang menjadi.

Mereka tanya cadangan,bila kita bersuara mereka tolak cadangan macam baik tak payah bersuara.
memandangkan lia.z dah masuk ke alam pekerjaan,semoga diri ini menjadi lebih baik dalam membuat plan dan mendapat kerjasama daripada semua rakan-rakan untuk set time with the letter (which is make them really need to go there)

yang satu lagi troops,kita nak share pengalaman...boleh plak depa nak merajuk atas rezeki orang lain padahal rezeki masing-masing dah ada..bahagian masing-masing dah ada,mohon bersabar... tapi lia.z tetap meminta mereka masa untuk jauhkan diri sebelum mereka masak dengan lia.z yang selalu berniat baik tapi dikecam seperti mahu menunjuk.

so now wonder kalau blog ini agak bersawang sebab sis lia.z jenis yang tak buat orang salah faham.


every after i finished with the institution,there must be some misunderstand because we dont meet face to face. already try husnozun and berniat baik in every contact but they only can give me shit,whether boys or girls..

just give me time to set on my mind that u guys are very positive..though im also a positive person.

sis takkan pernah negatif melainkan awak yang buat sis down..
kita pun kena tahu diri kita sendiri..bila sis rasa down sis terpaksa jauhkan diri untuk maafkan diri sendiri dan boost my motivation.

i think that all for today,
nak siap-siap pergi sekolah.











yang selalu tak appreciate orang,

Lia Zakiah Cerdik.

Sunday, July 9, 2017

Anak Malaya di Republik Turki : Review 1

assalamualaikum..



Mencari kesempatan untuk membaca dan menulis review buku oleh thaqib shaker bertajuk Anak Malaya di Republik Turki (AMRT) memandangkan sis lia.z sibuk dengan kerja di sekolah..Tambahan pula tengah Minggu Teknikal dan Vokasional dan Minggu koperasi dan kerjaya...

Sis lia.z dah lama dah dapat AMRT tapi sibuk dengan open house dan beraya sana-sini. Hujung minggu should be a good time for me to spend for reading but i cant because im going to beraya..only spent for 7 page include prakata.
harini dah masuk hari persekolahan and alhamdulillah majlis pelancaran di sekolah berjalan dengan lancar and im unfortunately boosting my motivation to make the day.

jadi habis sekolah sempat habiskan sampai 20 page,and u guys nak tahu betullah ramai yang review cakap mereka macam dah pergi turki lepas baca 7 page sahaja..banyak tempat-tempat menarik yang diberitahu dan pengalaman yang agak kelakar pada saya..

macam dah best dah awak pergi sambung belajar kt turki tapi tak sangka mental and fizikal awak tak kuat sampai banyak kali keluar masuk universiti..
sis lia.z ingat sis lia.z je seorang yang macamtu...tapi memikirkan mak ayah,alhamdulillah sekarang dah ada kerjaya walaupun bukan cita-cita yang diidamkan semenjak dari kecil.

anyway,belajar dimana-mana boleh dan bukan mudah nak adapt dengan sesuatu tempat yang baru..
huhu...

baru baca dopoloh,belum baca habis...
mungkin lepas ini sis lia.z akan buat review secara berperingkat memandangkan membuat post hanya menggunakan kesempatan yang ada..
sekarang ini pun saja curi masa sikit untuk post,idea memang banyak...
tapi kesempatan masa itu...

baiklah sekian sahaja review simple dari makcik lia.z.













Yang masih membaca buku lagi,
Lia Zakiah Cerdik

Saturday, July 8, 2017

How to stop it ?

Assalamualaikum..
Im not the best planner.and im weak..
Seorang penulis ialah seorang yang suka sangat simpan banyak benda dalam otak dan dalam hati tak siapa pun tahu. Bila kita jujur orang tak percaya,bila kita tipu dia pertikaikan plak...so people what are you want?

saya cuba jujur dengan diri saya sendiri sebab tu i tell u the truth and u never understand it...sebenarnya awak pun dah mula sayang saya kan? tapi malu nak bagitahu,chia chia...sila jangan tipu diri sendiri..

saya bising,banyak bebel awak cakap saya banyak sangat cakap...saya diam,kurangkan topik bercakap awak cakap saya bosan,awak misunderstand dengan saya..
dah la,awak pergi je cari ring and i bet u,kita akan jadi lebih different after that.believe me,and ull know how much worth is it..sekarang mungkin tak nampak,dengan perangai masing-masing yang nak menang je... cuba seorang mengalah, pastikan bahagia itu akan datang.. amin..

banyak lagi benda kita nak kena belajar memandangkan kita ini masih muda..masih banyak lagi perkara yang kita perlu cek satu per satu tanpa kita sedar. 



memang silap sis lia.z selalu sangat tak appreciate you after meeting but how much u appreciating me?i know there is no point at all sometimes feel like wasting my time,my energy but i ask u again,how much did u appreciating me?...for me,its enough u right beside me,but how far the worth of every meeting we made?... sebenarnya situasi ini,bukan untuk menyalahkan satu sama lain....situasi ini adalah untuk salah seorang memulakannya,bukan hanya sekadar tarik tali.everybody is asking me,are you with him? no,we just friends...did this answer appreciating me?,where you want me to appreciate you?but u did find how much it worth for me?




just make a step to make it worth,dear..
i love you..





























truthfully missing you,
Lia Zakiah Cerdik

Segmen Sesuci Lebaran 2017 By Hani Rahman



sila klik link pada gambar atau link bawah tu untuk join contest by hani rahman..


assalamualaikum.

A sampai Z bukan terbaik

Assalamualaikum

Siapa pernah percaya dalam hidup kita ini,ada plan A sampai Z?

Ada 26 plan kalau ikutkan abjad A sampai Z tu... Tapi pernah tak rasa yang A pun belum jadi lagi orang dah malas nak fikir plan kita...

Lia.z mmg bekerjaya sebagai seorang guru yang memerlukan rancangan pengajaran harian sebelum memulakan sesi pembelajaran dan pemudahcara(pdpc) jadi suka untuk merancang apa yang perlu di ajar tapi dari segi perancangan dalam kehidupan seharian tidak semudah itu..

Lebih-lebih lagi dalam meminta kerjasama orang..ramai yang cakap,tidak baik putuskan silaturahim..yess i know,hom come when i was planning a meeting then u cancel it just for a second...tidak ke rasa nak mengamuk nak marah.. Saya bukan orang yang baik sebab sekarang saya terpaksa jauhkan diri daripada orang sebelum ramai lagi yang terluka sebab kata-kata saya..lebih-lebih lagi berkenaan planning.. Saya sedar saya bukan architect or manager blah2 yang mmg kerja untuk planning and present the planning...semua orang perlukan planning dalam hidup,tapi kalau orang cancel,apakah perasaan anda?..

Pernah paksa orang,untuk bagi kerjasama tapi dia pergi merungut plaa...mcm tak ikhlas...bila tak berapa nak paksa,on the spot plaa dia cancel..

Saya sangat down minggu ini setelah bertubi-tubi orang marah saya..
Saya mungkin boleh taip dan luahkan di sini tapi situasi dia tidak semudah menaip disini..tidak semudah dalam realiti kehidupan...dan semakin hari semakin rasa malas untuk bercakap,hanya mampu diam dan setuju sahaja..

Ramai yang marah saya,jika saya dh planning untuk meeting awak mesti kena datang...tapi bila saya planning dan buat amaran mcmtu,mereka pulaa yang marah balik..yang mana satu the best choice?paksa orang follow planning kita atau biar je dia cancel nanti bila dia buat meeting kita plaa cancel?...

Janganlah fikir kenapa sis lia.z ni selalu stress..selalu larikan diri daripada orang..
Im just follow with the flow...

Never mind,ill try my best to forget the things.and move on my life without u, backstabbed.

Sis takkan buat apa yang awak buat tu,cukuplah sis lia.z percaya,   Allah is the best planner.


Assalamualaikum.





Yang suka banyak plan,

Lia Zakiah Cerdik.

Thursday, July 6, 2017

Masih setia

Assalamualaikum
Sebenarnya awak ok ke tak encik yell..
Did ive do something wrong?..
Kalau encik yell diam,sis lagi diam..
Sis lia.z mengaku kat sini memang sis sayang dah,tapi saya pun tak tahu lah how far is our relationship..
Sudahlah awak,tak boleh tahan dah perasaan ini..pergi cari ring sana,datang rumah saya..and i know if Allah said yes,yes it will happened.. Kun fayakun..
Jadi,maka jadilah ia.. Everytime we set time to meet its look like very smooth and we very much care each other..mungkin itulah cara kita mengenal hati budi..
Berdasarkan pengalaman orang dewasa,mereka pernah pesan.. Pasangan kita yang sebelum bernikah,dan selepas adalah berbeza...jadi sis lia.z masih boleh percayakan awak walaupun banyak jugak bad things u do to me..and im here,still setia of waiting...u know,penantian adalah satu penyeksaan..my mom banyak kali cakap,kalau suka just go with him...bukan tak bagitahu..bukan tak jumpa..bukan tak cakap saya rindu awak..
Yang penting teruskan istiqamah untuk husnozun setiap apa yang berlaku dalam perhubungan kita..mungkin sekarang kita rasa masing-masing memerlukan masa untuk bersedia menjadi lebih baik atau mungkin lepas daripada terlafaznya akad yang indah itu,kita akan jadi lebih baik..kita takkan tahu kuasa Allah,tapi percayalah jika kita husnozun antara Allah,awak dan saya pasti kita dapat merealisasikan impian ini dengan mudah dan lebih diberkati.  Jadi sekarang ini awak percaya ke tak saya memang suka kat awak????????...
Awak memang sumber inspirasi saya selepas Allah dan rasulNya..amin..tapi saya tak pernah paksa pilihan awak sebab jodoh itu rahsia Allah.. In sha Allah semua akan menjadi indah jika awak cuba buatkan ia lebih bernilai daripada luar jangkaan awak..bukan tak bagitahu belanja buat kahwin standrd nowadays is rm20k... Sy boleh tolong tapi hanya awak sahaja yang boleh decide,im just preparing myself for you...
Jadi,bila kita boleh tunang awak?


🙈🙈🙈







Yang rasa banyak lagi benda nak beritahu awak,
Lia Zakiah Cerdik