Sahabat andai

Monday, October 13, 2014

Senyumanku indah denganNYa



Mungkin bunga itu seindah senyumanku.
Tapi disebalik senyuman itu tidak siapa yang dapat menenangi hati ku melainkan Dia yang Maha Esa.

Segalanya  yang berlaku pasti ada hikmahnya.lia sedang belajar untuk terima semua ketentuanNya.belajar untuk lakukan ibadahNya sepenuh hati.belajar untuk mencintaiNya sepenuh hati sebelum mencintai seseorang yang bernama suami.Kalau Allah tidak izinkan ia berlaku sekarang,lia cuma nampak itu adalah peluang untuk lia perbaiki diri.Dan sepanjang perjalanan itu,banyak dan berliku-liku halangan dan cabaran yang harus lia lalui.

Ramai cakap,lia dah pandai masak..dah boleh kahwin.. eh! ingat orang yang dah kahwin tu pandai sangat ke masak?
lia ni rajinlah..eleh,dak laki ni,puji aku bagai nak rak.tapi kau bila aku citer sal nikah terkedu plak..
lia ni matanglah..woi,aku banyak lagi benda nak kena belajar.aku ni budak tak pandai.korang kan suka bash aku.kepala otak aku kan mereng.hahaa
lia ni alim orangnya,aku setakat menunaikan tanggungjawab aku sebagai hambaNya dan memohon keseahteraan ibubapaku bukan butuh pujian sebegitu.
lia ni la lia tu lah..

tapi semua budak-budak tu puji je lebih tapi tak ready pun.Kalau begitu,takpayah nak puji-puji depan lia ok.

tak payah nak buat lia jatuh cinta kalau diri itu masih tak ready untuk ke alam itu.

lia memang belum jumpa someone yang betul-betul sesuai dengan lia..err,kalau jumpa yang sekepala pun tapi lau tak ready.tak payah.pergi main jauh-jauh.Kalau ada jodoh,mungkin kita jumpa lagi kalau takde.usah nak ku heboh. apa yang penting sekarang ini,semoga kau bahagia dengan hidup kau lelaki.

banyaklah orang-orang yang kahwin muda duk post-post cerita kahwin muda ni bagus.Allah suka.syaitan menangis tapi kalau Allah masih tidak izinkan kami bersama,maknanya peluang untuk perbaiki diri.untuk dapatkan yang lebih baik.dan ada cara lain.iaitu puasa sunat..

dah lah,takde masa nak bincang panjang..nanti lia cerita lagi..

assalamualaikum..


Wednesday, October 1, 2014

3000 Followers Giveaway by Nadratul Syazwana

http://nad-lifeisfun.blogspot.com/


Secara rasminya, giveaway ini dianjurkan oleh Nadratul Syazwana dengan kerjasama Nana AmeerNorihan YusofKhairunnisa HassanAyue IdrisEmi AmiraMiera ShafieAnnie de YantieAsha HanaNurul ImaniahFarhana IbtisamSya NissaIzwani EliyanaStylez Store HouseAlsa Haslinda  dan Etique 


So marilah kita sama sama join giveaway ni! Ajak kawan kawan sekali ya!

Duration : 1 October - 21 October 2014!

assalamualaikum.

G.A Daisy Shawl by Tea&Coffee's Lover

http://3.bp.blogspot.com/-vGnAafoW2Ug/VCfdFBFCxvI/AAAAAAAADr8/IBw_SniGMFE/s1600/10628540_745470152155976_2799375944131898711_n.jpg
Klik pada banner untuk keterangan lanjut.


assalamualaikum..
korang yang menjadi peminat wideshawl ni bolehlah join..bagi sesiapa yang belum memiliki wideshawl corak daisy ni bolehlah join GA ni..



Selamat berjaya join GA ni..mohon jemput join tok memeriahkan blog memasing..

inshaALLAH..

assalamualaikum..

Tab vs lappy

Assalamualaikum..

Memandangkan lia ingin mengaktifkan blog lia yang sentiasa menyepi sepanjang sem.
Lia rasa lia dapat satu idea..untuk sem ini,lia akan pastikan lia sentiasa online tok blog.
InshaAllah.
Jadi dengan itu,lia nak bahagikan dua source untuk berblog.

Tab

Lia memang dah lame mempunyai tab.dan sebelum ni memang post guna tab.tapi kalau tak selalu buat,tak jadi..sebab beberapa halangan..satu xleh join GA o sponsor GA..nak copy paste,nak link url..mungkin sebenarnya boleh tapi kena someone ajar lia..
So now,apa yang lia nak cerita pasal diri lia,lia post pakai tab..ade benda yang lia nak share,lia citer pakai tab..

Lappy

Sebaliknya,lappy lia online tok join GA.and having a blogwalking all night and berjalan-jalan mengunakan laptop..
Hihi..

Itu sahaja lia nak share..hihi..

Assalamualaikum.

Loneranger tidak mati jika kuat

Baiklah,daripada malam tadi lia dah rasa excited dengan prgram ini..maklumlah,chalenging kan..
Dia bukan setakat fizikal tau x?

Dia memainkan peranan jugak dalam mental.Lagi lagi mental lia yang tak berapa nak betul lagi ni.
Kekekeke

Mula2 memang akan rasa sangat berdebar untuk menghadapi program sensorang.tapi sampai bila kita nak berteman je,sedangkan kat kubur nanti kita sensorang.
Betul,jika tiada sahabat siapalah kita.tapi kalau dah sampai masanya,lagi2 kt u ni..ohhh,mase inilah peluang untuk kita bina diri kita.
Kalau sebelum ini kita macamni,kita kena tukar diri kita macamtu.

Sedang lia dalam perjalanan semasa menunggu bas,mujur lia jumpa mila,housemate aka bff lia yang mungkin boleh memberi semangat walaupun sedikit untuk hadapai sahabat baru sebentar lagi..betul,sahabat itu penting..tapi penting jugak untuk kita buat lebih banyak jaringan..
Tidak mengapalah hal itu,lia jadi lebih bersemangat dalam meneruskan perjalanan..

Sampai ke bitarasiswa dimana tempat kami dikumpulkan,rasa memang janggal hadapi orang2 yg lia baru kenal kecuali ydp mmklk and one of them kawan lia yg mmg sibuk uruskn mereka yg lain..so im still loneranger even still ada orang yang lia dah kenal.ada jugak yang certain2 lia kenal and familir muka..

Sementara menunggu,adalah dalam dua kumpulan sahabat2 lia cube perkenalkan diri..
Bila lia cube mengur mereka,mereka masih boleh layan..dan memulakan sesi berkenalan dengan baik..cume satu je soalan yang mereka tujukan pada lia..

Pergi camping sengsorang takdok kawan??

Oh my,apakah soalan yang mereka tujukan?..bila jadi seorang yang peramah.mesti soalan tu je yg dorg boleh tujukan pada lia..

Mugkin susah nak jmpe orang yang sangat openminded macam lia..dan sangat friendly.
Entahlah,pada lia itu perkara biasa.kenapa perlu takut untuk bergerak bersendirian Sedangkan Allah sentiasa ada di sisi.. bila berprogram dan lia hadapinya sensorang seolah2 bersamaNya..

Lia The Explorer

Assalamualaikum.

Nak share lah sebab kenapa lia nak jadi explorer..
Rasanya semua orang suka menjadi explorer...
Mungkin salah satu puncanya terlalu taksub dengan dora the explorer.

Kikiki..

1. Pengalaman

Jauh perjalanan luas pemandangan banyak pengalaman.itulah yang orang-orang tua cakap.sebenarnya lagi seronok if dapat stay luar negara study sebab kita dapat pengalaman study dengan orang asing.tapi bila sedar balik,walaupun tiada rezeki di luar negara,lia masih punya kawan-kawan yang stdy luar negara dan masih keep in touch untuk menjadi reminder lia agar tidak lupa hal-hal agama.still dapat pengalaman dengan sharing cerita sesama.

2. Budaya

Bila kita pergi ke suatu kawasan baru,kita dapat kenal budaya kawasan tersebut..sperti biasa,ambiklah yang baik-baik sahaja,yang jahat itu dijadikan pengajaran.secara tidak langsung lia akan dapat mengenali budaya yang ada kat Malaysia.mahupun luar negara sebab kawan kawan yang lain share kan.bila sedar balik,budaya kat Malaysia memang terbaikkk..
I love Malaysia.

3. Bersyukur

Bila dah dapat mengenali sesuatu yang baru,pastilah kita kena bersihkan hati dengan rasa bersyukur dengan pengalaman yang Allah bagi.
Kalau sebelum ni,kita asik kena belajar teori je time kat sekolah dan memang membosankan lagi lagi time form five.sebab tu lah keputusan tak berapa nak ok..now,dekat u ni,its more on kemanusiaan.dimana kita di ajar untuk menjadi manusia yang betul.di ajar untuk menghadapi perangai dan kerenah manusia.aka cikgu physcology jugak walaupun major lia is sains pertanian.Pembangunan diri sangat penting walaupun kita still tengok orang lain rileks,plizz jangan ikut adik-adik..nanti datang u,masuklahh apa-apa program untuk kita rasa bersyukur dengan ape yang kita ada sebelum ini..ingat balik apa yang adik-adik dah merungut sebelum ni..

4. Ingin tahu

Point budaya dan ingin tahu still point yang lain.
Perasaan ingin tahu itu ialah sesuatu benda yang kita tak pernah tahu melalui pengajaran teori kita.
Contohlah,lia ambik minor biology.kami diajar bermacam-macam nama saintifik pokok..so bila berjalan-jalan.lia pasti akan terfikir,ini ker pokok yang aku belajar semalam..
Lau xjalan2,benda tu just nampak kat dalam slide lecture jahhh..takke membosankan,so kena jugak explore ape yang dorg ajar..
Lagi satu,bila orang dok kecoh kecoh,tempat ni best tempat tu best..pehh,lia memang tak tertahan untuk plan dan save duit tok pergi ke tempat tu.dan memang lia mengaku,duit lia banyak habis kerana menyempat tok explore tempat2 yang ada..dalam masa 1 sem,hujung minggu lia pasti dipenuhi dengan program-program yang best jer..sebab perasaan ingin tahu yang tinggi..so nampak x beza budaya dan ingin tahu.

5. Tafakur

Tafakur is muhasabah diri..muhasabah diri is memperbaiki diri untuk menjadi yang lebih baik.atau menilai diri kita samaada lepas program kita makin ingat pada agama atau tidak..tafakur ini lain daripada bersyukur,bersyukur itu akan hadir bila-bila masa bila kita berprogram..tafakur after the program finished.and fikir sejenak samaada cukup atau tidak diri kita ni kebaikannya..walaupun sudah ramai yang cakap lia ni cukup baik,tapi dalam hati tak siapa tahu..
Hanya Allah sahaja boleh menilai..

Setakat tu je lah bebel,kiki..
Idea memang ade.tapi nak elaborate ni ambik mase sebab lia lemah bab2 karangan.hihi..