Thursday, October 24, 2013

Penghargaan Diri

assalamualaikum...
wahhh..perhargaan diri ni mcm yang selalu ada kat jurnal atau buku-buku ilmiah kan..

sebelum ini,lia.z xpernah perasan org yang menghargai lia.z...termasuk mama n abah..ahli keluarga terdekat.hanya kerana lia.z ni sejenis yang suka buat hal sendiri dan ikut suka hati jer..

sebelum ni,lia.z rase semua orang mcm menyibuk je bila lia.z nak buat keja..nak semua keja lia.z buat sorang..semua lia.z nak sendiri...even sekarang still ada lagi perasaan itu,tapi ianya semakin berkurang bila da makin dewasa ini...

semakin jauh lia.z dengan family.semakin kuat tahap social lia.z...ramai sangat kawan..sgt2..
sampai fenin fikirkan masalah kawan...

dan akhirnya terjumpa beberapa patah perkataan ini

'belajarlah hargai orang kalau nak rasa dihargai orang'


makan dalam walaupun beberapa patah,sejak dari tu lia.z terus tersedar..
lia.z belajar hargai orang..
lia.z belajar membantu orang..

tapi masih ada lagi dugaan besar lia.z
maksudnya,walaupun perkara baik yang kita nak lakukan,xsemestinya Allah xnak bagi kita musibah...itulah tugas kita sebagai khalifah Allah.sabar atas segala ujian dan halangan yang berlaku atas muka bumi ni.


lia.z xsuka cerita sal peribadi,tapi ini setakat nak share..lia.zf cube belajar hargai mr.zf..agar dia lebih yakin dengan lia.z untuk jadi pasangan hidup.kami sudah suka sama suka tapi kenapa mr zf masih tak mampu hargai lia.z..kerana Allah tak mengizinkan kami bersama.
Allah punyai hak untuk memberi dugaan sebesar ini.

macam kita tengok kat drama,banyaklah cerita yang bercinta tapi tetap xdapat memiliki cinta itu atas2 sebab2 tertentu.dan tidak bermakna Allah xbagi kita berpasangan cume yang penting sekarang ni,seperti yang mama lia.z pesan"kau percaya sahaja dia jodoh kau yang Allah tentukan"..sejauh mana pun kita berjalan melangkah dalam hubungan kalau tiada jodoh berserahlah pada Allah.

esok ada test ternakan,tapi emosi lia.z xstabil la..hermm..xpe,lia.z masih ada Allah..ok lah.nak stdy pasal lembu ni..

Sunday, October 20, 2013

Al 'Asr (Demi Masa)

assalamualaikum..

harini lia.zf nak citer sikit je pasal masa.
semua orang tahu masa itu emas kan?
dan lia.zf gantikan emas itu dalam solat seharian lia.zf...
dimana solat itu lah kita melaburkan emas2 kite kat akhirat nanti..
tapi kat dunia pon ada jugak emas yang berharga,especially time lecturer nak semua asigment dan semua lecturer nak buat kuiz dalam minggu yang sama..
ya Allah,mahu meletup otak ni fikir..
so just..


rilek bersama kitkat.sambil berzikir.


Walaupun sebelum ini ustazah pernah berpesan,bacaan solat kenalah ikut tahap.Kalau awak da dewasa eloknya ambik surah yang panjang jangan macam zaman kita belajar kat sekolah.lia.zf tetap berdegil untuk membaca surah-surah fevered lia.zf...yang pentingnya ialah keikhlasan hati masing-masing dalam memberi doa kepada Allah.so surah Al 'asr yang bermaksud demi masa ni lah antara fevered lia.zf.

so if rasa masa terbuang dengan gejala maksiat,baca je surah ni dalam hati..nanti Allah sentiasa tolong kita buat asgment sekali..inshAllah..


alhamdulilah.walaupun sedikit berharap ia mampu memberi peringatan besar buat kawan-kawan...

Sunday, October 6, 2013

Creative Technovation Enterprise

assalamualaikum..

dan selamat sejahtera..

Bermulanya kisah pada 29 September 2013..lia.zf join satu program ini..

Program Bussiness Plan..

Mase tu,apa yang lia.zf fikir,lia.zf nak belajar berniaga..tu je...tapi sekali da sampai..mereka kata ada fighting2...now on,lia.zf baru tahu,dalam perniagaan mmg penting istilah fight...fight..fight...
lia.zf cuma fikir nak belajar buat business plan tu ja..jadi kami di beri masa untuk present dimana ya kita kena fight2...
dtglah seorang mamat ni yg mmg pglan nya mamat lah...haha...tu yg cik tippi btau,dy mmg banyak nak fight..Nampak gagah kat situ..kenalah pulak dgn mamat tun tuuhh..mmg!besh tengok perlawanan mereka...

ok done..

sekali da nak balik..en saiful ade cakap berkenaan page Creative Technovation Enterprise.Jadi lia.zf pun like jerr r..da malam,da rilek-rilek baru lia.zf belek-belek balik page ni..owh,mereka ni rupanya education consultant..best what?cume perlukan keyakinan diri untuk bercakap di depan dan conduct sesuatu program...projek mereka ni memang the best ever lah..

masing-masing berdedikasi terhadap kerja-kerja mereka plus sporting..



sekali lagi,belek-belek,lia.zf sahaja belek lagi page itu..tibe-tibe tergerak hati plak nak tengok mamat cik tippi cakap..dy ade kenalkan nama,tp lia.zf xperasan plak..sekali dapat tengok profile...laaaa..dy ni photographer rupenyaa...lia.zf banyak jugak jaringan yang ade kena mengena dengan dslr...hoho..so tengok karya-karya kreatif beliau...
lagi kreatifnya ialah ayat gempak beliau...dengan editingnya yang sangat meelleeetooop!
lia.zf banyak idea bab2 bergambar tp xde peluang...

sebagai seorang yang minat dengan karya beliau.lia.zf nak mempromotekan page facebook syarikat  beliau...


assalamualaikum..
selamat sejahtera buat rakan-rakan yang berminat memulakan perniagaan..
ingin mengikuti kursus-kursus seperti adobe photoshop,adobe flash,fotografi..
bolehlah like page https://www.facebook.com/creativetechnovation
untuk keterangan lanjut..

#moh la ramai-ramai like page ini


Ketua Pegawai Eksekutif ----> Mohd Saiful Azuar Bin Abdul Soter
Pengarah Kursus & Latihan ---> Mohd Zaini Bin Zainudin
Pengurus Pemasaran ---> Mohd Hafiz Bin Roslan
 
 
ok that all maybe..nak bebel panjang xde maselah..assignment bertimbun-timbun.