Sahabat andai

Friday, May 5, 2017

Minggu pertama seorang Guru.

Alhamdulillah berjaya menjalani hari-hari dalam minggu pertama sebagai seorang guru..
Ramai orang-orang dewasa/tua daripada zaman seketul cikgu muda ini sekolah rendah hinggalah zaman belajar universiti..

Alhamdulillah semuanya memberi sokongan moral untuk meneruskan ciri untuk menceburi bidang pendidikan ini..

Sebenarnya semua benda ini rezeki masing-masing..bukan sebab mak ayah o else,sis selalu pesan dengan cikgu-cikgu lain..iman tidak boleh diwarisi..macamtulah abah sis seorang guru bi,tapi sis bi not really good like him..my mom teach math before retirement but im really bad in math especially add math.

Tapi sebagai seorang guru,semua matapelajaran kena mantap jugak..lagi-lagi masuk kelas relief,alasan anak murid taktahu nak buat maka sis pun kaji soalannya nasib baik dapat jawab dan ajar mereka..nervous jugak kalau dia bagi soalan add math..huhu..

Cabaran pertama

Lia.z diberikan mandat untuk memilih opsyen bi atau bm...seperti mahu merealisasikan mbmmbi...guru mestilah mantap dulu dua bahasa ini barulah anak-anak murid faham sewaktu sesi pdpc...setelah istikharah minta nasihat orang dewasa,lia.z memilih bi sebagai subject pilihan itu..so since i choose that language,i must learning more about english.practice more how to speak in english fluently..banyak lagi perkara i can tell and share tapi sebagai seorang penjawat awam..lia.z hanya boleh share sipi-sipi je tapi tidak boleh kongsi semuanya berkenaan kerja..

Cabaran kedua

Sebagai seorang guru baharu,kami diberikan tanggungjawab untuk membuat portfolio guru baru..bila ppd dtg cek portfolio ni,maka itu cikgu akn dinilai.
Banyak borang nak kena isi cikgu-cikgu baru kena isi yang orang cakap 10 minit je boleh setel.adehhh.nampak mudah,tapi kita tak boleh ambik mudah benda-benda macamtu.

Cabaran ketiga

Sepatutnya cabaran pertama,traffic jammed...sebenarnya dari rumah nak pergi school cuma 10 minit je tapi disebabkan traffic light dan kereta yang banyak menyebabkan sis lia keluar pkul 6.30 sampai 7.10-7.15...
Pengetua pesan cikgu boleh dah datang pk 6.45....syabas kalau 6.45....paling lambat 7.20......tapi lia.z datang  5 minit yg paling lambat sebab traffic pepagi..

Itu je kot cabaran yang cikgu lia.z boleh bagitahu..
Hujung minggu tanggunjawab sebagai anak plak..mama ajak keluar,katanya nak p jakel beli baju raya..hahahaha..

Baru jadik cikgu bujang ni,tanggungjawab keliling pinggang..hehe...
Pengetua dah offer je cikgu bujang.adehhhh..
Sis kerja nak tolong mak ayah dulu,dah stable baru sis fikir semua itu okay..

#cikgumultitasking #cikgufirstweek

1 comment: