Sahabat andai

Wednesday, January 15, 2014

Perubahan itu tidak ketara / Bukan 360 degree

Assalamualaikum..

baiklah hari ini lia.z berpeluang membebel dalam blog kat rumah.selalu susah nak ada masa.which is i better prefer tv bila free..if nak tengok muvie pun same...huhu


Perubahan itu tidak ketara maksud lia.z ialah perubahan yang sedikit sahaja..
manusia ini bermacam-macam orangnya...ada yang terus kuat memberi moral support walaupun dia tahu latar belakang kita.dan ada juga yang masih memberi moral support but cant go if we still the same.

yes,i am still talking about boys,boysz,men,man,him,his,he..n so on.....memang lia.z tahu lia.z ni masih lia.z yang dulu..always talk about boys..then kalau berubah nak share sal apa?pasal ibadah yang kita lakukan?uish3..kang timbul perasaan riak pulak.lagi bahaya...n jadi tak ikhlas plak melakukan ibadah then nak kecoh2 dengan kawan-kawan..ehhh,xpayah la nak btau sangat apa perubahan yang kita cuba lakukan kat orang lain..apa yang penting sekarang ni,buat je lah kerana Allah.
walaupun masih ada pihak yang tidak puas hati dengan perubahan ini.

Biarlah orang xnampak usaha kita.apa yang penting usaha kita terhadap Allah.
then perkara yang lia.z tengok pada diri orang lain bukan nak cakap lia.z ni sudah terlalu baik tapi sekadar untuk peringatan..dan jika lia.z benar-benar bersedia untuk membawa orang tersebut inshaAllah lia.z nak jugak bantu dia.senang cerita,cube hayati video ini..series sama macam lia.z alami..mashaAllah.



memang satu masalah lia.z ialah tidak menjaga ikhtilat.memang lia.z masih lia.z yang dulu..lia.z banyak berborak kosong bersama lelaki.sebab tu lia.z cuba meramaikan kawan-kawan perempuan.memang orang nampak lia.z ni baik sangat dengan lelaki.sebb tu lia.z ni cube elakkan daripada berkawan dengan lelaki.tapi kalau lelaki tu da cop lia.z sampai tahap sombong.lia.z nak buat apa la seh..yes!ramai yang kata jangan sombong sangat,just anggap mereka sebagai kawan...

kawan,ok kawan je dengan lelaki..kawan lelaki is totally different than gugurl...series lia.z ni waktu form 1 baru pandai cakap dengan lelaki..dan lelaki is totally different than gugurl..memang lia.z lebih gemar bersama lelaki berbanding perempuan..perempuan is really sensitif..sangat susah untuk dijaga termasuk lia.z...lia.z pun mmg sensitif..tapi dengan lelaki,ada ke dorang nak kisah?hahahaha..
kata kawan kan,borak-boraklah macam biasa,kenalkan diri..perlu jugak ke nak control mcm dia tu suami kita..haiih,susah jugak jadi perempuan cenggituh,cakap bunga-bunga sikit je xboleh nanti laki cakap apa plak..hohoi,laki ini xpernah nak kisahlah sal perempuan..kalau betul dia suka n minat kat perempuan tu,dia terus gi jumpa mama n abah la..so apadehal nak kena control2 la,da nama pon perkenalkan diri,xsalah pun share-share sal hidup kita..haiih,itu pun jadi masalah..xpayah nak bagitau yang bukan-bukan sangat.ada plak orang cube nak bagi nasihat,cakap lia.z ni seperti apa plak..lepas ini lia.z cube eh tok cakap benda penting je dengan lelaki.hal ini yang memang berat sikit untuk lia.z berubah.lagipun ini memang fitrah kan,lia.z lepas borak-borak ngn dorang,lia.z terus btau mama walaupun sebagai kawan..even dalam fb lia.z bgtau detail.yang penting pandai jaga diri,mama cakap.mama juga tidak menggalakan lia.z keluar berdua-dua dengan lelaki.so if nak kenalah ramai-ramai..lebih dari satu tu ok lah.

apa yang lia.z dapat buat ialah berdiam diri.bagi mengelakkan perkara yang bukan-bukan berlaku.memang tidak boleh dinafikan 'men is a problem' dalam hidup lia.z..ramai yang terluka sebab sifat peramah lia.z dengan kawan-kawan lelaki.lia.z memang menyampah lelaki sebab ambik semua kawan-kawan lia.z..sebab seorang lelaki je,kawan lia.z always marah-marah lia.z sebab lia.z tidak tetap pendirian..mashaAllah.
lia.z hanya mampu diam,muhasabah diri.hanya Allah sahaja tahu hati ini.

sometimes,lia.z yang dipersalahkan dalam tidak menghargai gugurl..lia.z ni xreti jaga hati gugurl.series.sebab kita the same sex..melainkan orang itu boleh bersabar dengan lia.z...



lagi satu,berkenaan laman sosial..pada lia.z..laman sosial tidak pernah melambangkan diri kita sendiri.fb,twitter,blog?..
memang lia.z ni seorang kaki online fb,and rajin bebel bukan2 kat tweet.

facebook

lia.z sudah mula gunakan fb dri form 2 lagi.zaman budak mentah lagi.dan ingat lia.z letak ke biodata betul-betul?semua main-main je kot.xpayah nak series sangat..alam maya.dan dulu digunakan untuk main game la,quiz mind la.macamtu je..sampai lah satu masa,dia kasi peluang untuk share.orang pun share kat timeline lia.z..bace dan act as self reminder.then.lia.z teringat seorang kakak ini pesan,gunakan media ini untuk sebarkan ilmu.subhanAllah.lia.z ni masih banyak lagi langkah untuk jadi seperti kakak itu.petah berkata-kata hikmah...lia.z sume reti mengulas balik kata-kata hikmah tu adalah.masih banyak lagi perlu belajar...jadi share lah selagi mampu..bukan kita share sebab kita da hebat sangat.cume saling ingat mengingati..namun masih lagi berlaku pertikaian.mashaAllah.jelas Allah masih sayangkan lia.z agar lia.z jadi kuat untuk terus istiqomah kepadaNya.

twitter

twit plak,lia.z mmg da lame ada akaun twit.tpi xrajin nak online.biasalah..alam maya ni nak buat ape banyak2..haha..tapi semnjk menggunakan smartfon..mudah lagi twit berbanding fb..so apa lagi,apa yang terbuku sepanjang kehidupan lia.z pun bebel la..lia.z ni memang budak biasa je..xdelah alim mane..cume jika nampak lia.z berpakaian menutup aurat yang orang panggil ustazah itu hanyalah untuk lia.z menjalankan hak lia.z sebagai seorang muslimah..semua orang kena buat macamm lia.z buat.itu adalah usaha tau..memang,memang orang cakap kalau berpakaian sebegitu itu muslimah,ustazah n so on.mashaAllah,sedarlah wahai rakan,orang bukan islam pun rasa protected jika menutup aurat.apa salahnya kita menutup aurat...
walaupun pergaulan antara lelaki masih tak dapat dikawal,so apa salahnya kita ambik yang bahagian kat sini.mungkin twit sesuai untuk tempat luahkan perasaan.dan apa yang berlaku depan mata kita.bolehlah jugak nak share ilmu,cume lia.z jenis tak rajin plak nak retweet..just baca..then tahu mcm tu je.memang kat twit banyak gak page2 tok menimba ilmu..tp xseronok sebab ruangnya kecik..tapi boleh je.cume kadang-kadang kegunaan itu ikut kemampuan dan keselesaan.

Blog

pada mulanya ingin digunakan untuk anak-anak murid melihat perjalanan lia.z sebagai seorang guru..tapi rasa seronok plak tempat untuk share pasal diri sendiri.pasal kehidupan seharian..ada ke orang nak kisah blog yang merepek pluas tak seberapa ni..xramai plak follower.hehe..kadang-kadang,pengalaman kita ini boleh juga buat hati orang sentap dan sedar walaupun sekecil zarah.lia.z hanya mampu serahkan kepada Allah sahaja..inshaAllah.

alhamdulillah..
konklusionnya,setiap kali kita ingin menyebarkan ilmu,setiap kali itulah Allah pelbagaikan cara untuk menyebarkan ilmu.Bumi Allah ini sangat amazing,walaupun di dalam hutan sekalipun,ilmu tetap ada..usahlah pertikaikan usaha orang..ape yang penting apa yang dia telah lakukan dengan Allah.ingat tu,hanya dia dan Allah..semoga dibuka pintu hati mereka.Allah masih memberi lia.z peluang untuk menimba ilmu yang mulia itu dengan meringankan diri lia.z ke majlis-majlis ilmu..usrah bersama-sama rakan..berpost mortem dengan diri lia.z ni..
lia.z mintak maaf la jika lia.z ini memang masih banyak lakukan kesilapan.ada ke orang yang sempurna dalam dunia ini?
hanya Allah je yang tahu isi hati ini walaupun post ini seolah-olah menunjukkan isi hati lia.z..



Saturday, January 4, 2014

3 sebab kita kena PUTUS

assalamualaikum..harini lia.z nak share satu post kawan lia.z di fb..mohon share cahaya ghuroba.

ukhti Siti Nazzirah Nazri :

LELAKI : Awak, boleh jadi awek saya? Saya berkenan sgt lah kat awak. Bagi saya, awak perfect sgt..!

PEREMPUAN : Ok, boleh je takde masalah. Couple ke?

LELAKI : Err...kalo dah mintak jadi awek, maknanya couple la tu kan?

PEREMPUAN : Ok. Bila nak kahwin?

LELAKI : Err..boleh tak tunggu saya habis belajar dulu tahun depan, pastu tunggu saya dapat keje stabil dulu. Dalam 3 tahun, insyaAllah.

PEREMPUAN : Ok, kita putus sekarang gak.

LELAKI : Eh, kenapa?????

PEREMPUAN : Kerana tiga sebab

1. Awak ajak saya bergelumang dalam dosa utk 3 tahun tanpa akad yang sah. Tiada jaminan awak takkan jumpa saya, sentuh saya dan hal2 berkaitan. Dalam 3 tahun tu kita akan bercakap hal sia-sia tentang soal hati yang tiada berkesudahan. Nanti ada yang terluka. Saya taknak hati saya terluka. Saya pun taknak hati awak terluka.

2. Kalau tak bersedia nak kahwin kenapa terburu-buru nak jalin hubungan? Sedangkan kahwin ni spesifiknya adalah utk mereka yg betul2 bersedia zahir batin, agamanya, ekonominya wlpn tak kaya, dan dari banyak sudut. Restu ibu bapa juga perlu difikirkan sama.

3. Lelaki yang beragama tahu bahawasanya ini bukan caranya. Sabar. Tahajjud byk2. Istikharah rajin2. Taubat selalu2. Muhasabah sentiasa2. Ubah slow2. Lelaki beragama takkan beri harapan palsu dengan bermain dengan perasaan, masa dan waktu. Jangan letak harapan seandainya hati tak yakin. Jgn beri harapan pada yang mudah menyerap harapan. Hati wanita ni macam gelas kaca, mudah pecah. Bila dah terluka, susah nak rawat balik. Jangan ada niat nak kahwin je, tapi tindakan ke arah itu tidak ada. Boring. Cari calon ni bukan nak cuba-cuba macam cuba pakaian. Tak sesuai yang ni, amik yg lain lah..

LELAKI : Em..tp sy tetap nak awak. Dah bertahun2 tunggu awk.

PEREMPUAN : Mohon padaNya andai hatiku yang kau pohon.. Bila dah bersedia, cuba cari saya balik. Tapi ni bukan janji atau beri harapan. Jika sy masih blm berpunya, datang mintak dengan ayah mak terus. Bincang dengan dorang. Assalamualaikum.

LELAKI : Waalaikumussalam

P/s : Jauhi COUPLE, dekati NIKAH.








ini version kawan lia.z...

kita tengok version lia.z plak dengan seseorang baru-baru ini.


LELAKI W : Nak usha boleh?

lia.z: Boleh,jumpa mama la.nak?

LELAKI W tersebut terfikir sejenak.dan lia.z tak perasan plak reaksi dia.malas nak fikirkan sangat.

then LELAKI W cakap 'nak jumpa tapi xready lagi la'

lia.z: cume sekarang ni nak dengan xnak je.kawan-kawan saya yang sebaya awak ramai je yang sudah berjaya mendirikan masjid untuk mengelakkan maksiat.dan direstui ibubapa.

then lia.z xingat ape ntah lagi kami borak-borakkan.lia.z bukan apa,semenjak dua menjak frust dengan lelaki.dan sekarang ingin menjadi wanita solehah yang mempertahankan hak kami sebagai permaisuri hati.kalau betul2 nak.hah,bace 3 sebab kat atas tu..



tapi lia.z cume kagum dengan kejujuran dia sahaja.walaupun beralasan,tapi lia.z rasa dia benar-benar jujur berbanding en f yang janji macam2 sekali hilang macam tu sahaja.

lia.z ini xmahu jadi perempuan yang mudah ikut kata lelaki yang bukan halal.lagi-lagi kes yang nak usha2 la..memang couple itu seronok,series da ade pengalaman tapi nanti satu hari anda pasti menyesal.
maaf la jika lia.z ini sempoi-sempoi n poyo jer..tapi lia.z cume ingin berubah sedikit demi sedikit agar menjadi perempuan yang teguh berdiri di tapak kaki sendiri dan berbekalkan berkat dari Allah dan mama lia.z sendiri.dan tidak lupa jugak,kawan-kawan lia.z yang keep bagi advice suruh lia.z buktikan kat mr f dan lelaki-lelaki lain perempuan boleh stdy leklok n jaga diri tanpa mereka.Barulah ada lelaki yang betul-betul minat kat kita.mcmmne eak nak explain.barulah ada lelaki yang lebih baik untuk mereka wanita yang lebih baik..
so jom perbaiki diri.inshaAllah.

lia.z cerita la kat mama pasal LELAKI W itu,then mama kata,kalau jumpa xsemestinya kena n wajib kahwin..cuma kita kenal hati budi masing-masing sekali dengan mama n abah..barulah betul-betul sweet..biarlah mama n abah,abah n mak LELAKI W yang berbincang sendiri dan merestui perhubungan kami..tapi sampai sekarang lia.z masih xdapat apa-apa berita dari dia.





mungkin ada hikmah yang berlaku tidak lama lagi..kita nantikan sahaja daripada Allah SWT..kerana apa?
kerana jodoh itu rahsia ALLAH.



assalamualaikum..

Wednesday, January 1, 2014

The most precious moment 2013

assalamualaikum..
bismillahirahmannirrahim...

jom buat review 2013 yang paling the best moment i've ever had...

Jan

time january ni rsenya exam laa..then 14 hb balik rumah...sepanjang berada di rumah cuti sebulan,lia.z mengumpul koleksi2 kesukaan wanita such as beading and bouquet..3D roses tu menjadi kegilaan lia.z..malangnya sampai sekarang still tak de mase nak belajar buat baju..
kalau da pandai,bolehlah ambik tailoring kat makcik2 andam yang ada...berbaloi kot,hasil tangan kita sendiri..

sedikit handbouquet hasil tangan lia.z..first time,xberapa nak jadi

Feb

bulan feb ni adalah hari ulangtahun mama yang ke 56..ngam-ngam mama pencen..pada 16 hb..sempat seblum pulang ke UPSI untuk semester baru...Mama mula-mula macam xboleh terima dia sudah pencen,maklumlah da lama sangat berkhidmat sebagai guru..

dan dari situ lia.z terlintas,bagaimanalah perasaan lia.z bila da jadi cikgu nantikan?huhu..

then,masuklah semester 2 lia.z di upsi..lia berkenalan dengan housmate baru..yang rapat dengan lia.z an still keep in touch ialah nisa dan kak na..alhamdulilah kehadiran mereka dapat bagi macam-macam tuk perbaiki diri lia.z..mereka juga telah menyedarkan lia.z erti kematangan hidup..seronok sangat nasihat mereka.

itu cerita untuk semester 2 sebenarnya...


Mac

mungkin ini smbungan cerita sem 2..lia.z kenal ngn sorg minah ni,,namanya wan suhailah wan ismail.
ni masa tu ade pameran kek fondant..mengajak dia je la yang lia.z mampu untuk hadiah birthday dia.hehe

masa mula kenal,nampak macam baik je budaknya..ahh..da lame kenal baru tahu dia ni budak poyo je rupenyer..hahaha..and sampai ke hujung tahun,dia dpat stay keep in touch dgn lia.z n dpat hargai lia.z seadanya walaupun lia.z ade banyak menyakitkan hati dia..hehe


April

another new ukhuwah had been made..lia.z pergi ke lost world of tambun bersama kawan lia.z nisa..heheh..
seronok lah jugak berjalan2 ngn dia kat sane..mandi manda...dan yang paling lia.z suka ialah petting zoo..macam2 haiwan lia.z snap and rasa macam nak buat jugak petting zoo sendiri kat rumah.



ular sawa batik kot dia bela..beshnyer..jap lagi tengah tido kena belit lau letak kat rumah.haha


sugar glider yang comel je rumah dia.bising sangat bunyi dia masa tu..


cicak paling exotik,cicak gecko..bunyi dia lawak tau..cube google bunyi dia..

ok,ini cicak yang lia.z dapat bawak balik rumah..hehe


Mei

tak berapa nak ingat tapi masa ni lia.z ade join satu program kepimpinan m@jor...kat sini,lia.z kenal ramai kakak yang ok2 je..siap cakap panggil nama je..sebab semua macam sebaya2..rai,faeza,tika n kak hanan...geng2 dorg best sangat..tapi sebanarnya sekretariat m@jor memang semuanya jenis yang open minded..
comelkan mereka2 berasal dari Johor ini..hehe..peace bak kata timah.

Jun

macam biasa,bulan yang sebenarnya penuh bermakna,tapi sekrang sudah tiada makna..kerana dia memang bukan milik lia.z..terima kasih kerana Allah beri petunjuk..'
Dalam masa yang sama,sebenarnya tengah exam,..alhamdulilah keputusan untuk sem ini mendapat senarai dekan..benar,Allah memang hendak buktikan bahawa lia.z boleh belajar tanpa adanya dia..alhamdulilah...
nampak x kegembiraannya..
disebalik senyuman masih ada kedukaannya..xpe,kita masih diberi peluang untuk mengadu kepadaNya kerana Allah Maha Pendengar. =)

bersama-sama rakan satu kos.

July

lia.z bercuti semester dan ingin bekerja.lia.z dapat mencari kerja di kedai kasut flipper..kononya nak mintak kerja kat kedai bunga yang lia.z gilakan nak buat koleksi..tapi ta de kosong,xpe dapat kedai dekat-dekat situ pon ok..then betullah time dpat gaji,kedai first lia.z pergi kedai bunga tu.hehehe

then another ukhuwah lia.z buat,dengan kakak flipper yang sangat sporting orangnya..macam-macam perkara berlaku..ada yang lawak,ada yang cemas,ada yang genting..lawak sangt..hehe

anyway,kawan dengan kakak2 tu memang besh sangat..

keriangan sebelum menyambut aidilfitri.masa ini waktu bulan puasa,series seronok sangat.

Ogos

bulan ini,birthday lia.z..tapi kali ini lia.z betul-betul malas nak sambut-sambut birthday..setakat melakukan solat hajat pon sudah cukup buat lia..btw,da 20 tahun da..tak sangka da dua dekad umur..da besar da anak hjah hamidah ini..huhu/..alhamdulilah Allah masih bagi peluang untuk melakukan ibadah kepadaNya..

Masa birthday lia.z tu..lia pergi melawat sekolah,kebetulan raya kan..pergi beraya rumah kawan-kawan..rumah cikgu-cikgu..akibat kesuntukan masa,ada sesetengah cikgu kami melawat di sekolah sahaja..

dan yang menjadi berita paling baik buat lia.z ialah kelahiran Mohd Qayyim Afham..anak cikgu ctz..kami beza sehari..hehe..sayang betullah kat dia..rasa macam dia adik titew pon ade.siap belikan stokin katak..hehe..

till now,if jalan2 nampak baju baby je mesti teringat kat qayyim bambam da montel da sekarang...

seronok jugak habiskan bersama rakan-rakan walaupun xde party grand2..baru lah bermakna erti persahabatan itu..yang seronoknya lagi,seolah2 menyambut eidot yang bakal fly ke manipal,india..ditemani dua orang Beijing,sahidah dan adha..yati pon kebetulan ada ROS kat kluang..seronok sangat..untuk zaman da habis sekolah ini memang seronok sangat..
 meeting bersama guru-guru sekolah lama..huhu

September


telah masuk lah semester baru,cepat sungguh lia.z da masuk tahun kedua..da besar anak mama..hehe

sedih sangat ta dapat serumah dengan nisa,mungkin ada hikmah berlaku semua ini..jadi lia.z still move on duduk mengikut yang dtetapkan..namun begitu,dapat jugak keep in touch wif nisa before midterm..lepas cuti midsem.kesian nisa lia.z seolah2 mengabaikan dia..mashaAllah..teruknya jadi kawan,lia.z mintak maaf nisa..

mase bulan 9 ni,lia.z ada prgram pergi ke pangkor..seronok sangat join berprogram dengan senior sem 5..dorang layan kitrang same je macam kawan2 mereka.kenal dengan kakak intan yang rupenya berasal dari johor,,kak aisyah jugak..ramai lagi antara mereka yang peramah dan friendly..

minah depan memang beria kalau ambik gambar tengah-tengah..haha


oktober

join prgram lagi..dan buat ukhuwah lagi..seronok sangat.lia.z pergi kem el azhar banting bawah program kosiswa..hakhak..banyak sgt benda lia.z dpat pergi situ..kenal dengan kakak sem5 lagi and same jgk friendly orangya..

ini gambar groupmate masa kat kem tu..


november

untuk bulan ini,lia.z memperbanyakkan pulak program ilmu seperti konsert amal palestin,program bicara wanita,zina menjatuhkan prestasi belia dan lain2..alhamdulilah lia.z mendpat sokongan dari rakan-rakan sejawat malah dapat kakak yang sangat baik dan boleh menasihati dengna cara yang baik dan mampu menerima lia.z seadanya,,lia.z memperbanyakkan perkara yang boleh membawa kepada ketenangan
konsert ni ade yatt..dan banyak lagi lia.z pergi.cume pic yang jumpe ni je.hehe


senyum itu energy buat kita kuat.
yakinlah Allah ada untuk panjangkan senyuman kita =)
.


december

lia.z masuk super upsi dan wakil kahr untuk permainan futsal,,seronok sangat walaupun ramai yang tidak percayakan kebolehan lia.z walaupun kalah.lia.z tetap berpuashati dengan diri lia sebab dapat melakukan senaman dimana ia juga amalan Nabi..cara untuk mengekalkan kesihatan ialah bersenam.

selain itu.lia.z juga ade join program ke unimap.lia.z masuk pertandingan memasak dan berjaya memenangi tempat kedua.alhamdulilah..tidak dilupakan juga izzteror yang juga menjadi partner saya masa bertanding.
then dapat hamper dari adabi dan wang tunai..ahaha..wang tunai habis kat padang besaqq..org kate shoping kat sana besh..haha..lia.z borong beg n skirt je..xbyk,xde maintainence..haha
ini snap sebelum pertandingan berlaku..mungkin semangat persahabatan membawa berkat kami dapat tempat kedua.alhamdulilah..



mek su birthday 21 hb,dan kebetulan 21 hb itu ade pameran kucing.lia.z pun pergilah temankan dia untuk ke matrade kl.mula2 ingat nak naik public je.sekali tengok maps balik mcm yakin nak jalan-jalan kl.huhu..akhirnya sampai jugak kami ke kl..banyak jugak kucing yang dijual,untuk diadopt,untuk dilihat..then dekat2 situ ada FOC..ada jugak pameran kecil-kecilan..dan yang bertmbah lagi seronok.ada booth tu bagi peluang untuk pegang ular..tapi masalahnya caj pulak 1 gambar rm10..lia.z dengan malas nak fikir,lia.z cakap ngn orang tu xnak pakai camera dia pakai camera lia.z dan lia.z suh kawan lia.z ambik je banyak..hahahaha.sampai orang tu xtau nak caj macammane.haha
comel x kucing-kucing ini?mcm kak ton..hahaha


tengoklah ular-ular yang friendly ni..

ambik kat atas pentas.hehe

and da nak ambang 2014..sibuk pulak nak stdy..hehe..mungkin banyak lagi program yang lia.z xdpt nak cerita..sebab banyak sangat..sebab tula lia.z cakap ia sangat menyeronokkan..

alhamdulilah..
semoga Allah permudahkan segala urusan lia.z pada masa akan datang..

aminnn..