Sahabat andai

Tuesday, June 6, 2017

Buli

Assalamualaikum

Harini terrajin plak nak buka cerita pasal buli...

Korang pernah tak kena buli masa kecil-kecil dulu?

Korang pernah tak?feel the same situation like ishaan in tere zameen paar..citer budak kecik yang berbakat dengan his own style..

Bukan nak samakan life sis lia.z dengan dia tapi memang hakikatnya sampai ke besar,asyik kena buli dengan orang je..

So memang jenis cepat terasa sampai tahap dah malas dah nak cakap dengan orang apa sebabnya.....

Setiap kali dibuli,lia.z akan ingat orang-orang yang membuli lia.z tu..kadang-kadang diri ini,terlalu baik sampai mudah sahaja orang membuli....yang dia tahu cuma salahkan kita.hurmmm...
Macamlah dia perfect sangat kan..

Pernahh ke orang terfikir blog lia.z ni banyak ditulis dengan airmata?
Pernahh ke orang terfikir blog ini juga meningkat motivasi lia.z?
Pernahhh ke orang terfikir blog ini Juga tempat lia.z releasekan stress?
Pernahh ke?
Pernah?

Memang pada mulanya nampak indah buat blog ni sebab orang cakap boleh jana pendapatan,senang nak viral tapi the things is look like dont have any sincerity...nak viral,investment pun kena tinggi..acah-acah padahal pakai apps,banyak jugak orang offer lia.z...ok lahh not bad tapi yang jadi bad tu acah-acah orang kaya macam kau seorang je yang hebat.hakkk tuihhh..tak pernah rasa nak benci tapi sakit hati lahh kena buli macamni..aku tak pernah featured kt mana-mana akhbar ke network2 ni sebab aku nak elak diri aku bersifat sebegitu...

Bersederhana sudah..rasa nak buat giveaway ye buat...rasa taknak,move as usual...

Takdelah lacks in communication tapi nak secure diri ini...even move sikit je,just berkawan dengan famous blogger untuk tahu tips ( tak pernah terfikir pun nak jadi one of them,cuma nak upkan motivation) yela orang cakap,kawan dengan orang positif untuk tingkatkan motivasi..

Apa-apalah yang terjadi pun,saya masih ingin mengamalkan hidup bersederhana...lia.z kena ingat,lia.z ada jugak kerjaya lain selain berblogging yang sangat kuno ( orang cakap),reader ntah mana-mana je,tak jaga follower,input entah pape je..fine,just say....out of this world,ive good profession that enough for me...

Yakin jugak,satu hari nanti LIA ZAKIAH CERDIK ini akan pupus hari ke hari walaupun ramai je rakan-rakan cikgu yang mempunyai blog hebat-hebat...tapi seketul ini tak mampu jadi blogger sepenuh masa untuk menulis...

Banyak je offer dapat untuk publish one book,even one of my families also can help me for the publication...dengan ayat tunggang langgang ini pun,ada je offer dapat cuma taknak show off bakat itu..

Dan mana yang cakap,im lacks in communication,i think u must recheck first your words because im a teacher..but really thanks for u remind me that..well,nobody perfect...very much thanks..
Awak pun dah pernah bersama saya yang sangat kuat membebel,why u boleh cakap im lacks in communication?takpelah proses pembelajaran,nanti sis beli buku about communication skill ok..and business physcology.thanks for that issue..

Macam takde relation dengan buli tapi pada lia.z,sebab-sebab kat atas ni punca lia.z tak dapat buat sesuatu dengan passion ,asyiklahh kena bash...macammana orang tu nak positif kalau kerja dia asyik kena tolak,kena komplain...bukankah blog ini tempat untuk kita membuat karya sendiri..alone with some sincere emotion...

Lia.z percaya most of blogger introvert and so i am....so faham macammana perangai memasing yang suka alone,bermonolog.  Tapi kenapa nak cakap lia.z teruk sangat bermonolog macam meroyan 10 tahun tak makan?

Is i am lacks in communication too?

So terasa di buli kt situ...mungkin lepas ini lia.z kena fixedkan position laptop di rumah sahaja untuk buat vlog..dengar lia membebel bukan baca tulisan lia.z yang entah hape-hape je lahh..

Ehh macam dah panjang membebel..








Yang terasa di buli,
Lia Zakiah Cerdik.

No comments:

Post a Comment