Sahabat andai

Thursday, June 13, 2013

Khalifah Allah itulah tugas kita

assalamualaikum
 
"page 1:rasa kasihan mereka yang menasihati,tapi tak amalkan.
page 2:sebarkan walaupun satu perkataan perkara yang baik
page 3:sibuk mengupdate status tapi taktau la dia buat ke tak

#note from me.

jelas x?walaupun menggunakan facebook sbgai media berdakwah.tapi tidak semena2 dakwah itu buat orang terasa.kita kat dunia ni sebgai khalifah,belajar dan sebarkan ilmu..memang tugas kita walaupun bukan... cikgu sekalipun...selgi kita tahu,selgi tu kita menyebarkan.tapi lihatlah persepsi manusia terhadap tugas yang Allah tuntuti..sememangnya facebook ini dibuat untuk melalaikan manusia jadi mungkin itu puncanya..pelbgai platform digunakan untuk percanggahan pendapat...pada saya,selagi ilmu tu tak bercanggah dari hukum syariat tersangatla boleh untuk kita jadikan iktibar..jangan r nak dok kate2 org bagi nasihat tp dia tak take note sendiri..kalau macam ni la kesnya kan?apa kata kita buat je,dan hanya Allah sahaja yang boleh menilai dan menjadi pengkomen kita di akhirat nanti..
jadi sama-sama lah kita melakukan perkara baik selagi tidak bercanggah syariat.
"
 
ini statu lia.zf difacebook pagi tadi..mashaAllah..selagi tak bercanggah syariat,xsalah pon..kita sebarkan je tanpa berperasaan riak..sebab bila da banyak sangat sebar ilmu,seseorang itu pasti rasa lebih berilmu..lia.zf rasa,sifat merendah diri itu penting sebab yang berkuasa hanyalah Allah..jadi kalau kita Nampak orang lakukan perkara jahat,doakanlah dia terbuka pintu hati.
tapi manusia kan..selemah-lemah iman..so lia.zf sendiri tidak mahu pertikaikan orang lain punya masalah..lia.zf hanya fikir untuk belajar perbetulkan diri..lia.zf rasa bersyukur sangat masih diberi peluang untuk sedar bahawa ilmu itu sangat penting..walaupun exam xstraight a,tapi exam yang Allah bagi kat kita sebenarnya lagi besar.dan markahnya akan dihitung di akhirat nanti.
Betapa beratnya seksaan Allah bagi,lia.zf sangat seram bila mendengar atau terbaca berkenaan kehidupan selepas alam barzakh..hanya Allah sahaja yang mampu menilai iman lia.zf,dan sejauh mana kebaikkan yang lia.zf lakukan...macam biasa,once kita buat perkara baik,tiada orang Nampak,Allah dan malaikat sahaja.tapi kalau yang jahat cepat je manusia perasan,hanya kerana godaan syaitan...
 
minta dijauhkan..
Ya Allah,hanya padaMu tempat aku bergantung..
 
 
assalamualaikum..
 
 

No comments:

Post a Comment