Sahabat andai

Sunday, May 21, 2017

Banyak makna rupanya..

Hurmmm..
Beberapa harini sibuk citer pasal personal branding...tapi yakin je cerita without any penyelidikan,uish uish..teruk perangai....

Tak salah pun,cumanya maksud nama amalia zakiah ada banyak...
Kalau google,ada banyak sangat...tak tahu yang mana sahih..

Kita kumpul makna-makna nama lia.z ye..

Amalia

Harapan, amalan, cita-cita, aspirasi

Zakiah

Murni, suci, cerdas, cerdik, pandai, putih kemerah-merahan

Disebabkan banyak,kita stick pada yang satu je eh...

Amalan yang cerdik dan harapan yang murni... Chiaaa...biasanya cerdik tu je yg masuk dengan orang....semua tanya kenapa ada cerdik..kenapa cerdik?cerdik sangat ke?dik cerdas kawan shin chan ke.hahaha

Semenjak masuk sekolah ni,kebanyakkan tempat dan waktu relief penyelaras hanya menulis nama Amalia binti Zulkaply Sebabnya nama nametag cuma ada amalia...function letak amalia bagi orang stick pada panggilan tu..kejap lagi stick betul pada amalia sampai nama zakiah dah hilang...so lepasni nak kena beli nametag yang bernama penuh biar orang tahu nama penuh sis lia.z...

Cikgu adalah artis..hahahaha..

Lia.z memang since sekolah rendah,umur 5 tahun dah banyak dah cikgu-cikgu doa biar jadi retis.kahhh..asal lalu je,mesti semua nak nyanyi lagu zakiah,zakiah sweet charity tu haaa..

Dah besar ni lagilah,rasa insecure yak amat... Pergi memana orang kenal kita tapiiiii kita tak kenai pun depa..adehhh..susah ni nak kena kenai ramai orang...

Huhu...
Nama pun dah retis,dengan perangai pun mcm masuk..hahaha..
K lahh..
Assalamualaikum

Wednesday, May 17, 2017

Bukan keyboard warrior kalau tak meroyan

Pelik sis lia.z orang bagi tips nak popularkan blog kurangkan meroyan..
hurmmm..
tidak dinafikan lia.z seorang yang suka meroyan sesuka hati waktu nak up status di facebook..

tapi tak keyboard warrior lah kalau tak menaip sesuka hati..mungkin banyak lagi benda yang kena ubah diri dulu sebelum nak promote diri yang memang bermacam-macam #multitasking

lia.z suka menulis,menulis dari hati..kalau boleh setiap hari nak menulis.
laman sosial ffacebook je yang selalu jadi mangsa mengeluarkan post yang bukan-bukan walaupun banyak guru-guru dan lecturer yang menjadi friends

maafflahh kadang-kadang menulis dapat mengurangkan stress sampai semua benda nak tulis,semua benda nak share..

kau tengok maria elena,,dulu dia popular sebab dia meroyan yang pelik-pelik je..see now dia berjaya tarik ramai orang..kau ni,asal pelik je bash..asal pelik je bash....pelik itu idea baru ok..

kadang,benda tulis panjang-panjang tu tak ada apa-apa maksud pun kepadda sesiapa cumanya ada certain people dengki dengan kita,mulalahh nak bash macam-macam..padahal tak ada pape pun post..
memang aku selalu shxt kan orang tapi sebab dia buat shxt dengan aku itupun ingat aku nak kisah ke..
sis tulis setakat nak lepaskan perasaan..bukan nak besarkan masalah dengan korang..
lantak orang nak cakap sis tak matang, tapi sebab orang buat hal dengan aku siapa suruh..korang yang tak matang..up sikit terasa...sila.
.
.
.
.
.
.
.
.
..
.
.
.
.
. Meninggal.







Pernah sekali,lia.z ditegur oleh kawan-kawan untuk kurangkan post di facebook memandangkan lia.z perlu jaga imej lia.z sebagai seorang guru..tapi masalahnya bila lia.z ajak dia pergi solat sama-sama,mereka boleh jawab,kubur masing-masing..ok kalau macam tu akaun facebook pun akaun masing-masing..so kau jangan fikir akaun fb aku kalau kau pun tak jaga akaun kau dengan Tuhan..


Lia.z ini cuma manusia biasa,inginkan perubahan bersama-sama biar tidak ketinggalkan..tipulahh semua manusia tak pernah buat dosa,tapi apa salahnya sama-sama mengingat.


Facebook n others media sosial hanya melibatkan hubungan dengan manusia which is easy to communicate but if u dont care about your communication with the Almighty is really big mistake i thought.

Jaga imej dengan Tuhan lagi penting.jaga hati,biar kita dituduh difitnah tapi jagalah imej dengan Tuhan..


Maafkan sis lia.z jika terkasar bahasa sebab sis lia.z ini bukanlah mana-mana ostajah cumanya nak mengingatkan bahawa diri ini jugak banyak melakukan kesilapan cumanya kita perlulah saling mengingati sebab kita tidak sempurna selain Nabi Muhammad junjungan Allah...




Sambutan Hari Guru SMKBK

Assalamualaikum semalam adalah hari yang amat bermakna buat guru-guru dan warga sekolah sempena sambutan hari guru..




Pensyarah-pensyarah juga disambut di peringkat universiti..
Tidak apa yang bermakna bagi seorang guru selagi tidak dapat melihat anak-anak muridnya berjaya..
Tidak dinafikan,pekerjaan guru adalah pekerjaan yang paling di kecam sebabnya terdapat banyak isu dan kes yang selalu berlaku sehingga menjadi kes jenayah..





Padahal pekerjaan guru adalah pekerjaan yang mulia..cukuplah Tuhan sahaja yang tahu,sewaktu menjalankan tugas sebagai seorang guru...
Pendidik utama kita adalah mak ayah.cikgu hanya sokongan untuk mendidik anak-anak yang boleh menyumbangkan pelbagai jasa kepada negara..namun begitu,tidak bermakna cikgu tidak perlu dihormati.



Secara psikologi,pekerjaan guru ini sememangnya perlu bersabar menghadapi pelajar dan ibu bapa mereka..
Pelbagai jenis kerenah yang anda kena hadap sebagai seorang guru..tapi apakan daya,bersabarlah..kerana Tuhan itu sentiasa memberi kita pelangi selepas hujan..


Maka dengan itu, lia.z ingin mengucapkan SELAMAT HARI GURU kepada guru-guru lia.z daripada


1.tadika kemas padang lalang
2. SK Kampung jawa
3. SMK Seri Kenangan, Batu Anam.
4. SM Sains Johor Kluang
5. Kolej Matrikulasi Johor, Tangkak
6. Universiti Pendidikan Sultan Idris , Tanjung Malim, Perak.
7. SMK Dato Onn, Batu Pahat.
8. SMK Buloh Kasap,  Segamat.

TERIMA KASIH atas tunjuk ajar cikgu-cikgu sekalian sepanjang lia.z menjadi pelajar..


tidak lupa juga, kawan-kawan yang sentiasa memberi sokongan kepada lia.z untuk teruskan hidup setelah dihentam oleh ramai sangat orang..Terima kasih sebab mengingatkan lia.z yang banyak sangat buat silap..


coach lia.z yang suka ingatkan pasal diet walaupun selalu je ajak p makan tempat yang best-best..
adehh..agak-agak coach nak baca ke post yang tak menarik ni.haha..coach saya ini humble orangnya, kami berdua lebih mementingkan hak privasi masing-masing.haha..



Macam banyak plak menaip..terus je lah cikgu lia share gambar-gambar kenangan bersama cikgu-cikgu di smkbk,segamat.






#personalbranding makcik lia zakiah

Assalamualaikum..

Taktahu kenapa harini terasa rajin nak cerita pasal #personalbranding sis lia.z...

Sepanjang melibatkan diri dalam dunia blogging,sebenarnya sangat banyak dah sis lia.z cuba rebranding nama...lebih daripada 10 kali..ya,menulis mungkin nampak indah jika kita pandai membuat ayat tapi nak mendapatkan idea yang bernas itu bukan mudah...

Seperti pengetahuan umum,seorang yang rajin menulis ini adalah seorang yang pendiam...masalahnya lia.z suka menulis,tapi tulus dari hati...ada mood tulis,takda mood tak tulis..

Banyak idea,tapi nak menulis nak membuahkan idea itu bukan perkara yang mudah..

Secara ringkasnya,


Nama LIA ZAKIAH CERDIK inilahhh nama yang lia.z rasa simple dan takda orang yang berani letak cerdik sebagai nama pena..malah ramai yang gelakkan sis sebab nama itu..saja nak bagi nampak funny by the end u know me,then u will now how 'funny' i am..hahaha..sis garang hokeyy..

Actually cerdik is the meaning of zakiah..anak perempuan yang cerdik ( tak percaya boleh google ).

Amalia tak ada dalam kamus tapi amal tu ada maksud...mengamalkan lah,if i not mistaken...

Means that my name is just doing the intelligent things with istiqamah.. Blink*blink* ada ring kt kepala.

Dengan nama pun dah nak kena amalkan yang cerdik-cerdik aje,inikan pula sikap cikgu lia seketui ini yang sangat suka buat benda luar jangkaan orang.😂😂
Series lia.z sendiri mengaku lia.z seorang yang weirdo..
I love my own style...rare things also.

Maka dengan itu,nama pena cerdik itu seperti hanya menjadi bahan lawak orang sahaja..tapi biarlah,apa orang nak cakap..mak ayah dah bagi dah nama tu,bersyukur je lahh..
Sampai one day,i was realize that some people is finding a word that can boost their confident after put the good word in their name like me..
Ada yang menyokong,dan ada juga yang tidak sebab memang macam kanak-kanak ribena sikit..ohhh whatever people,u only messed up my life..

Alaaa,there many more things i want to tell but tomorrow is the school day..so i need to go to sleep before wake up late tomorrow..ok kawan-kawan..selamat malam..

Sunday, May 14, 2017

Sepetang bersama Blogger #sbb2017

Assalamualaikum wbt..
Tak sangka dapat jugak selitkan diri untuk menghadirkan diri ke majlis gemilang rakan-rakan blogger.
Pada mulanya,memang tak nak pergi sebab lia.z dah mempunyai komitmen dan tanggungjawab yang besar sebagai seorang guru jadi hujung minggu adalah waktu berehat..
Rakan-rakan yang lain juga ada berpesan,kita kena balik awal sebab esok awak sekolah..baik..
Dalam memikul tanggungjawab itu,akhirnya dapat bertemu juga rakan-rakan blogger yang selama hampir dua tahun berkenalan tapi baru jumpa semalam dan im very happy kid to meet the otai-otai,beauties-beauties and expertise about blogging world..
Unless they really make my confidence level raising up because have the opportunity to make good networking with some positive people..
Marilah kita share gambar-gambar kenangan yang sempat diambil setelah memenuhi ruang newsfeed facebook saya sepanjang 13 mei itu...huhu..
KOLEKSI BISNES KAD YANG DAPAT DITANGKAP
BERSAMA TUAN HAJI ADI PUTRA
Memang dah lama admire blogger emas putih yang sangat cantik dan comel,putih dan gebu..

tahniah untuk anugerah most engaging blog 2017.
bersama blogger nur alja dan uyul rosli.
kami berjumpa untuk kali kedua sebelum ini berjumpa di event fiesta islam batu pahat.
Bersama BEST FOODIE BLOGGER ENCIK MAHU MAHU..
bersama blogger CIK LILY PUTIH
Bersama blogger MAWARDI YUNUS DAN UYUL ROSLI.

Friday, May 5, 2017

Minggu pertama seorang Guru.

Alhamdulillah berjaya menjalani hari-hari dalam minggu pertama sebagai seorang guru..
Ramai orang-orang dewasa/tua daripada zaman seketul cikgu muda ini sekolah rendah hinggalah zaman belajar universiti..

Alhamdulillah semuanya memberi sokongan moral untuk meneruskan ciri untuk menceburi bidang pendidikan ini..

Sebenarnya semua benda ini rezeki masing-masing..bukan sebab mak ayah o else,sis selalu pesan dengan cikgu-cikgu lain..iman tidak boleh diwarisi..macamtulah abah sis seorang guru bi,tapi sis bi not really good like him..my mom teach math before retirement but im really bad in math especially add math.

Tapi sebagai seorang guru,semua matapelajaran kena mantap jugak..lagi-lagi masuk kelas relief,alasan anak murid taktahu nak buat maka sis pun kaji soalannya nasib baik dapat jawab dan ajar mereka..nervous jugak kalau dia bagi soalan add math..huhu..

Cabaran pertama

Lia.z diberikan mandat untuk memilih opsyen bi atau bm...seperti mahu merealisasikan mbmmbi...guru mestilah mantap dulu dua bahasa ini barulah anak-anak murid faham sewaktu sesi pdpc...setelah istikharah minta nasihat orang dewasa,lia.z memilih bi sebagai subject pilihan itu..so since i choose that language,i must learning more about english.practice more how to speak in english fluently..banyak lagi perkara i can tell and share tapi sebagai seorang penjawat awam..lia.z hanya boleh share sipi-sipi je tapi tidak boleh kongsi semuanya berkenaan kerja..

Cabaran kedua

Sebagai seorang guru baharu,kami diberikan tanggungjawab untuk membuat portfolio guru baru..bila ppd dtg cek portfolio ni,maka itu cikgu akn dinilai.
Banyak borang nak kena isi cikgu-cikgu baru kena isi yang orang cakap 10 minit je boleh setel.adehhh.nampak mudah,tapi kita tak boleh ambik mudah benda-benda macamtu.

Cabaran ketiga

Sepatutnya cabaran pertama,traffic jammed...sebenarnya dari rumah nak pergi school cuma 10 minit je tapi disebabkan traffic light dan kereta yang banyak menyebabkan sis lia keluar pkul 6.30 sampai 7.10-7.15...
Pengetua pesan cikgu boleh dah datang pk 6.45....syabas kalau 6.45....paling lambat 7.20......tapi lia.z datang  5 minit yg paling lambat sebab traffic pepagi..

Itu je kot cabaran yang cikgu lia.z boleh bagitahu..
Hujung minggu tanggunjawab sebagai anak plak..mama ajak keluar,katanya nak p jakel beli baju raya..hahahaha..

Baru jadik cikgu bujang ni,tanggungjawab keliling pinggang..hehe...
Pengetua dah offer je cikgu bujang.adehhhh..
Sis kerja nak tolong mak ayah dulu,dah stable baru sis fikir semua itu okay..

#cikgumultitasking #cikgufirstweek