Monday, October 16, 2017

Bencinta

Macam kelakar tajuk kali ini..
Kadang menulis ni memang terpaksa ikut perasaan..
Tapi harapnya pembaca dapat terimalah dengan positif ye sebab ada certain orang,mereka suka menulis untuk melepaskan stress dan lepastu mereka lega dengan permasalahan itu..
Ye,saya tahu awak marah saya..
Marah sebab awak tak boleh terima saya dengan positif..itu sahaja..
Jadi janganlah nak over beri nasihat sedangkan awak sendiri tak buat pun perkara yang positif..
Bila dah cakap kosong-kosong,mintak maaf...kenapalahh kau nak mengamuk lagi..sumpah kau yang tak positif...aku pun tak tahu lah apa yang keluarga aku buat sampai kau membenci..apa salah mereka sedangkan kawan aku je pun..plus bukan kau seorang je tau kawan aku..banyak dah orang sis kawan,semuanya perlu diceritakan satu per satu pada keluarga saya..the most trusted people in the world is family..
Kita ni bukan sesiapa untuk membenci satu sama lain,kenapa tak move on awak?sebab awak pun ada hati kat saya tapi ego awak masih ada..istikharah lah banyak-banyak awak..
Control your emotion..
Fikirlah balik,patutkah awak biarkan sahaja seorang perempuan yang entah tak tahulah betul ke tak jodohnya marah kat seorang perempuan yang pun tak tahu lahh jodohnya yang mana satu..
Better awak sendiri yang fikir #dirisendiri,perbaiki yang mana patut dan istikharah..betul ke keputusan yang awak buat tu..patutkah awak membenci sedangkan semua orang berhak menerima kebahagiaan..patutkah awak salahkan saya sedangkan mungkin itu takdir saya berpeluang untuk jumpa awak,kenal awak..patutkah awak arahkan macam-macam sedangkan awak tahukah dia sedang membina hidup dia,nak balas jasa mak ayah,nak stabilkan hidup untuk lahirkan generasi masa depan yang semakin mencabar..nak stabilkan hidup untuk jadi isteri awak yang solehah...
Patutkah?
Maaf jika saya terpaksa lari/block sebab saya taknak kebencian itu berterusan dalam diri awak..haiss,ex saya kahwin dah..tengok sekarang,saya move je..rileks lah awak..
JODOH ITU RAHSIA ALLAH.


Wednesday, October 4, 2017

Segalanya milik Allah.

Salam.

Kelakar tau bila orang cakap kita yang degil padahal kita diam ada sebabnya.

Sebab nak bagi awak tenang,dan jangan terlalu ikut emosi.cepat dan teruk dalam judging people..
Hamboi,nasihat kemain.JANGAN IKUT EMOSI tapi bila sis dah minta maaf awak marah sis ye mcm sis tunggul..

Kalau kita berterusan macamni,sampai hujung nyawa lah miscommunication tu berlaku..kalau betul sy ikut emosi,kenapa saya diam?tahu tak kenapa sy diam?ehh fikirlah sendiri..

Ramai orang boleh terima saya secara positif walaupun mereka tahu kekurangan saya..bukan melibatkan orang lain yang takda kena mengena..
Mengaku awak milik dia.
Awak,fikirlah secara matang.

Kenapa saya diam?
Kenapa dan kenapa?
Awak ingat saya block sesuka hati ke?

Sorilah,malas nak mengeluarkan hujah-hujah teruk yang membuatkan diri ini tidak matang..

Bukankah,semua yang ada kat dunia ini milik Allah?siapa awak untuk mengaku ehh dia hak milik sy,okay nanti aku cek kt pungkok dy ada label nama kau tak mcm tag kat telinga lembu tu.ada tak....

Belajar redha dan tenang,itu sebabnya.

Semuanya milik Allah semuanya Allah yg tulis..kuat hati ini,alhamdulillah..
Sebelum ini,sis pernah buat pengakuan encik f saya punya..tiada siapa boleh ambil dia dari saya.. Tapi bila Allah cakap dia adalah milik N...apa saya nak buat awak?tipulah kalau tak frust..frust tapi memandangkan masih ada rezeki untuk sambung belajar,sis fokus walaupun waktu itu hanya Tuhan sahaja yang tahu sakitnya..istikharah,taubat banyak-banyak biar diri ini tidak terlalu bersedih atas pemergian orang yang disayangi..sis belajar untuk redha..

Begitu jugak dengan awak encik double yell..sy hanya mampu menganggap awak sebagai kawan tiada lebih dari itu,walaupun dah mula sayang.tak bermakna tak boleh sayang kawan.betul tak?awak cakap,sy xdapat appreciate awak,tapi awak tak pernah tahu daripada belah pihak saya..tak pernah dapat pun peluang itu.. Satu jela nak bagitahu,hati kita ini milik Allah..dan berbolak-balik...
Adakah niat kita untuk hidup dibumi ini hanya untuk berhibur atau kita hidup untuk mencari ilmu di jalan Allah?

Tak pernah terfikir untuk menyusahkan oranng,cuma tahap keyakinan saya itu rendah dan apa salahnya awak memberi bantuan..

Alhamdullilah saya masih bersyukur lagi kerana dikelilingi orang yang masih boleh terima saya walaupun tahu kekurangan saya..
Mintak maaf lagi sekali jika terpaksa block awak..jika awak rasa saya masih belum cukup untuk selesaikan masalah ini,awak fikirlah sendiri cara matang.
Saya takkan paksa awak,tapi buatlah yang terbaik untuk hidup awak.
Doakan kesejahteraan saya bila awak dah membenci saya,baca alfatihah untuk saya,itu sudah memadai.

Let's silence win the situation.



Yang mahu menjadi matang,

Miss 😶.

Tuesday, October 3, 2017

Perhargaan senyap

Assalamualaikum..
Buat sesiapa yang hanya mampu judge sis daripada jauh tu,nak kenal lebih dekat jom borak santai ke pulau perhentian.

Tarikh : 27 oktober 2017
Tempat : jeti kuala besut,terengganu.

Setakat mengajak je,bukan paksaan atau disponsor oleh sis..sis tak pernah mengharapkan apa-apa daripada anda semua hanya untuk mahu membahagiakan diri,positifkan diri..tak pernah meletakkan apa-apa batas dalam persahabatan tetapi terkadang diri ini masih lemah dan masih banyak lagi kekurangan...biarlah bersederhana,mungkin diri ini tidak cukup indah tapi cukuplah diri ini diindahkan oleh keindahan Alam milik Tuhan..

Wednesday, September 27, 2017

I don't know

Ok kalau kau tengok luar je,kau memang mentaliti jamban.
So jangan tengok aku luar je ehh..pliss..
Tak habis-habis nak cakap sis yang merosakkan kebahagiaan,tapi awak tak fikir ke sebelah pihak saya..
Fine,nak jugak dua-dua mengaku salah.
Selagi awak tak mengaku salah,jadi saya selamanya akan pergi menjauh dari awak.
Asyiklah tukar topik.
Permulaan yang indah baca buku ini.
Hubungan kekeluargaan itu ada sebab bro ini biasanya diri dia sebagai penulis yang bersifat sayang pada adik-adiknya.banyak pesan-pesan yang buat aku sentap dengan perkara-perkara yang aku tak pernah ambik kisah..
Ada unsur repetasi.
Atau mungkin adik jenis 'i dont care'?
Entah abang 'dont know',dik!




Tuesday, September 26, 2017

Perfect

Ya Ampun saya jatuh cinta dengan ed sheeran sebab dia sweet sangat.
Saya bukan gila.
Cumanya memang dia je yang mampu teman saya.
Pagi bangun sis dah bukak dia.
Balik sekolah bukak dia.
Malam sebelum tidur mesti bukak dia..
Biarpun imaginasi,dia begitu indah berbanding janji-janji manis awak dan saya.
Series..awak buat saya rasa rindu untuk buat short escape..(rasa macam dah lama dah,padahal happened still in this year)..
Why still remebering you?
Because we're friends.
Kenapa nak putus?
Kenapa nak kena jauh?
Ya saya nak jauh sebab saya redha.
Uve someone else after i gave you many excuses.
Im glad u far from me,but can you just tell her dont disturb me..
Tak faham ke,kita kawan je kan.
Saya penat fikir pasal awak,saya dah cuba..
Saya tahu,saya ada masalah macamni.
Sebab tu saya sibukkan diri..
Dan Alhamdulillah..
As a teacher,ive full my schedule.
Seems i was appointing as spm exam teacher from 4 november till 2 december..
And in october ive many program which is i thought it can make me pejam celik pejam celik ehh dah gaji..
Hahahaha..
Ramai cakap kerja cikgu makan gaji buta tapi they dont know us..dont know what are we doing.. This is what we call national service..
Malaysian always love malaysia.
Ehh jauhnya melalut 
Anyway,thanks encik ed sheeran accompanied me as my friends also have their own privacy with their lovers..
Everyone is counting their special day,while im here just follow with the flow and also celebrating their happiness..
Jom hayati lagu ed sheeran yang buat saya bangun..buat saya rasa happy dengan orang yang saya sayang..
















Yang bukan perfect,
Miss imperfect


Saturday, September 23, 2017

Love ain't simple

It really strucked deep in my heart.
The best remedy i found in this song.
We can love each other but dont make promises as we only can make our heart break..

So in love or relationship pliss dont put any rules..
Again and again.
Still hard for me forgetting you even i was trying hard..
Because friendship last longer right.
Kadang kalau sayang dengan persahabatan memang susah nak lepaskan walaupun banyak dah sakit hati itu..



Ohh nana just be careful..
Ohh nana love aint simple
PROMISE ME NO PROMISES.
I just wanna dive in the water with you.
Baby we cant see the bottom..
Its so easy to fall each other..


Really strucked deep into my heart with this lyrics..



















Just wanna dive with you,
Miss ocean

Spekulasi | penjelasan

Memang dah lama dah jadi tanda tanya orang semenjak raya haji haritu..

Semua orang tanya.
Kenapa lia.z pakai purdah?
Kenapa kejap pakai kejap tutup?
Kenapa, kenapa dan kenapa?
KAN ORANG KERAJAAN TAK DIBENARKAN PAKAI PURDAH.

hmm,saya faham itu kawan-kawan..cumanya langkah ini saya guna untuk melatih diri daripada terlalu bersosial..
Saya belajar untuk melatih diri tidak kira dari segi aspek komunikasi,perhubungan dan lain-lain..
Saya pakai untuk kembalikan semangat positif dalam diri ini.
Saya pakai untuk mengawal diri ini.
Saya pakai untuk mengurangkan percakapan yang mungkin tidak perlu diperbesarkan
Saya pakai untuk jauhkan diri saya daripada mengumpat orang,tidak puas hati sana-sini..
Bukan saya pakai untuk dingata,
Bukan saya pakai untuk dingumpat,
Bukaaaannnn..

Memang dari kecil lagi,saya memang dilabel oleh ramai orang.dia ini memang peramah..
Tapi kadang-kadang sifat peramah saya ini memakan diri..
Saya memang jujur dgn ramai orang.
Tapi kadang-kadang sifat terlalu jujur akan menyebabkan ramai orang pijak kepala saya.

Saya memang dah belajar untuk kurangkan bercakap.
Kurangkan menegur orang lain atau erti kata lain dah kurangkan hubungan sosial dengan orang semenjak praktikal.sebab saya tahu,saya akan menjadi seorang yang terlalu memberi harapan pada orang.
Lepastu bila dah bagi,kepercayaan itu hilang macamtu sahaja..

Trustworthy.

Burst macam itu sahaja,itu je benda yang sama.. Sis bukan orang yang sama,sis dah banyak dah ambik pengalaman...
Rasanya pakar psikologi ke pakar psikiatri mesti setuju langkah sis lia.z ini untuk kurangkan bersosial dengan lebih ramai orang..

Boleh ramai,tapi kena berpada-pada..
Sori ye,kalau diri ini kurang bercakap dan menyebabkan miscommunication..

Sis lia.z bukanlah #ustajahfesbuk sis lia.z cuma mahukan hubungan yang baik-baik sahaja dengan kawan-kawan.tidak kiralah apa bangsa pun..kita satu Malaysia..
Sis lia.z cuma seorang yang sedang ingin berubah.
Mungkin jauh lagi perjalanan untuk jadi yang lebih baik sebab alaaa sebab Dia dh cerita sblum ini pasal alim ulama yang tak lepas satu je pintu syurga walaupun banyak dah pintu syurga dia masuk..
Sis masih memakainya jika perlu dan masih tak biasa lagi..
Nanti dah biasa sis pakai ehh..
Sekarang dah tahu kan apa tujuan sis memakai.
Bukan suka-suka,hanya sekadar aksesori untuk mengawal percakapan dan kurangkan berkomunikasi yang tidak perlu..

Dekat sekolah sis tak pakai,kat luar pun pakai mengikut keadaan,jika melibatkan banyak percakapan mungkin itu perlu..hahaha tapi semalam bercakap/bertanya gak..hmm bagaimanakah harusku mengelak..
Ramai jugak yang cakap,ehh ingat kitorang tak kenal ke..
pu rahmat siap suruh mention nama tapi sis dalam hati (eh dia ni dh tahu aku mcmni pergi tanya plaa,terpaksalah jujur)..

Apa-apa pun,doakanlah kesejahteraan sis lia.z..yang masih ingin berubah ini..





Yang ingin berubah,

Miss banyak cakap

Forum Hal Ehwal Islam bersama Yadim | Himpunan Muafakat Belia Johor 2017

Perkongsian ilmu itu akan menjadi lebih indah jika anda belajar mengenal jiran anda sendiri.
Pesan PU rahmat tadi..
Terima kasih untuk hal terindah untuk malam ini..
Salam MaalHijrah 1439H.
Himpunan Belia Muafakat Johor 2017.
#psas #anaksegamat #thankssudidatangsegamat #segamatsemakinindah #orangsegamatkenaljiran #orangsegamatkenalsatusegamat #ehyeke




Sebahagian daripada status sis lia.z di facebook..

Tadi pu rahmat ada cerita berkenaan dengan jiran tetangga..
Ada juga kaitan dengan komunikasi dan hubungan sesama insan..

Jadi sis pun ada bertanyakan soalan berkenaan,sejauh manakah diam lebih baik itu?..memandangkan sis lia.z ini tak habis-habis membuat miscommunication dengan orang..diam salah,bising salah..
So tanyalah soalan tu..

Sekali pu rahmat cakap..
Ooo ini mesti ada masalah komunikasi dalam rumahtangga..ahahaha..rumahtangga kau,dia tengok aku macam mak-mak kot.makcik-makcik..😂😂
Dia pun bagilah dalil ckap,kalau suami isteri bergaduh kena atleast dua kali solat je yg boleh tak bertegur sapa..kalau lebih,cubalah tegur..maksudnya kat sini kena bertolak ansur..
Buat encik doubleyell,taknak macam-macam kan..so just live your life..awak istikharah banyak-banyak ye awak..sy baru je mintak maaf,baru je merendahkan hati ini untuk maafkan perkara yang awak buat sy sakit hati..janganlah tambah lagi sakit hati..boleh?kalau awak sakit hati dengan saya,baca je alfatihah..takpayah lah taip panjang-panjang nak betulkan keadaan..
Dua-dua tak salah..tau..cerita lagi pasal awak..hmm ok lahh..

Banyak perkongsian ilmu yang sis dapat tadi..
Iman rasa dan iman tahu..
Yang ini pun perkara yang best dapat ditekankan malam ni..

Semua orang tahu untuk solat,contohnya..
Tapi semua orang rasa ke hayati ke solat itu apa..
Ada orang mungkin solat lima waktu,tapi sampai ke tak dalam hati bacaan solatnya itu..adakah setakat membuat pergerakan tapi bacaannya ke laut..
Ambillah ikhtibar,belajar perbaiki diri..

Contoh daripada lia.z sebagai seorang perempuan..
Dulu,sis lia.z mempunyai satu fikiran which is semua tudung labuh mesti perfect kan solat lima waktu..
Ya Ampun,bila dah besar ni ada tau jumpa orang tudung labuh memang jaga aurat tapi dia pernah jugak tinggal subuh..tapi lepastu dia bgtahu lia.z boleh qada..ooo boleh eh..ikut jelah..

Ada lagi satu kes,dia tak pakai tudung,aurat memang tak jaga pun...ya ampun,alhamdullilah..solat dia lima waktu,tak tinggal guys..baiknya..
Kita hidup dalam dunia ini,sebagai khalifah.kita sentiasa mencari ilmu untuk bukak minda kita untuk belajar dan berubah.. Allah sentiasa memberi peluang itu..jadi bila seseorang nak berubah,doakan yang terbaik buat dia,bukan makin dikutuk,dimaki di macam-macam lahh..








Yang baru balik forum,
Miss transformation.

Thursday, September 21, 2017

Turn over the new leaf 🍁🍃| Salam MaalHijrah 1439H

Alhamdullilah..

Rasa macam sekejap je dah masuk tahun  yang baru...
Abah macam biasa tanya 'hakak nak ikut abah tak pegi sejid?'
Kebetulan pulaaa,sis nak pergi mendobi di kedai dekat masjid..haaa,dua kali kerja dapat buat.indahkan percaturan Allah ini..
Semenjak mesin basuh kt rumah rosak,kitorang lebih selesa pakai mesin basuh dan kering oleh sp sdn bhd kt masjid jannatul firdaus..

Alhamdullilah..selesai mengikuti program di masjid jannatul firdaus..
Berdoa banyak-banyak biar taubat sis diterima..
Berdoa banyak-banyak biar segala kenangan pahit,kesedihan,perkara negatif itu dapat dilupakan dan mulakan hidup yang baru..in sha Allah..

Allah sentiasa membuka pintu taubat untuk semua hambaNya..
Sedangkan kita diberikan peluang oleh Allah..kenapa awak yang cuma manusia biasa,tak pernah nak bagi peluang kepada sis...makin bash lagi taktahu sampai bila..awak sedar tak awak tu yang hilang sabar..hilang sabar untuk menuduh saya macam-macam..kacau kebahagiaan lah bagai..eshhh,tengok belah pihak kau je,pihak aku kau mana fikir..

Astargfirullah..whateverlah encik..
Sis berada di dunia sendiri..
If awak dtg nak aturkan hidup saya,meh lah dtg rumah sy..barulah sy boleh dgr cakap..siapa yang takda etika sekarang ni?hmmm..

Gelaklahh lagi.
Ngatalahh lagi..
Tengoklah tu,tetiba tukar topik.pdhal nak cerita tahun baru..

Semoga sis lia.z menjadi seorang yang lebih tabah lepasni,seorang yang lebih positif,lebih tenang,lebih Biasa-biasa saja.
Semoga dilimpahkan rezeki yang melimpah ruah..
Semoga dibukakan pintu hati orang-orang yang sis sayang..
Semoga dilembutkan hati-hati mereka yang masih marah sis lia.z.
Segala yang baik datangnya dari Allah.
Segala yang buruk datangnya dari kita sendiri sebab kita cuma hambaNya yang lemah..

In sha Allah..









Yang diberi peluang untuk berubah,
Miss new leaf. 🍁🍂🍁🍂🍁🍂🍁🍁🍀🍁🍃🍃🍃

Husnozun | tak faham

Semalam kursus berkenaan pengurusan stress sebenarnya bukan kursus kepimpinan...
Lebih kepada kepimpinan rumahtangga,kewangan and else..so rasa bersyukur sangat,rasa happy sangat sebab dah dpt back to normal,control my emotion and mind..sebab tu memang terfikir untuk mintak maaf kat awak dan berharap dah tak ada apa-apa sengketa antara kita..ye,awak dan saya..

Double yell dan lia zakiah..

Bukan lia zakiah,double yell dan awak..
Siapa awak(yang seorang taktahu mana datang acah-acah kawan) 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Aku punyalah nak maafkan kau.dan aku mintak maaf dengan kau tapi apa kau bagi kat aku..
Bukan mudah tau nak berhusnozun dgn org.lagi-lagi yang keras kepala macamni,dia cakap aku macam-macam,aku ni punyalah diam je,belajar jauhkan diri,belajar kawal emosi as you want.,tak habis-habis aku yang dipaksa untuk buat itu ini..aku tak pernah paksa kau suka kt keluarga aku,aku cuma nak kau faham.tu je..
Dah kosong kosong,dah la jangan cakap pape lagi..itukan cuma lirik je,nak positifkan diri,nak baikkan hubungan,nak baikkan ukhuwah.. Ini mesti kes bagai lembu di cucuk hidung...tolonglah,dia siapa nak judge,nak arah aku mcm2..kata kawan je..dh lahhh taknak gaduh-gaduh mcm budak darjah dua..

Semalam kaunselor cakap,semua manusia ada masalah..dah kau psikiatri mana nak judge atas semua masalah yang dihadapi...sabar je lah orang mcmni..kalau keluarga aku ada masalah pun,aku tak suruh pun kau yang jaga depa..tengoklah nanti satu hari kau sendiri memiliki keluarga yang ada oku..
Tahulah kau nanti rasa macammana,series..kitorang happy je,mereka ini semua anak-anak syurga,yang bawak mak ayah sis pergi syurga,kau tak suka dia,kau dapat apa?.husnozun lah husnozun encik..
Sis rindu,salah ke sis rindu?rindu nak jumpa kawan sis..dia yang salahsangka,dia yang fitnah(tak suka itu ini tanpa mengetahui apa-apa)..face to face ahhh,malas nak cakap panjang kat sini..

Tak guna lah bebel panjang kat sini..aku mintak maaf banyak-banyak kalau aku bodoh tapi kau lagi bodoh kot jadi lembu dicucuk hidung..dan lagi bodoh kau marah aku mcm aku ni patung je kau nak hina,ehhhh dahlah...

Dah istikharah?
Assalamualaikum.

Wednesday, September 20, 2017

Sandarkan pada kenangan

Terasa macam lega sangat lepas fikir positif pasal apa yang berlaku semua ini.
Kenapa kita taknak belajar memaafkan sedangkan Nabi maafkan umat dia?kita ini siapalah asyik nak kecewa je dengan orang..
Ya,sy mengaku saya kecewa dengan awak biasalah perempuan,sensitif..tapi lama-lama kitorang okay je..saya yang banyak buat silap,encik doubleyell sy mintak maaf sebab keputusan sy yang mintak awak jauhkan diri daripada saya..
Banyak dah kenangan yang kita cipta sepanjang persahabatan ini..yang paling best,awak punya event semuanya spontaneous yang tak pernah masuk dalam jadual saya dan saya pun tak sangka.. Sebab itu,saya percaya perancangan Allah itu lebih indah..
Saya nak cerita panjang pun,awak takkan dengar sebab siapalah saya untuk awak sudi mendengar..saya taknak cerita panjang kt sini cumanya saya nak mintak maaf jika selama ini saya tak hargai with all of your masterpieces..kalau awak mula rasa membenci kat saya,perlu ke awak membenci?
Saya pun tanya soalan yang sama pada diri saya..
Lagi-lagi dengar lagu SANDARKAN PADA KENANGAN JAMAL ABDILLAH..
Saya terus rasa nak maafkan atas perbuatan saya yg asyik tak puas/syukur atas apa yang awak berikan..
Saya terus rasa kenapa aku nak elakkan diri daripada kau padahal dua-dua tak salah pun..
Kali ini tak syok sendiri kan?sebab lagu duet yg saya pilih..semua persoalan sama-sama jawab..
Jadi,hayatilah lagu ini.
Moga hati awak juga dilembutkan oleh Allah...
MENGAPA KITA HARUS BERSENGKETA?
KERANA FITNAH DAN SALAHSANGKA
APA YANG TELAH TERJADI PADA KENANGAN?
SEMEMANGNYA AKU TAK PERNAH MELUPAKAN
MENGAPA MASIH ADA PERASAAN BENCI?
KERANA CINTA DAN PERCAYA LUPUT DALAM PERASAAN
APA YANG HARUS KITA LAKUKAN?
KITA SANDARKAN PADA KENANGAN
LIHATLAH DIRIKU YANG KEHILANGAN TANPA KASIHMU SAYANG.
SIAPALAH AKU.
SAYANG MENYAYANG SALING PERCAYA PUNCA KASIH BERPANJANGAN.



Nah hayatilah sendiri video ini,mungkin lebih jelas bahawa ini semua bukan syok sendiri cuma ujian dalam persahabatan..
Apa salahnya kita berniat baik dan sandarkan ia pada kenangan..








Jom,
Sandarkan pada kenangan.

Tuesday, September 19, 2017

Umi Sakinah's birthday | 17 Sept


Everytime sis lia.z hiking,i need about a week to recover my muscle pain due to high usage of it but this week i dont need it,i just go to school like normal day..
U know what,for me this is a good news.
Kalau tak asyik lemah je,seminggu lepak rumah taknak pergi mana-mana sampai recover..dah la kaki dah macam robot,boleh plaa lepas sekolah aku pergi batu pahat berjalan.. Poket tengah senak minggu depan baru gaji,nasiblah mama ada and macam biasa mintak ma pendapat dan dia on..ya Ampun,start rubiliah then just go find my happiness..
Padahal,dah nak balik sekolah,waktu kelas last lia.z ada gap dalam 40 min..so lia.z sempat watapss wish sis umi sakinah birthday then on the dot,sis cakap nak pergi bpee sebab dia balik kampung dia(sebab kerja kt jaybee).
Sis umi dengan sabarnya,biar betul sis lia.z ni nak pergi bpee dari sgmt ni ( ehh! Dia ni tak penat ke?)<<<kebanyakkan soalan yang ditanya bila balik sekolah
Alaaa,apa salahnya sambut birthday dengan sis wak...hiii terus pergi memburu aurora cafe parit raja..
Yang tak bestnya,kitorang datang tengah peak hour orang baru balik kerja..so memang penuh dan tak done boleh lepak lama-lama..


then kitorang sambung pergi bpee mall sebab sis lia.z craving big apple(maklumlah dah habis tenaga panjat gunung,nak tmabh balik tenaga)


Sampai rumah pukul 10 malam,pk 11 setel uruskan diri,sambung ebrm pk 12 kelepek,shut down..
And today Alhamdulillah finished another pdpc smoothly..continue tomorrow again and again,i love my job.
Love this bussiness which is make me forget about you encik double yell ( while i still remember you,think of what are you doing now,are you okay?blah blah bluerghhh..perlu ke ingat awak?bye)

Sori,walaupun dah cuba sibukkan diri..bila dah rasa lega,sy ingat kt awak.tapi hmm cukuplah Tuhan je yang tahu semua itu..










Yang sedang gembira,

Miss happiness




Hari Malaysia | road to Kinabalu

Alhamdullilah.


Checked √ gunung bekok.
Katanya 16 jam perjalanan turun dan naik...
Selesailah sesi mendaki gunung bekok walaupun hujan dan licin mcm apa,kami semua tetap gagahi juga.
Perjalanan menjadi lambat sedikit sebab kami semua kena berhati-hati dalam memilih jalan sebab banyak sangat lecek dimana u guys akan tergelincir if tersilap langkah..
Bayangkan,kita mungkin nampak jalan tu mcm dh selamat untuk kita letak langkah yang baru tapi srotttt akhirnya aku kecundang jugak,jatuh jugak sebab memang licin.
Itulah sifat tanah selepas hujan sebab cohesion and adhesion dia memegang air.. Rasanya lebih banyak ke lebih sikit air yang dia pegang?lebih cepat ke lebih lama dia pegang air?
Digabungkan pula berat badan yang berada dikoordinasi yang tidak stabil(bukan dalam keadaan landai)...so kita yang kena belajar kawal diri waktu hiking dan anda akan menjadi lebih fokus untuk berhati-hati dalam melangkah..
Dah la berjalan waktu malam,bermacam-macam bunyi kedengaran tapi sis lia.z husnozun dengan kejadian Allah SWT.. Bukankah indah?
Alhamdullilah...
dapat banyak sangat pengalaman sepanjang perjalanan..
Kali ini,sis lia.z kawal diri untuk tidak menjadi seorang peramah dan menjadi seorang yang lebih pendiam dan bercakap bila perlu dan see,masih ada lagi yang tidak berpuashati bila lia.z kurangkan bercakap..
Akhirnya,bila sedar diri ini salah..sis mintak maaf pada semua orang...maaflah jika sis banyak buat miscommunication kat korang..sis lia.z ni masih dalam proses untuk belajar DIAM sebab ada juga pihak yang tidak puas hati dengan sis yang katanya banyak sangat cakap sebelum ini.. Ya Ampun,macam biasa sis bukan nak dengar or puaskan hati orang cumanya saya mengambil semua itu sebagai iktibar tapi jadi saya belajar betulkan diri tapi bila dah cuba nak betulkan,masih lagi ada orang yang tidak puas hati dengan sis sebab sis terlalu sombong tak banyak bercakap.. If you know what i mean..
Ok,whatever.. Im sorry for everything ive done..my bad,i realize that.. Nobody perfect..
Thanks u guys,made my day.
Heee.disebabkan kami sampai ke puncak malam,sis lia z tidak dapat bergambar berada dipuncak tetapi ada je gambar kenangan dengan peserta dan urusetia yang anjurkan program ini..


Terima kasih sebab bagi sis lia.z join program ini sempena Hari Malaysia..







Some of our team uploaded the video in youtube also and i was enjoyed with that.




That's all from me,sorry if i do many mistakes and be the last one in the team..






Yang sampai puncak gunung bekok,
Miss lembab lagi gemuk yang nak naik jugak puncak tak kira apa cara.(hidung berdengus)




Iftifaqiyah's | coretan teacher lia.z

Cikgu mana tak terkesan dengan kes tergempar seperti tragedi kebakaran sekolah tahfiz darul iftifaqiyah..

Banyak menimbulkan tanda tanya.
Banyak spekulasi yang datang.
Tapi cikgu lia tenang je,baca je dan layankan je kerenah orang yang membuat spekulasi itu ini.
Ada baik dan ada buruknya.

Now,its my turn to give some summary on this case..

Sedih,menangis,hiba semua ada cikgu mana yang tak ada perasaan lagi-lagi ia melibatkan sistem pendidikan negara.
Dan masih lagi cikgu dipersalahkan.
Sedangkan kita tahu,cikgu juga terlibat menjadi mangsa.
Ya Allah,al fatihah.

Tidak perlu menimbulkan macam-macam spekulasi jika anda rasa mahu mereka tenang di syurga sana.
Sedekahkan alfatihah itu sudah memadai daripada pertikaikan segala andaian dan spekulasi yang ada..
Buat yang melalukan perkara ini,biarlah Allah sahaja yang membalasnya di akhirat..cukuplah mereka diberi peluang untuk bertaubat di dunia ini,mereka pun kita tidak tahu bagaimana persekitaran mampu mempengaruhi mereka sehingga begitu..

Serahkanlah segalanya kepada Allah.
Al fatihah..









Turut terkesan,
Cikgu hiba teringat diri banyak jugak buat silap.

Tuesday, September 12, 2017

Made my day | 11 September

alhamdullilahh...
banyak benda berlaku dalam sehari lia.z pada hari isnin..

bila kita meminta bahagia,insha Allah akan datang kebahagiaan itu..walaupun masih banyak jugak orang yang downkan sis..

alaaa,biarlah..yang penting kita kena ingat Tuhan..

Pepagi sis dah gerak awal pergi sekolah sebab katanya sis kena bertugas di sekolah.
Tugas seorang guru kelas juga telah diamanahkan dua minggu lepas,alhamdulillah dapat ambil kedatangan dengan baik walaupun masih ramai lagi pelajar kelas yang suka datang lambat.

dan menjalankan pdpc dengan berhemah dan tenang.
dari pagi sampai rehat.
pagi sis alas perut dengan biskut oat munchys tu ha,
waktu rehat lepas habis pdpc terus melantak lontong goreng my mom masak.


ngam habis lontong my mom masak....

kring kring fon sis berbunyi (padahal silent,tapi ada lampu led)

ketua guru bertugas suruh hantar pelajar kena tebuan ke klinik kesihatan..
ya ampun,sekolah kitorang ni memang atas bukit.
nak nak pulak banyak kebunnya..tebuan suka duduk..
bomba dah banyak buat aktiviti membuang sarang sana sini masih ada lagi..

sis pun bergegas pergi klinik kesihatan buloh kasap hantar pelajar yang adehh nama pun nak sama dengan aku,habby zakiah..tak rasa coincidence ke?
risau aku wehh ingat nak hantar dia balik rumah terus..
kebetulan kakak saudara dia baru bersalin kat klinik tu,dah otw nak balik tunggu ayah dia datang..
kakak saudara dia pun suruh ayah dia bawak makcik dia..haaaa, alhamdulillah tuhan nak mudahkan lagi sekali..


ini satu cerita..ada banyak lagi cerita..
blah blah blah..dalam dua tiga cerita tapi xsempat nak ceritakan harini..

punyalah penat uruskan masalah dunia..

sis lepas magrib dah baringg luruskan badan..
tak sedar pun tertido sedar balik dah pukul 2...
mcm biasa,isyak dulu sbb selalu sangat tertido awal..


semoga esok sibuk lagi uruskan dunia dan cepat tido..
so harap semua faham.
cikgu bukan ultraman.
cikgu cuma manusia biasa.











cikgu spiderman,

cikgu dan kecemasan

Sunday, September 10, 2017

Cukuplah Allah sahaja yang membalasnya

Assalamualaikum..

Sedih tak bila,orang tuduh kau copy kerja orang padahal kau buat tulus dari hati kau sendiri..
Mungkin sebab selalu sangat sis lia.z share berkenaan quote yang dibuat oleh page lain..tapi salah ke kalau kita jadikan mereka sebagai rujukan..
Yelahh memandangkan sis ni bukanlah ustajah pilihan jadi sis memerlukan quote-quote untuk dijadikan bahan rujukan..

Sampailah satu hari ini,sis lia.z disuruh untuk tidak rujuk pada quote-quote tersebut..adehh,guyss kalau macamtu come here,make my day..
Every people have their own reference to make their positive and beautiful day..
Some people have their own way to boost their positive mind..
Kenapa salah ke dia pergi ngaji kelas agama?dia follow that step sebab dia ingin menimba ilmu,jadi kenapa dia tak boleh plaa nak rujuk quote-quote..

Nanti cakap terlalu bersedih,mata panda kau suruh aku positifkan diri..

Bila aku dah positif,kau plaaa down kan aku..

Aku cuba nak pulihkan keadaan dengan semua orang.
Aku cuba diamkan diri sebab aku taknak ramai lagi orang tak puas hati dengan aku.
Aku cuba jauhkan diri sebab aku taknak jadikan korang sebagai mangsa.aku TAKNAK MENYUSAHKAN orang...

Sebab tu aku belajar buat kerja sendiri sebab taknak menyusahkan orang..tapi kebanyakkan orang selalu cakap aku pentingkan diri..

Pagi tadi pengetua ambil tahu keadaan aku,dia tanya..betul ke awak ada depression?

Aku cakap,ye memang aku ada..
Sebab aku terlalu banyak menyimpan perkara-perkara yang tidak perlu langsung difikirkan dalam otak..terutama sekali menghadap manusia yang bermacam-macam...
Bila aku cuba jadi diri sendiri orang cakap aku pentingkan diri.
Bila aku dengar cakap orang,orang nak macam-macam padahal otak aku satu je..

Kadang,walaupun setinggi angkasa masalah yang aku hadapi,aku lebih suka menyimpan dan cukuplah Allah sahaja yang membalasnya..aku ini manusia lemah,manusia yang banyak sangat buat dosa,manusia yang daif,cukuplah aku bertaubat sendirian..menangis sendirian..
Kadang aku berjaya berlakon gembira depan ramai orang,tapi dalam hati tak siapa tahu..

Tiada siapa yang boleh mengukur keimanan seseorang itu.

Umpamanya,kau ada berapa banyak library untuk kau baca kau rujuk tapi orang halang kau pergi libbry..
Atau kau ada banyak libbry tapi kau tidak dibenarkan baca buku sama sekali...
Astargfirullah...macammana nak bagi orang bersangkabaik dengan kita...

Penat sangat dah nak jadi yang baik,tapi orang asyik ajak kita buat kerja jahat..rasa nak menangis je sepanjang hari...

Setiap kali dah nak stop menulis,mesti rasa function ke kalau aku tulis kalau orang asyik kecam,orang asyik nampak salah je,lepastu wujud peraturan baru..
Lepastu cakap lagi..ya ampun... Susah lah nak jelaskan macammana..

Nak belajar bahasa korea lahh mcmni..

Friday, September 8, 2017

Bukan materialistik

Assalamualaikum..
Malam ni sahaja nak bukak cerita pasal pendapat sis lia.z berkenaan harta benda..
Dan post ini dibuat diluar sementara tunggu adik lia.z punya train nak kelik klate..kawe pun doh pande kecek klate sikek2 kawe pn banyak bff dri klate..
Sebelum pulang,dia buat permintaan temankan tengok cerita it... So kitorang sibling's day out..kind of my happiness..Alhamdulillah..

Pliss dont go sis 😂

Sekali lia.z teringat jam kesayangan sis lia.z kehabisan bateri..dan tetiba dapat idea nak cerita pasal jam kesayangan sis ni..Ramai orang akan judge sis seorang yang materialistik hakikatnya saya hanya seorang yang pakai mana yang saya mampu... Ehh bukan nak membuka pekong atau aib sendiri cumanya sis nak cerita berkenaan perhargaan..
Memang jam ini dah buruk and i dont even care of it if they look so old and classic.. For me,it's look enough for me as i brought my mom too everywhere..
Selalu teringat pesan dia..
Mama beli jam mahal sekali je masa mula-mula dapat gaji,lepastu pakai sampai dia pencen kot..kalau jam dia mati,tukarlah bateri..macam harini sis lia.z pergi..rasanya dah lebih 10 kali sis perabis duit nak tukar bateri jam..
Dia kata masa itu emas.
Terfaktab kata time is love.
Susah kalau nak dibincangkan berkenaan masa..


Apa kaitan dengan bukan materialistik?
Yelaaa,jenis tak reti nak tukar-tukar barang sangat,beli barang banyak-banyak..
Biarlah buruk macammana jam tu,aku nak pakai jugak. Jangan lah pandang rendah sangat aku pakai jam buruk cumanya aku nak buktikan penghargaan aku pada mama aku..



Fon pun kau ingat aku pakai canggih sangat ke..selagi tak rosak,selagi tu sis lia.z pakai..



Kereta,memang sayang nak tukar tapi myvi tu problems kat aircond memang tak boleh nak betulkan then my mom paksa beli kereta baru which is masa tu kitorang pun kena paksa dgn seller tu..
Orang cakap biar miskin jangan nampak kaya dengan hutang..
Jangan pelik lah wehh kalau kereta lia.z banyak.. Kitorang secara positif melayan abam-abam seller yang nampak potensi kami sebab kami kerja kerajaan.. Only Allah is the best planner.. Dah rezeki mcmtu.. Sy follow with the flow,jangan nak banyak sangat komen tu.. Sis lia.z ni memang nak pakai myvi tu je kalau ikutkan...
Hmmm..satu lagi bila kawan sis,ada cerita dengan sis berkenaan harga rumah di jaybee yang sangat mewah dan besar seperti mahu menunjuk-nunjuk rumahnya itu dan sis lia hanya memberi respon dengan gelak kecil sahaja..sori awak,kita tak tengoklah benda-benda macamtu..








Bukan materialistik,



Masih pakai jam yang sama semenjak 2008.

Bola


Assalamualaikum..

Korang suka kan tengok bola?tak kisahlah apa jenis bola pun..
Saya setakat nak buat relation dengan kehidupan seharian sahaja..

Dia hanya mampu bergolek-golek sahaja..

Baik,cuba bayangkan jika awak berada di satu point in circumstances which awak semua mampu bergolek ke banyak tempat... Tetapi pada sesuatu masa anda berhenti,kita takkan pernah tahu kedudukan kita..tidak kiralah,atas bawah tepi tengah depan belakang...kita takkan pernah tahu sebab kuasa Allah itu indah..

Adakalanya dia letak kita kat atas dimana semua benda kita menang,semua benda kita dapat,semua benda perfect..
Tetapi tidak bermakna jika semua benda kita dapat tapi timbul perasaan memandang rendah kepada orang lain..Malah kita perlu merendahkan diri kita lagi adalah jalan yang benar..

Walaupun saya jenis tidak suka menilai orang,😂walaupun kerja cikgu...menilai sesuatu adalah perkara paling susah buat saya..saya selalu ambik yang positif je tentang kejayaan orang..

contohnya seseorang manusia itu,ya ampun banyak duit kaya apa semualah tapi dia tak pernah tinggal solat.. Bila orang dok mengumpat,mengutuk dan mengata individu tersebut saya lebih rela berdiam dan senyum berbanding berhujah untuk sekali mengutuk ke hape...
     Haha..nobody perfect guys..cumanya manusia ni kadang-kadang depa terpaksa berjauhan untuk kawal hati masing-masing..

Ada lagi satu kisah,yang ini paling saya ingat.
Tentang kisah seorang alim ulama yang disanjung ramai orang disekelilingnya. Tetapi dia suka merendahkan orang lain kerana amalannya dipuji dan dia terasa sperti dialah paling berkuasa sedangkan kita semua tahu hanya Allah sahaja yang berkuasa di dunia ini..
Sampai satu hari ajalnya pun tiba,dicabut oleh malaikat maut.
Alhamdullilah..mati dalam iman(suara p ramlee plakk tiba-tiba dalam otak)..
Sehinggalah alim ulama ini dihisab..
Didalam syurga terdapat beberapa peringkat pintu syurga sebelum berjumpa dengan Allah swt dan malaikat-malaikatnya..Malangnya,alim ulama itu terlepas satu pintu untuk ke syurga..

Tahu tak sebab apa,sebab dia merendahkan orang lain sedangkan amalannya sudah cukup banyak dan berjaya melepasi beberapa pintu syurga tetapi disebabkan satu kesalahan,beliau tidak dapat melepasi satu pintu syurga dan terus Allah memberi seksaan atas perbuatannya..

Pengajarannya disini,meskipun amalan kita banyak dilakukan,kita takkan mampu kira berapa banyak sebab itu semua kerja Tuhan..dan janganlah sesekali kita merendahkan orang..biarlah bersederhana dan ajaklah orang membuat kebaikan..





Yang rasa diri macam bola,

Lia memang gemuk macam bola 😂

Thursday, September 7, 2017

Best Brain Remedy : COOLblog


         Semenjak daripada umur belasan tahun lagi sis lia.z sudah mula mengenali sebuah kiosk ice blended yang sangat ceria dan meriah.kiosk ini membuatkan sis lia.z tertarik untuk mencuba..
        Kiosk ini bertahan sehingga kini dan Sememangnya jadi penawar  buat setiap individu untuk menjadi lebih COOL.
Semakin banyak cawangan yang dibuka seluruh Malaysia dan mudah didapati.
Ya ampun,lebih mudah dan senang apabila anda dan rakan-rakan anda sedang kehausan setelah outing tak ingat dunia..bincang dengan rakan-rakan dan pilih perasa yang berbeza kemudian anda boleh berkongsi rakan-rakan anda perasa  COOLblog masing-masing..Apalagi,mulalah membuat pilihan minuman apa yang mahu dibeli samaada jenis 'ice blended' atau 'smoothies'..
       Banyak pilihan yang mereka beri mengikut citarasa anda sendiri... Just mix and match them... Pilih minuman dan tambah topping..
        Jadi harini setelah berhempas-pulas mencari rezeki,sis lia.z menyempatkan diri untuk mencuba minuman baru diperkenalkan oleh coolblog malaysia iaitu oreo chips chocolate smoothies.. Sis lia.z suka part kriuk kriuk coklat cip tu yela sebab sekali dengan ice blended kan,jadi dia keras dan kriuk kriuk dalam mulut..


   
          Sasaran lia.z untuk perasa seterusnya ialah chocolate banana oreo smoothies memandangkan mereka sudah kehabisan stok di coolblog cawangan segamat. Itu buktinya perasa ini memang diminati oleh ramai orang..






Peminat tegar minuman COOL blog,

Lia Zakiah Cerdik

Wednesday, September 6, 2017

Naluri 2

Ya ampun..

Terasa macam dia makin dekat walaupun jauh..

Tak kisahlah macammana pun fakta psikologi yang dikongsi di dinding,di dunia realiti,orang sekeliling sis..

Asal malam tersedar,mintak petunjuk..
Masih termenung memikirkan masa depan yang kita memang tak boleh jangka..cadangnya lepas solat nak buat e-brm tapi biasanya memang pergi ke sini dulu..padahal tak perlu pun kat sini..tapi perlu untuk diri sendiri..nanti cakap aku gila plakk..

Tak tahu nak relate macammana..

Pernah terbaca satu artikel..

Setiap kali kita minta petunjuk,bergantung pada Allah swt nak balas dengan caraNya tersendiri..

Ada dua kisah dia bagi contoh berkenaan mereka yang dapat petunjuk lepas solat istikharah/taubat...

Pertama,dia mintak jodoh..Alhamdulillah..berjaya sampai ke pertunangan..dan bincang serta prepare apa yang patut...tapi 3 hari sebelum pernikahan,dia dapat mimpi mengatakan tunang dia tidak baik untuk dia...
Sekali rupanya tunangnya itu laki orang..
Mereka putus tunang..
Lepas 3 tahun,alhamdullillah bernikah dengan jodoh yang tepat..

kedua,dia mintak jodoh jugak...
Ya ampun,tiba-tiba je datang.
Tiba-tiba je merisik,tiba-tiba je tunang,..
Tak bincang,tak borak panjang,tak dating selalu,tak jumpa,just taaruf simple je setakat kenal keluarga mcmtu je jumpa kejap-kejap.. Takda lah yang mcm skrg nak kena bincang nak kena plan bagai bertahun-tahun..
Segalanya secara tiba-tiba dan kita memang tak boleh jangka kuasa Allah itu tersangatlah besar..
Cerita yang kedua ini adalah yang lebih teratur dengan kuasa Allah..

Seperti sis lia.z cakap sebelum ini,bahagia takkan datang jika kita tidak meminta..meminta pada Illahi...lepas rasa yakin dengan petunjuk tersebut barulah refer pada orang yang lebih dewasa..
Ramai yang cakap mereka dah cuba beri petunjuk secara realitinya,terima kasih buat kawan-kawan yang cuba membantu ini..

Cumanya lia.z rasa makin kuat walaupun dibiarkan ia pergi.rasa macam kehilangan something walaupun dia dah cakap dia suka orang lain tapi sis rasa naluri ego dia tu tetap ada..dan saya takkan nampak masa depan saya..tapi kenapa Allah timbulkan rasa ini walaupun dah mintak taubat..selalu bertanya dalam hati,Allah rindu aku ke nak suruh pergi bertaubat..
Tapi lepastu tetap rindu kat awak..
Takpelah,belajar je untuk kawal diri.

Mungkin tak ramai manusia percaya perasaan ini atas teori-teori yang dibuat oleh manusia sendiri,saya takkan berhenti untuk terus berdoa untuk awak..
Saya bukan syok sendiri tau,saya sedang melatih diri untuk kawal hati dan emosi..

Takkanlahh sesuka Allah nak turunkan rasa sayang itu lepas seseorang itu pergi mintak doa banyak-banyak..yela,kita takkan tahu bila doa itu akan termakbul tapi rasa sayang itu sebenarnya kebahagiaan yang menjadi sebahagian daripada rezeki kita..

Betul tak?

Selalu sangat tau nak up pendek je tapi jadi panjang sebab nak explain dan selalunya explain panjang-panjang pun orang tak faham..orang tak cukup menghayati dan mendalami..

Yang kena buat ebrm,
Masih bertanggungjawab untuk negara.

Monday, September 4, 2017

Husnozun

Assalamualaikum...
Ebrm masih tidak disentuh.
Lupa plaaaa esok kelas full 7 waktu daripada 9...

Notification sudah memenuhi ruang.
Sblm tido nak isyak lepastu tido.esok pagi kena bangun awal prepare ebrm sblm pergi sekolah.
Baju semua dah prepare..
Hope semua memberi kerjasama esok lusa tulat.lepastu cuti balik tapi mungkin nak p join program komuniti..
Sikitlah nak sentuh malam ni,sis memang dah ambil langkah untuk berubah dengan memakai purdah tapi kat sekolah sis rasa tak sesuai nak pakai nanti makin ramai orang mengata sis..haisss dh pakai pun orang masih nak mengata lagi..
Kau ni,aku ni bukan manusia sempurna lah..
Malah aku pun #bukanustajahpesbuk untuk tunjuk semua kesempurnaan diri.. Cubalah husnozun sikit,orang pakai purdah ada sebab,niat dan tujuan dia..

Bagus lah dia dah ambik langkah nak jaga diri sendiri...bukan nak bagi orang makin duk sibuk mengata dia..

Jangan percaya orang bertalam-talam..zaman sekarang susah nak percaya orang...hamboi sedap mulut mengatakan..

Kau boleh ke buat orang yang nak berubah macamtu..tak rasa berdosa ke kalau kau tiba-tiba tutup jalan dia nak berubah?uish uish..
#sisbukanustajahpesbuk #sekalilagi #sisbukanustajahpesbuk

Sis cuma seorang yang mahu menjaga diri sendiri..
Mungkin dengan langkah ini buat sis lebih  bersedia untuk menjadi seorang yang LEBIH pendiam..
Seorang yang dah malas tau nak berhujah dengan lebih ramai orang.
Seorang yang lebih gemar buat hal sendiri..
Seorang yang taknak bawak kawan-kawan dia ke neraka sebab banyak sangat mengutuk,mengumpat aku tanpa mereka sedari..

Mungkin nampak macam drastik tapi buatlah pengajaran..kalau kau setiap hari nak bash dia,dia pun manusia jugak..

Tuhan dh tunjukkan hidayah pada dia,kita ni bila lagi....

Munafik ke khurafat ke sihir ke ape ke ape lah,bukan tugas kita untuk catat dosa pahala seseorang itu..tahukan siapa punya tugas? 😇😇😇😇😇😇😇😇😇😇😇






Yang percaya hikmah Allah,

Miss nak cuti lagi 😂

Gila

Disebabkan suka bersendirian dan buat hal sendiri,

Ramai sangat orang menuduh sis gila..

Tambahan pula,memang jenis over sikit pemikirannya..sebab tu orang nampak sis ni gila-gila..
Ehh memang bestlah kalau orang tu boleh masuk tapi yang tak boleh masuk tu...kau doktor psikiatri mana nak judge aku?

Sis nak cerita kat sini.
Semua orang tahu anak itu anugerah. Rezeki Allah bagi..semua orang nak anak baby yang comel...
Tapi kita tak boleh jangka kesempurnaan seseorang itu yang Allah ciptakan..
Tak boleh jangka kudrat sepasang suami isteri nak membesarkan anak yang istimewa..
Tak boleh jangka setabah mereka untuk menerima tuduhan orang lain.
Mereka bukan gila,mereka cuma perlukan kasih sayang..
Saya cerita untuk anda faham.bukan untuk anda menuduh.. Keluarga dia ada yang gila,so dia pun gila.dia pun tak betul..aku rasa kau lah yang pergi jumpa pakar psikiatri sebab kau ni teruk sangat judge orang tanpa mendalami apa yang dia lalui dalam kehidupan seharian dia...kau jangan nak tambah lagi masalah dia..

Astargfirullah... Mungkin awak tak pernah rasa jika berada di dalam dunia mereka..
Hidup ini umpama permainan..

Perlukan gurau senda,ketawa hilai untuk dapatkan hari yang positif..walaupun sis seorang yang garang kat sekolah.kadang ada masa jugak sis gelak-gelak dengan budak..

Itulah doa sis buat orang-orang yang sis sayang..

Haa,lagi satu..kalau sis ni gila,dah lama dah sis masuk hospital tanjung rambutan..
Dan sis takkan menulis disini..
Apa lagi,meroyan?oh my god,biarlah Allah sahaja yang membalasnya..

Tolong eh,jangan tuduh sis gila.
Jangan kecam sis yang bukan-bukan je.
Sis memang pelik,tapi sis pelik dgn cara sis sendiri bukan dengan menghentam orang sebelah pihak sahaja. Tak guna kot aku nak explain kalau kau je yang nak menang..





Yang dah dapat idea tapi banyak lagi nak tulis,


Esok lastday cuti.

Panjang atau pendek,manusia tetap sama

Assalamualaikum..

Menulis lagi di waktu pagi..

Rasa macam banyak benda nak tulis tapi akhirnya tak tertulis lagi dah kat sini..

Tulis panjang-panjang orang cakap syok sendiri.
Bila tulis pendek,orang cakap lacks in communication..

Macam orang macam ragam.
Tapi yang paling tak best bab judging lahh..

Orang cakap dengan sis.jangan ikutkan hati..
Ye tak ikutkan dah hati tapi manusia kembali mengkritik sis.. Ahhh kau ni tak tetap pendirian..fine ikutkan hati balik... Ehhh kau besar kepala,ehh kau syok sendiri...alaaa,ikut lagi cakap orang..ikut sukahati aku lah nak buat life mcmmne...
Series nasihat daripada manusia tidak pernah buat sis percaya pada manusia..sampai sis ini dilabel degil punca kuasa dua,tapi sis percaya hikmah Allah..mungkin sis tak jaga hubungan sis dengan manusia tapi Allah tahu hubungan sis dengan dia. Hati kita Allah yang pegang..

Kita ni hidup bukan nak puaskan hati orang..orang berjuta-juta kak/bang..
Hadik ni cuma seorang yang suka explore benda baru..

Sorilah tadi macam banyak idea nak menulis..tapi bila dah ada masa jadi mcm adui mana entah pergi idea yang seperti boleh menjelaskan tapi dah hilang plakk dalam kepala ni..





Masih memerlukan pengalaman,

Jiwa qawiy hati kental boleh disental.

Sunday, September 3, 2017

Hablu minnanas hablu minaAllah

Teringat pesan seorang kawan lia.z ni..

Jaga hubungan dengan manusia.
Allah suka.

Saya memang suka berkawan tapi sampai satu tahap,akan sampai satu situasi yang sangat menguji diri ini apabila kita berdiam sahaja tapi orang/manusia/individu lain datang secara melulu dan tuduh macam-macam kepada saya...

Dah tu pula,cuba explain dan selesaikan ketegangan mereka tak percaya dan tetap kena tuduh melulu jugak..
Tanpa penjelasan sebelah pihak lagi...
Susah jadi orang jujur ni,susah nak dapatkan kepercayaan orang..jadi sebgai langkah,memohon keredhaan Allah itu lebih baik selepas kita tidak dapat menjaga/puaskan hati semua orang..

Kadang saya memang terpaksa block orang-orang yang saya kenal dan rapat itu sebab taknak besarkan masalah..dan biarkan je hati mereka itu dibuka oleh Allah sahaja..juga hati yang kecil lagi fragile ini..

Better lose an argument than relationship..






Yang masih cari semangat,

😭😭😭😭😭😭

Sakit jantung 2

Astargfirullahaalazim...

Seronok sangat harini dapat releasekan stress dan cuba untuk lupakan masalah sis lepas dapat pergi mandi manda di air terjun gunung ledang..

Tapi kan awak,balik sampai rumah terus solat zohor dan baca doa banyak-banyak sebab dah dapat semangat positif itu..

Ya Allah bestnyer dah dapat positifkan diri..mcm saya cakap sebelum ini,bahagia takkan datang jika kita meminta..
Tadi ambik sedikit masa untuk tido,setelah penat bermandi manda dan drive.
Sebelum tido,sambung lagi baca doa-doa tersebut..
Alhamdullilah..dapat tidur sekejap dengan tujuan untuk berehat daripada memikirkan hal dunia..

Sekali bangun,ya ampun rasa macam..
Macam sakit sangat jantung ini..jantung yang berdebar-debar laju,rasa macam yes im really missing something..
Awak,ye awak..encik double yell,saya bukan syok sendiri awak..saya cuma gunakan medium ini untuk coretkan kehidupan seharian saya..
Ada yang jujur,ada yang direka..
Most of website yang ada kat dunia maya ini juga banyak memberi fakta yang kadang-kadang tidak logik bukan saya seorang je yang buat.

Misalnya,tidak logik untuk awak dan saya bertunang sedangkan awak dan saya tak pernah berbincang.
Tapi awak pernah fikir tak perasaan saya bila orang tak habis-habis mengeluarkan soalan yang saya sendiri tak boleh jawab..
Dan caranya,saya rasa sangat malu..start daripada itu,saya mula rasa nak menangis.saya rasa insecure.saya rasa banyak sangat fikir sampai insomnia..saya rasa macam dah aku nak p taubat banyak-banyak..rasa dah cuba kawal emosi tu,tapi mcm skrg ni lah..sukar untuk dijelaskan..sakit itu hanya Tuhan sahaja yang tahu..tambah pula ada datang orang yang muncul dalam hidup saya,tuduh saya macam-macam..ya ampun,janganlah tuduh sebelah pihak je(syok sendiri jugak sori sis/bro pergi cakap dengan cermin kot lagi best)..

Rasa tak best nak cerita kat sini sebab awak takada pun #nanticakapsyoksendiri.
Nak bincang open table ahh kat rumah sini bukan tak tahu.. Kadang saya tak rasa logik jika anda menggunakan alat,untuk berhubung..terutama sekali fon,laptop,social media...
Nak berhubung?

Cukuplah berdoa pada Tuhan..itu lebih indah..
Biarlah orang nak cakap saya syok sendiri,saya blah blah blah so on.
Redha saya bukan atas redha manusia.
Redha saya bergantung pada hubungan saya dengan Allah..

Lagi nak cakap apa,hmmmm..
Cukup kot penjelasan saya disini..
Janganlah nak label/judge aku mcm kau tu hebat sangat..
Saya tetap mendoakan yang terbaik untuk awak..
Jangan lupa istikharah awak..
Kita bercinta bukan untuk mendapatkan redha manusia.
Kita bercinta untuk mendapatkan redha Allah swt.

Kalau rasa bersedia,go on.
Kalau rasa belum bersedia,learn.



Yang masih belajar,

Masih belajar

Tak mahu

Assalamualaikum..

Sebenarnya hati ini memang tak pernah rela untuk sepenuh masa berblogger.
Banyak sangat benda yang perlu belajar walaupun diri ini memang bukan seorang pelajar berlatarkan it,programming so on..
Memandangkan kemajuan negara semakin meningkat,kenalah juga belajar dan lebih bersedia dalam menjalankan tugas memberi idea-idea yang bernas..

Seperti sis cakap sebelum ini,tidak dapat bayangkan bagaimana ianya berfungsi sedangkan semua ini adalah robot yang buat,maksud saya sistem..ramai yang cakap boleh jana pendapatan tapi saya tak pernah faham kemajuan teknologi yang semakin banyak dan memorakporandakan perhubungan manusia..tak habis-habis salahfaham..

Kehidupan seharian saya juga bukan menggalakkan saya untuk online,memerah otak untuk menulis.
Mempelajari segala macam etika penulisan..saya tak pernah faham..

Ada dua tips yang sampai sekarang saya tak faham apa manusia nak..

1. Menulis biar dari hati,bermonolog dengan ikhlas.

2. Menulis biar ada etika dan sentiasa mempromosi dan berikan perkhidmatan yang baik kepada orang lain.

The things is,bila kita dah mula menulis mengikut naluri dan perasaan,mereka suruh kita kawal perasaan dan jangan meroyan sangat..padahal aku tengok blogger yang popular itu meletop kebaboom sebab dia tulis sesuka hati dia ikut perasaan..
Keling doh kau ni nak apa sebenarnya..

Bila dah ikut etika,ehh kau cakap aku lurus sangat plak..bila buat ayat yang sama je,kau cakap aku plagiat..kau tiru orang..kau viral aku copy bulat-bulat..kau cakap jangan terlalu tepengaruh dengan quote of the day..kau cakap terlalu bergantung pada quote padahal quote itu yang membantu meningkatkan motivasi kau setiap hari.. Aduiii,rasa macam tak bersyukur sangat.astargfirullahalazim..

Sebenarnya kau nak yang mana?

So jangan tanya kenapa,aku tak pernah nak up untuk menjadi seorang yang lebih profesional dalam penulisan.

Dan aku tetapkan diri aku.
Menulis hanya untuk diri sendiri.
Orang baca tak baca belakang cerita.
Jana income ke apa ke..aku still kena stick pada satu tujuan yang aku rasa aku selesa..TANPA MENYUSAHKAN ORANG LAIN   ..
Maaflah,lia.z ada profesion yang mungkin perlu diberikan fokus lebih berbanding disini..
Maaf juga buat kawan-kawan atas sebab diri ini yang masih belum faham bagaimana ianya bekerja..
Maaf jika menyebabkan anda sekalian merasakan diri ini belum cukup sempurna untuk menjadi seorang penulis..




Yang tidak pernah mengharapkan diri untuk menjadi seorang yang perfect,

Miss imperfect

Kekwat

Kalau orang tu,belum kenal kita dengan lebih dekat dan mendalam tapi dah judge macam hebat sangat,kekwat jugak ke maksudnya?..
Kita tak pernah kisah pun semua itu,tapi ada certain orang ingatkan kita untuk ingat semua sikap-sikap manusia..
Nak jelaskan pun,orang mesti cakap ehh baik kau pergi cakap dengan cermin..
Sis dengan lurusnya cakap dgn cermin lepastu orang tuduh sis gila plaa..

Sebenarnya kan,kau nak apa?tu je.
Aku nk follow with the flow.
Kau taknak follow,dah main jauh-jauh.

Yang tak faham manusia nak apa,

Tak pernah dapat puaskan hati semua orang.

Saturday, September 2, 2017

Tanda tanya



Hanya tanda tanya..

Relevan

Assalamualaikum..


Suka betul update pepagi sedangkan sis lia.z enggak punya masa untuk buang masa disini.


Harini tak hupdate kat laptop pun,jarang je update blog pakai laptop..tapi kena jugak bukak laptop memandangkan dah menjelang hari sabtu..marilah kita siap sedia pdpc kita biar buat budak ingat kat kita,cikgu amalia ajar memang best..
Takdalah mcm anak murid yang degil sorang tu,rasa macam nak cubit-cubit je kalau diberi peluang berjumpa sebab dia cakap aku tingtong sebab dia..nanti cakap kita tak hargai dia plaakk..uishh,geram yang masih boleh sabar lagi..doa sahajalah banyak-banyak dilembutkan hatinya.. #selfreminder juga buat diri yang selalu garang sampai orang cakap aku gilalah,tak pandai komunikasi..haa lagi nak kecam apa ye awak..dah cakap,jangan rindu..degil je perangai...

Yang sis lia.z sorang ni pun apa benda entah fikir asyik nak nangis je,dah mengadu kt Tuhan pun asyik nak nangis je,lembik betul..tak,ni bukan post meroyan tapi post ini dibuat lepas mengurangkan feature yang ada di blog ini.Kalau boleh nak kurangkan lagi feature yang ada dalam ni..
Kau nak cakap aku tak profesional kat dalam ni,cakaplah sebab tak lama lagi dah ni blog ni hidup..
Semoga aku kuat nak tukar email baru,blog baru,ehhh semua barulah..orang putih cakap apa, rebranding.. Tapi lama lagilah kot sebab lia.z nak fokus kerja kat sekolah je dulu..
#berkhidmatuntuknegara

Kat sekolah pakai email yes.my....memang cikgu-cikgu semua kena asing pakai untuk buat kerja...so daripada buang masa kat sini,baiklah kita fokus buat kerja.cari rezeki untuk mak ayah selagi mereka hidup ini...


Maaf ye buat kawan-kawan yang saya banyak sangat buat silap..
Saya tetap sayang awak semua tidak kira apa cara pun kita mengenal..saya bersyukur semua itu,cuma satu je lahh..jangan rindu saya..nanti saya yang sakit hati,sakit jantung,stress,depress,nangis,lose appetite,
Cakap pasal lose appetite,dh 3 minggu kurang makan..tengok makanan biasa je,kenapa ehh...nak makan appeton ah..






Yang nak jadi diri sendiri,

Diri sendiri

Friday, September 1, 2017

Sakit jantung

Ya Allah apa lahh yang sedang lia.z lalui ini..rasa rindu,rasa apa ntah macam banyak je ibadah yang perlu dibuat lagi untuk mencari ketenangan..ya Allah..
Dah move dh nak cari life sendiri tapi kenapa asyik ingat kt dia...

Awak,kenapa muncul dalam hidup sy lagi awak...dah nak dekat 3 bulan sy stress sebab awak..

Jantung degup laju sangat,penat je rasa secara dalaman..
Ya Allah rasa macam benda yang sama akan berlaku...moga sis diberikan ketabahan dan kekuatan untuk menghadapi segala ujian seperti ini..
Semoga Allah berikan kami petunjuk..
Berikan kami peluang untuk bertaubat kepadaNya..

Allahulateffubiaibadihiyazurqumaiyashawahuwalalqawiyyualazeem..






Memohon kekuatan illahi,

Al qawiy

Naluri

Assalamualaikum..


Kenapa ehhh time rasa dah move boleh go dengan life sendiri awak masih datang lagi dalam hidup saya..

Boleh tak jangan ganggu hidup saya..
Saya dah cuba tahan,stop dan awak tahu dah semua benda tu payah susah nak lupakan..

Kau saja datang dalam hidup aku.
Saya pun dah pesan dengan awak.
Kita kena belajar jauhkan diri.
Very much thankful bila awak dah p kat orang lain tapi perlu ke sampai minah tu datang cari aku warning aku mcm dia tu mak aq..


Ni bila dah cuba jauhkan diri,cari kebahagiaan sendiri kau plak mat dtg cari aku..kalau rindu cakap je lahh..

Saya uninstall segala facebook,messenger.
Dah belajar nak kurangkan penggunaan aplikasi ini..tapi awak ajak lagi..adehhh..

Sakit jantung lahh tahu tak.
Lepastu sakit kepala stress.
Lepastu kau cakap aku meroyan sebab kau,acah acah hot lahh?
Sis hanya mampu berdoa.
Lembutkan hati-hati kita..
Ya Allah,hujan ya kat luar time aku tengah taip citer pasal encik yell..

Baru taip perkataan doa,Allah dah turunkan hujan..itukah tanda doa sis termakbul..ehh jom lah berdoa banyak-banyak..

Janganlah nak tipu,sis tahu encik yell pun rindu sis..
Terfikir juga nak jumpa ahad ni nak p melaka,sis nak hantar famili balik indonesia kt icq melaka..
Lepastu nak meronggeng dgn adik..

Kalau nak ikut,pm nahh..





Yang masih rindu,

Miss yell

Thursday, August 31, 2017

Review Anak Malaya di Republik Turki

Assalamualaikum..

Akhirnya dapat jugak kesempatan menghabiskan buku-buku yang menjadi wishlist sis..

Banyak jugak bab yang disentuh oleh saudara thaqib shaker berkenaan dengan misi kemanusiaan yang tidak ramai boleh dihadapi oleh kita rakyat Malaysia.
Pelbagai jenis rintangan dan halangan yang mmenjadi punca misi kemanusiaan mereka tergendala.

Selain itu,terdapat juga beberapa kisah pahit dalam sesebuah keluarga pelarian syria yang patut kita ambik ikhtibar..
Seharusnya kita bersyukur dengan apa yang Allah swt berikan kepada kita harini dimana yang selalunya kita tak pernah bersyukur,tak pernah kita hargai..

Ya,kebudayaan juga disentuh dalam buku ini..
Seperti lia.z cakap sebelum ini, budaya kat Malaysia ini pun belum cukup untuk dijelajahi apatah lagi luar negara seperti bumi republik turki  yang saudara thaqib shaker berpeluang menjelajahi..

Anda semua perlu baca untuk mengenali budaya yang boleh dijadikan pengajaran oleh rakyat Turki..mana yang buruk itu,juga boleh dijadikan pengajaran..


Dah nama pun ulasan kan,nak tahu selanjutnya bacalah buku saudara thaqib shaker..
Sis pun beli online direct from the writer..
Next sambung review cikgu kampung plaa,dah habis baca dah pun..now nak sambung cikgu bukan ultraman..sementara cuti masih ada lagi ni.








Yang dapat cuti lagi sehari,



Miss dapat cuti lagi

Synchronize

Assalamualaikum..

Setakat nak buat nota pendek.

Awak,dahlah..jangan contact saya lagi boleh?
Ada perkara yang penting sangat ke untuk contact saya?

Awak dah cakap kan,saya tak penting.saya tak berbaloi.
Just do nothing..

Kelmarin dapat jugak mimpi,ada someone datang cari sis balik.
Awak ke orang tu?
Saya tak tahu lah apa content awak tu,tapi saya pesanlah.
Saya dah uninstall messenger.
Facebook sy bukak bila perlu sahaja,dan bukan logout saya akan terus deactivate sebab saya nak melatih diri saya.

Tak kisahlah berkenaan media tersebut boleh jana income so on...saya rasa benda ini semua hanya mampu bawa saya ke kancah durjana..malas tau nak fikir lagi..ive my own profession..
Ramai je cikgu guna facebook tapi ia bukan kepentingan bagi kami..
Time cuti ni bolehlah,time busy banyak kerja ingat ada masa ke nak layan 😪😪

Tak kisahlah awak,saya malas dah nak jadi seorang yang suka bersosial.
Saya dah penat berkawan..





Yang penat dah fikir orang,

Miss rajin tapi jadi malas sebab tak boleh nak puaskan hati semua orang.

Tuesday, August 29, 2017

Review ketika cinta menyentap


Wahhhh excited betul seketul zakiah ini menyentapkan dirinya dengan bertungkus lumus habiskan baca KETIKA CINTA MENYENTAP(KCM) walaupun jadual sangat busy dan pack..ada dalam 500 muka surat sis habiskan dalam masa seminggu memandangkan banyak task..
Kalau tak banyak task beberapa hari je dah boleh siap..

Watak-watak depa sebenarnya adalah watak yang biasa kita lihat dalam kalangan kawan-kawan remaja kita..
Termasuk makcik lia seketui ini..
Wajarlah mereka cuba menyelesaikan masalah tersebut tetapi dengan meminta keredhaan Allah sahaja mampu selesaikannya..and the end semua orang kecewa dan kembali kepada Allah itu sahaja jalannya..

Redha..

Most suitable word i can described for this review.

Dan watak zakiah yang depa acah-acah kata watak tu real..yes,memang itu selalunya dilema seorang perempuan..

Kalau lelaki tak start,kita takkan buat awak..sebab lelaki memang fitrah dia untuk membimbing. Tapi kalau dah kerja awak merosakkan perempuan,takkan selesai pun masalah itu..

Hmm takda kaitan antara hidup dan mati,cuma nak ulas balik je jalan cerita dalam KCM ni..

U guys boleh lah pergi beli kt kedai dan baca..
Sis nak sambung Anak Malaya di republik Turki yang tergendala sebab terlalu banyak kerja yang perlu dibuat semasa dapat dari abam poslaju..

Assalamualaikum..








Yang sudah baca Ketika Cinta Menyentap,

Miss sentap masih banyak lagi buat dosa 😩😢😭

Sorry

Terasa macam berat sangat sebab rindu kat awak..
Sepatah je lah..
Itu je.

Sakit nya jiwa ini.
Tak suka nak cerita benda peribadi tapi kat sini je tempat untuk luahkan segala isi hati yang tak berapa ini..

Cuba untuk redha dengan semuanya tapi masih rasa macam ada tertinggal something.mungkin takdir Allah juga untuk timbulkan rasa ini.

Rasa cinta yang adakalanya membahagiakan adakalanya menyakitkan sebab terdapat pelbagai halangan..

Malasnya nak fikir.dah cuba jauhkan.

Harap dapatlah habiskan baca ketika cinta menyentap dalam masa cuti ini berbanding memikirkan plan untuk pergi ke keyell or other else places without you.

Yes without you and i dont have any idea for the trip and having no mood..








Losing my mood,

Miss no mood but missing you.

Sunday, August 27, 2017

adhoc keindahan

Hamboi tajuk.
Macam tak pernah dibuat orang.
Adhoc keindahan maksud lia.z ialah tiba-tiba je rasa indah sangat dunia ini.

Bahagia takkan datang jika kita tidak meminta..jadi setiap hari kena jugak meminta...bukan meminta sampai nak mengharapkan manusia,tetapi meminta doa untuk mendapat kebahagiaan walauapapun cara yang kita dapat,cara yang ada disekeliling kita..

Saya mungkin terlalu frust sebab terlalu mengharapkan manusia dan gadjet 😪😪😪
Ye,gadjet yang ramai orang cakap boleh jana income..mana ada,semakin durjana seorang lia.z ni adalah..tak habis-habis shopping sana sini..tak habis-habis kena perli,sindir,caci maki dengan orang..dengan jumpa busybody lagi..adehh..lebih baik jangan nak online sgt.. Arghhh pergilah sana..

Kebahagian akan datang secara tiba-tiba bila kita belajar 'follow with the flow'..
Misalnya semenjak hari khamis yang lepas,pang pum pang pum sampai ke hari barulah dapat rehat..
Hari khamis,bhagia sangat dapat siapkan kerja kolah sebelum waktunya..
Hari Jumaat dapat pergi melaka jumpa saudara datang dari jauh,indonesia berpangkalan icq melaka..dan sempat jugak pergi tengok sunset terbang-terbang melayang macam hape dekat skytower the shore melaka..salah satu tarikan di melaka..

Walaupun selalu sangat pergi melaka,banyak lagi jenis kebudayaan yang sis tak sempat explore..
Hari sabtu pergi jemputan dua orang cikgu..
Seorang senior sis,yang dah lama sangat tak jumpa dan tak sangka memang sempat jumpa dia..
Seorang lagi anak saudara,yang memang kerja cikgu jugak di kapit,sarawak.

Dan hari ini berkesempatan pergi dua jemputan walaupun tak dapat join mereka outdoor...

Sebenarnya mereka berdua mahukan sis jadi pengapit tapi sis terpaksa korbankan dan sangat adhoc menyempatkan segala-galanya dalam masa sehari dan sangat bersyukur dapat pergi kedua-duanya..


Dan keempat-empat jemputan sepanjang harini dan semalam,sis tak fikir pun makanan..yang sis tahu ambik gambar je.itu dah cukup sis kenyang..
Macam sis cakap,lose appetite before this..so lepasni kalau aku kurus,kau jangan sibuk tanya kenapa.kau yang bagi aku tak ada selera makan 😒😒



Rasa macam nak upload gmbr tapi rasa macam nak private je,sebab post ini pun dah cukup panjang nak ceritakan semuanya..

                Segayat sky tower,gayat lagi tower saya nak menuju ke hati awak,chiachiachia.
Tak sangka tower tu roboh mcm tu je.. 😔😔😔












Yang rasa bersyukur tapi tetap rindu kat awak,


Miss grateful

Masih

Ya Allah.rasa sakit sangat.
Sebab rasa rindu itu dibiarkan.ditahan.dilupakan.di'stop'kan.
Cukuplah Tuhan sahaja yang tahu.
Istigfar banyak-banyak.
Sedekahkan alfatihah banyak-banyak.
Surah yusuf..
Doa segala doa dipanjatkan biar dapat kembali ketenangan itu..

Betullah abang tarbiah sentap cakap,gaduh kat media sosial tidak mampu memberi apa-apa penyelesaian pun..begitu juga berdoa,nak berdoa yang betul biar betul-betul hadap Tuhan.banyakkan taubat..kadang kalau taubat 10 tahun kalau Allah tak terima taubat itu,kita kena lah banyak bersabar..

Tuhan takkan tunjuk serta merta sebab dia nak latih kita untuk menjadi seorang yang sabar.. Thanks buat abang yang mengadu pada pihak tarbiah sentap untuk sentapkan hakak yang masih lagi dalam proses membaca ketika cinta menyentap..

Teringat satu perenggan ni..

SEPERTI BABI, JIKA ADA ORANG MENJENAMAKAN BABI MENJADI 'BABI ISLAMIK',YANG HARAM ITU TETAP HARAM. SAMA SEPERTI COUPLE,ISLAMIK ATAU TIDAK,IANYA TETAP BERTENTANGAN DENGAN SYARIAT..

DIA BAGI PERKATAAN AGAK KASAR SO NO WONDER ORANG MACAM SIS MAIN LEPAS CAKAP JE BILA RASA BENDA TU SALAH TETAP SALAH..

oppps,ter'caps lock'plaaa..
Kan dah cakap jangan dekat.dah elok dah jalan sensorang,belajar cari pengalaman tapi kau terpenor plaa kenal dengan lelaki lepas tu kau menanggunglah rasa rindu yang (eh taktahu lah aku rindu siapa,tapi aku rindu jgk kat dia)...

Rasa nak p istikharah dan taubat banyak-banyak sebab rasa sayang ini tak boleh nak hilang dari awak..
Memang dah sayang,encik yell.

😔😔😔😔😔😔😔😔😭😭😭😭😭😭







Masih,

Miss yell

Thursday, August 24, 2017

Still have something missing

Maybe i just need to spend time keep on praying taubah as this soul feel like losing something even i have everything.

Really not a grateful person lahh u zakiah..
Please say alhamdulillah for everything u have.it aint easy you know your parents want you to be a good child,good person toward the nation..
.sorry nobody perfect so if this blog or blah blah dont give any positive vibes,pliss understand..

Nothing we can do here.
Nothing we can do if we just write while the Greatest writer is Allah swt..

We dont even know His Almighty..

Assalamualaikum..

Wednesday, August 23, 2017

Tone down your ego

Assalamualaikum..

Actually i felt 'tawar hati'because of i dont realize that was my ego who really angry with my friends. Today, also such a busy day eventhough the ubb's activities is done.
Tomorrow gonna be sambutan pelancaran hari kemerdekaan before we going holiday.. Whatever happens,i believe in 'kun fayakun'...

Even i was too busy,my friends ask for outing and watching cinema movie 'bad genius'..
Im going back home about 2.30 pm and buy a cake to treat my lalala friends while they arr waiting at cinema on 3.00 pm.. But,i arrived there at 3.30pm dont even care about the time past about half an hour to watch together with them.

Thanks my friends because reminding me how worth it is,and still can accept me..
Whatever lah..adat berkawan,tipu kalau tak gaduh..tapi yang aku kelakar sampai boleh tipu ek wedding cancel sebab taknak bagi aku datang ke macammana taktahu lah tapi nanti kalau cancel betul-betul bukan salah aku kan?..


Tak tipu,hati masih rasa kosong dan mungkin ego itu masih ada lagi.tak boleh kot nak bezakan ego dan sayang..

Banyak kot lagu yang berkaitan dengan ego dan sayang...
Malu-malu tapi mahu.


Dah cuba diam,dah cuba kawal,dah cuba taubat,dah dan dah..
Sekarang memang waktu untuk lia.z kurangkan bersosial..walaupun sosial ialah hidup saya tapi saya mintak maaf jika saya tidak friendly buat masa ini sehinggalah pintu hati saya terbuka untuk semua balik ye..awak,kalau awak melayan sangat pun,awak takdalah matang sangat dan perlu ke nak berselisihan faham lagi macam school boys?..
Saya tak pernah letak harapan itu pada manusia..saya letak harapan itu kepadaNya..terima kasih kerana tolong menjelaskan untuk berikan petunjuk,tapi petunjuk Allah itu kita takkan pernah tahu..jodoh itu rahsia Allah..saya tak berani untuk berkata tidak berkata ya kerana jawapan itu bukan kita yang buat..
Kenapa tiba-tiba emosi plaa ni?😂😂😂😇😇😇.stop that.



Thanks for those making my day.. 😘😘😘😘


Tengoklah huga-huga mereka ini,yes saya percaya kuasa Allah itu indah.
Nak sambung baca bukulah cuti begini,mohon dapat habiskan ketik cinta menyentap dalam masa 3 4 hari je..
Baiklah,mcm dh panjang borak.bye.








Yang nak p baca kcm,

Miss santapan minda

Malasnya

Assalamualaikum.

Hai awak semua yang baik dan suka ambil tahu pasal saya.terima kasih sebab ambil berat dan usaha untuk cari masa bersama saya.

Tapi saya dah mula rasa tawar hati dengan semua orang..
Jangan tanya saya benda yang saya tak boleh jawab.

Sekarang adalah waktu saya menyendiri sebelum semua orang kena marah,sebelum semua orang berselisih hanya kerana seorang,sebelum perkara ini menjadi lebih besar..
Jadi,sila faham jika saya terpaksa hentikan mana-mana perhubungan dengan orang lain selain daripada keluarga saya..

Sekarang adalah waktu saya,memaksa diri untuk tidur dan kurangkan stress yang dah biasa sangat saya lalui..saya nak kurangkan daripada banyak berfikir..dan belajar untuk melepaskan semua rasa ini,tiada jenis paksaan yang berbeza ke selain daripada menyeksa mental saya macamni?
Dah nak masuk dua bulan,setiap malam paksa diri untuk tidur tapi tengah malam mesti tersedar dan tak boleh tidur..which is rasa macam nak telan pil tidur banyak-banyak. Walaupun dalam artikel tarbiah sentap cakap tido akan menyebabkan kita jadi lebih malas,tapi pada saya ia perlu untuk orang yang banyak sangat berfikir luar kotak seperti saya ini..sakit kepala yak amat..kalau tidur banyak pun sama,sakit gak kepala..tapi tidur ini adalah waktu kita berehat sebentar..daripada memikirkan hal duniawi.. Moga diberikan kesembuhan..

Hmmm.
Saya penat bersosial.
Berkawan sana sini.
I appreciate that tapi kalau kerja saya nak sakitkan hati awak je,its better i dont need nothing..
Yes, nothing.

Lagi satu,dah lah jangan busybody sangat.. I dont have much time with you.
Yes you are making friends with the wrong people..yes,just say that..
I know that everybody care for me but i cant afford to appreciate and ull regret..
Dont believe me.

Dont ask me,for any social activity.
😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭



Yang dah penat berkawan,

Taknak kawan lagi dah.

Tuesday, August 22, 2017

Ketika cinta menyentap

Tadi scroll sekejap twitter.. Ternampak thread 30 akibat melakukan maksiat..

Sekali ternampak feedback post cakap watak zakiah itu memang real.gila tak terasa seketul lia.z ini..
Terus dengan tidak menyabarnya pergi ke popular dan merentap dua buah buku iaitu ketika cinta menyentap dan cikgu kampung.

Cikgu kampung memang wishlist.
Tak menyabar betul nak tunggu gaji tapi pergi jugak beli,mama belanja lagi 😂..
Sekali dah sampai popular rasa nak beli semua..

Ketika cinta menyentap tu,nama watak ni zakiah ehhh teruja betul nak pergi ambik tahu dan baca. SubhanaAllah sekali imbas watak dia memang sentap..so nak pergi baca..

Tadi terjumpa jugak panduan buku macammana nak jadi seo blogger yang berjaya..sis sempat baca kat popular tadi satu topik..bagaimana mahu menjana wang menggunakan traffic blog,tapi tidak tercapai pula.tunggu ye makcik lia.z dah dapat gaji,nanti makcik beli buku banyak-banyak to boost my skill in communication.



Marilah kita sentapkan diri dengan bacaan..buat je dunia sendiri timba ilmu..tak salah pun kan..takdalah orang cakap kita berplagiat...moga terbuka pintu hati anda wahai wanita-wanita syurga..








Yang nak beli semua buku kat kedai,


Minah introvert

lose appetite

Assalamualaikum..
I was trying to make some positive things mentally..but everytime i tried,my physically would lose no matter what.
Sometimes i felt that my body temperature increase suddenly..
Lose my appetite..yes i ate,but just a little bit..if im happy, even by looking through the picture only also make me wanted to eat immediately. Sometimes when the hormon unstable it really make me weak.
Very weak..
At last,the only solution is taking the 'anda fikir saya ada masa untuk sakit kepala?' panadol 
Panadol kaler biru untuk paksa tido.
Dan panadol pink untuk paksa tido bila time hormon tak stabil.
Alhamdulillah . Rezeki Allah never gone from my life as we are grateful on what been given to us.. I wanted to write this post before im going back home but unfortunately kak haryati ask me to follow her lunch together..
And i feel a little bit happy with that offer..
Still losing my appetite,but i force it as someone want to treat me.thanks so much kak haryati.. Dia ada pesan jugak,janganlah difikirkan sangat apa yang orang nak cakap tu.. Hidup seperti biasa,cintakan pada kerjaya.. Jangan terlalu bersedih,innaAllahamaana..
Sedih yang tak siapa pernah tahu,cukuplah minta pada Tuhan..bahagia juga bila ada new environment yang sebenarnya takdir Allah yang memberi peluang kepada seorang manusia yang banyak buat silap ini..
Betullah orang cakap,library tempat yang baik so ilmu tersebut sentiasa menerangi jiwa-jiwa yang menimba..memang satu ketenangan bila pergi library..psst! Tiba-tiba rindu librry upsi yang macam mall tu..
Setiap hari pergi sekolah mesti rasa tertinggal sesuatu bila tak pergi library.

Gonna make some connection with those people who loves to read.


She told me dont look at the camera while i actually the one who dont like to look on the camera.. Tersama pula baju kita harini..


Thanks kak haryati for the treats.











Another appreciation post for my birthday,

Miss light turqoise.





Im not ready : imagination

Actually till now,im not ready to make some networking evethough im officially a teacher where my profession is very important in communication skills.

I cant imagine how complex the step to do the networking. Maybe i just need someone else to become my sifu until i become a successful parttime blogger..or the failure,which we dont even know our future..
Since i was in upsi,i tried to find how to make the networking.but how? 😂😂😂🤔🤔🤔

Walaupun dalam tindakan tatatertib,teacher boleh dikenakan tindakan jika terlalu fokus dengan kerja selain daripada sekolah pada waktu sekolah. Tapi kat sekolah kena jugak online.. Walaupun dah deactivate bukan mudah ya seorang cikgu yang suka cari info ini lepaskan begitu sahaja.. Tulah yang sis maksudkan berkenaan topik ruler sebelum ini,nak jadi yang lurus ke nak jadi yang tukang buat peraturan..mestilah nak jadi lurus kan..
Which one is the rule?
Updating teaching skill with online database or offline all the skill as to avoid online for other things?

Jadilah seperti mana yang engkau mahu,yang penting buat kerja kau..

Im still wondering how web developers doing their work. I also making some relation with my database teacher in school..even she said that she dont like to online facebook..hmmm.. Never mind just do saps,slkpg,frogvle,ebrm and etc....
Even the person who taught me to online facebook is my own sister,a teacher. How come we need to avoid online facebook or other media social during school period.








Still wondering,

Miss wonderful 😂