Sahabat andai

Wednesday, January 15, 2014

Perubahan itu tidak ketara / Bukan 360 degree

Assalamualaikum..

baiklah hari ini lia.z berpeluang membebel dalam blog kat rumah.selalu susah nak ada masa.which is i better prefer tv bila free..if nak tengok muvie pun same...huhu


Perubahan itu tidak ketara maksud lia.z ialah perubahan yang sedikit sahaja..
manusia ini bermacam-macam orangnya...ada yang terus kuat memberi moral support walaupun dia tahu latar belakang kita.dan ada juga yang masih memberi moral support but cant go if we still the same.

yes,i am still talking about boys,boysz,men,man,him,his,he..n so on.....memang lia.z tahu lia.z ni masih lia.z yang dulu..always talk about boys..then kalau berubah nak share sal apa?pasal ibadah yang kita lakukan?uish3..kang timbul perasaan riak pulak.lagi bahaya...n jadi tak ikhlas plak melakukan ibadah then nak kecoh2 dengan kawan-kawan..ehhh,xpayah la nak btau sangat apa perubahan yang kita cuba lakukan kat orang lain..apa yang penting sekarang ni,buat je lah kerana Allah.
walaupun masih ada pihak yang tidak puas hati dengan perubahan ini.

Biarlah orang xnampak usaha kita.apa yang penting usaha kita terhadap Allah.
then perkara yang lia.z tengok pada diri orang lain bukan nak cakap lia.z ni sudah terlalu baik tapi sekadar untuk peringatan..dan jika lia.z benar-benar bersedia untuk membawa orang tersebut inshaAllah lia.z nak jugak bantu dia.senang cerita,cube hayati video ini..series sama macam lia.z alami..mashaAllah.



memang satu masalah lia.z ialah tidak menjaga ikhtilat.memang lia.z masih lia.z yang dulu..lia.z banyak berborak kosong bersama lelaki.sebab tu lia.z cuba meramaikan kawan-kawan perempuan.memang orang nampak lia.z ni baik sangat dengan lelaki.sebb tu lia.z ni cube elakkan daripada berkawan dengan lelaki.tapi kalau lelaki tu da cop lia.z sampai tahap sombong.lia.z nak buat apa la seh..yes!ramai yang kata jangan sombong sangat,just anggap mereka sebagai kawan...

kawan,ok kawan je dengan lelaki..kawan lelaki is totally different than gugurl...series lia.z ni waktu form 1 baru pandai cakap dengan lelaki..dan lelaki is totally different than gugurl..memang lia.z lebih gemar bersama lelaki berbanding perempuan..perempuan is really sensitif..sangat susah untuk dijaga termasuk lia.z...lia.z pun mmg sensitif..tapi dengan lelaki,ada ke dorang nak kisah?hahahaha..
kata kawan kan,borak-boraklah macam biasa,kenalkan diri..perlu jugak ke nak control mcm dia tu suami kita..haiih,susah jugak jadi perempuan cenggituh,cakap bunga-bunga sikit je xboleh nanti laki cakap apa plak..hohoi,laki ini xpernah nak kisahlah sal perempuan..kalau betul dia suka n minat kat perempuan tu,dia terus gi jumpa mama n abah la..so apadehal nak kena control2 la,da nama pon perkenalkan diri,xsalah pun share-share sal hidup kita..haiih,itu pun jadi masalah..xpayah nak bagitau yang bukan-bukan sangat.ada plak orang cube nak bagi nasihat,cakap lia.z ni seperti apa plak..lepas ini lia.z cube eh tok cakap benda penting je dengan lelaki.hal ini yang memang berat sikit untuk lia.z berubah.lagipun ini memang fitrah kan,lia.z lepas borak-borak ngn dorang,lia.z terus btau mama walaupun sebagai kawan..even dalam fb lia.z bgtau detail.yang penting pandai jaga diri,mama cakap.mama juga tidak menggalakan lia.z keluar berdua-dua dengan lelaki.so if nak kenalah ramai-ramai..lebih dari satu tu ok lah.

apa yang lia.z dapat buat ialah berdiam diri.bagi mengelakkan perkara yang bukan-bukan berlaku.memang tidak boleh dinafikan 'men is a problem' dalam hidup lia.z..ramai yang terluka sebab sifat peramah lia.z dengan kawan-kawan lelaki.lia.z memang menyampah lelaki sebab ambik semua kawan-kawan lia.z..sebab seorang lelaki je,kawan lia.z always marah-marah lia.z sebab lia.z tidak tetap pendirian..mashaAllah.
lia.z hanya mampu diam,muhasabah diri.hanya Allah sahaja tahu hati ini.

sometimes,lia.z yang dipersalahkan dalam tidak menghargai gugurl..lia.z ni xreti jaga hati gugurl.series.sebab kita the same sex..melainkan orang itu boleh bersabar dengan lia.z...



lagi satu,berkenaan laman sosial..pada lia.z..laman sosial tidak pernah melambangkan diri kita sendiri.fb,twitter,blog?..
memang lia.z ni seorang kaki online fb,and rajin bebel bukan2 kat tweet.

facebook

lia.z sudah mula gunakan fb dri form 2 lagi.zaman budak mentah lagi.dan ingat lia.z letak ke biodata betul-betul?semua main-main je kot.xpayah nak series sangat..alam maya.dan dulu digunakan untuk main game la,quiz mind la.macamtu je..sampai lah satu masa,dia kasi peluang untuk share.orang pun share kat timeline lia.z..bace dan act as self reminder.then.lia.z teringat seorang kakak ini pesan,gunakan media ini untuk sebarkan ilmu.subhanAllah.lia.z ni masih banyak lagi langkah untuk jadi seperti kakak itu.petah berkata-kata hikmah...lia.z sume reti mengulas balik kata-kata hikmah tu adalah.masih banyak lagi perlu belajar...jadi share lah selagi mampu..bukan kita share sebab kita da hebat sangat.cume saling ingat mengingati..namun masih lagi berlaku pertikaian.mashaAllah.jelas Allah masih sayangkan lia.z agar lia.z jadi kuat untuk terus istiqomah kepadaNya.

twitter

twit plak,lia.z mmg da lame ada akaun twit.tpi xrajin nak online.biasalah..alam maya ni nak buat ape banyak2..haha..tapi semnjk menggunakan smartfon..mudah lagi twit berbanding fb..so apa lagi,apa yang terbuku sepanjang kehidupan lia.z pun bebel la..lia.z ni memang budak biasa je..xdelah alim mane..cume jika nampak lia.z berpakaian menutup aurat yang orang panggil ustazah itu hanyalah untuk lia.z menjalankan hak lia.z sebagai seorang muslimah..semua orang kena buat macamm lia.z buat.itu adalah usaha tau..memang,memang orang cakap kalau berpakaian sebegitu itu muslimah,ustazah n so on.mashaAllah,sedarlah wahai rakan,orang bukan islam pun rasa protected jika menutup aurat.apa salahnya kita menutup aurat...
walaupun pergaulan antara lelaki masih tak dapat dikawal,so apa salahnya kita ambik yang bahagian kat sini.mungkin twit sesuai untuk tempat luahkan perasaan.dan apa yang berlaku depan mata kita.bolehlah jugak nak share ilmu,cume lia.z jenis tak rajin plak nak retweet..just baca..then tahu mcm tu je.memang kat twit banyak gak page2 tok menimba ilmu..tp xseronok sebab ruangnya kecik..tapi boleh je.cume kadang-kadang kegunaan itu ikut kemampuan dan keselesaan.

Blog

pada mulanya ingin digunakan untuk anak-anak murid melihat perjalanan lia.z sebagai seorang guru..tapi rasa seronok plak tempat untuk share pasal diri sendiri.pasal kehidupan seharian..ada ke orang nak kisah blog yang merepek pluas tak seberapa ni..xramai plak follower.hehe..kadang-kadang,pengalaman kita ini boleh juga buat hati orang sentap dan sedar walaupun sekecil zarah.lia.z hanya mampu serahkan kepada Allah sahaja..inshaAllah.

alhamdulillah..
konklusionnya,setiap kali kita ingin menyebarkan ilmu,setiap kali itulah Allah pelbagaikan cara untuk menyebarkan ilmu.Bumi Allah ini sangat amazing,walaupun di dalam hutan sekalipun,ilmu tetap ada..usahlah pertikaikan usaha orang..ape yang penting apa yang dia telah lakukan dengan Allah.ingat tu,hanya dia dan Allah..semoga dibuka pintu hati mereka.Allah masih memberi lia.z peluang untuk menimba ilmu yang mulia itu dengan meringankan diri lia.z ke majlis-majlis ilmu..usrah bersama-sama rakan..berpost mortem dengan diri lia.z ni..
lia.z mintak maaf la jika lia.z ini memang masih banyak lakukan kesilapan.ada ke orang yang sempurna dalam dunia ini?
hanya Allah je yang tahu isi hati ini walaupun post ini seolah-olah menunjukkan isi hati lia.z..



No comments:

Post a Comment