Thursday, June 13, 2013

Khalifah Allah itulah tugas kita

assalamualaikum
 
"page 1:rasa kasihan mereka yang menasihati,tapi tak amalkan.
page 2:sebarkan walaupun satu perkataan perkara yang baik
page 3:sibuk mengupdate status tapi taktau la dia buat ke tak

#note from me.

jelas x?walaupun menggunakan facebook sbgai media berdakwah.tapi tidak semena2 dakwah itu buat orang terasa.kita kat dunia ni sebgai khalifah,belajar dan sebarkan ilmu..memang tugas kita walaupun bukan... cikgu sekalipun...selgi kita tahu,selgi tu kita menyebarkan.tapi lihatlah persepsi manusia terhadap tugas yang Allah tuntuti..sememangnya facebook ini dibuat untuk melalaikan manusia jadi mungkin itu puncanya..pelbgai platform digunakan untuk percanggahan pendapat...pada saya,selagi ilmu tu tak bercanggah dari hukum syariat tersangatla boleh untuk kita jadikan iktibar..jangan r nak dok kate2 org bagi nasihat tp dia tak take note sendiri..kalau macam ni la kesnya kan?apa kata kita buat je,dan hanya Allah sahaja yang boleh menilai dan menjadi pengkomen kita di akhirat nanti..
jadi sama-sama lah kita melakukan perkara baik selagi tidak bercanggah syariat.
"
 
ini statu lia.zf difacebook pagi tadi..mashaAllah..selagi tak bercanggah syariat,xsalah pon..kita sebarkan je tanpa berperasaan riak..sebab bila da banyak sangat sebar ilmu,seseorang itu pasti rasa lebih berilmu..lia.zf rasa,sifat merendah diri itu penting sebab yang berkuasa hanyalah Allah..jadi kalau kita Nampak orang lakukan perkara jahat,doakanlah dia terbuka pintu hati.
tapi manusia kan..selemah-lemah iman..so lia.zf sendiri tidak mahu pertikaikan orang lain punya masalah..lia.zf hanya fikir untuk belajar perbetulkan diri..lia.zf rasa bersyukur sangat masih diberi peluang untuk sedar bahawa ilmu itu sangat penting..walaupun exam xstraight a,tapi exam yang Allah bagi kat kita sebenarnya lagi besar.dan markahnya akan dihitung di akhirat nanti.
Betapa beratnya seksaan Allah bagi,lia.zf sangat seram bila mendengar atau terbaca berkenaan kehidupan selepas alam barzakh..hanya Allah sahaja yang mampu menilai iman lia.zf,dan sejauh mana kebaikkan yang lia.zf lakukan...macam biasa,once kita buat perkara baik,tiada orang Nampak,Allah dan malaikat sahaja.tapi kalau yang jahat cepat je manusia perasan,hanya kerana godaan syaitan...
 
minta dijauhkan..
Ya Allah,hanya padaMu tempat aku bergantung..
 
 
assalamualaikum..
 
 

Wednesday, June 5, 2013

Sepatutnya busana ini diwajibkan di Malaysia

source: BercintaLepasNikah/fb
 
 
 
SubhanaAllah indah sungguh pakaian mereka di hari bahagia mereka..disini lia.zf nak tekankan bahawa kita sebagai umat Islam memang layak untuk berpakaian sebegini.Lagi-lagi surprise untuk bakal suami kita.
 
 
Busana ini sebenarnya busana idaman lia.zf..walaupun lia.zf ini tidak sealim mana ye..tapi lia.zf rasa lia.zf layak berpakaian sebegini sebab lia.zf nak jaga aurat lia.zf untuk suami.lia.zf nak tutup muka dan itu hanya rahsia suami lia.zf...wahhhh..
 
 
kalau anda perasanla,busana zaman sekarang hanya mementingkan fashion,walaupun lia.zf suka rekaan Hatta Dolmat,tidak bermakna lia.zf teringin nak pakai baju yang direka oleh beliau.walaupon bukan hatta dolmat sekalipun mak2 andam zaman sekarang amat mementingkan fashion..dan fashion jugak mementingkan rekabentuk badan pengantin perempuan.
 
 
teringat pesan ustazah,dia cakap,tak guna je kalau pakai baju fit2 pastu orang lain da tengok.hehe..mungkin sekarang kita tak tahu siapa bakal suami kita,tapi ustazah pesan mahalkanlah diri untuk orang yang bukan suami kita.mashaAllah.ramai yang cakap ada suami di umur yg usia muda ni gatal,tapi itu sebenarnya nikmat yang Allah bagi.kita rasa dilindungi dengan nasihat-nasihat dari suami..
source:google baju pengantin 2013
 
 
just see that,lia.zf rasa macam tak selamat kalau pakai baju ikut shape.lace itu memang da cantik,lia.zf suka.ada veil labuh.da comel sangat.namun apa yang lia.zf kesian kat suami dia ialah tudungnya yang tidak menutupi dada..
 
 
 
lia.zf nak berpakaian sebegini semasa hari bahagia lia.zf..dan selepas nikah juga lia.zf nak berpakaian seperti ini juga.nak berubah tidak mudah,yang penting istiqamah..kan kawan-kawan?Jadi majlis walimah lia.zf,lia.zf nak berpakaian sebegini..cume jubah itu lia.zf nak tmbh lace.hehe..ada la idea lia.zf,kalau sempat kita share ye..
 
 
 
apa orang cakap,bia bersederhana yang penting bahagia selepas nikah..
inshaAllah..
assalamualaikum


Newbies itu Baru lagi.

assalamualaikum...

harini lia.zf baru habis paper animal morphology and histology.di mana subjek biology yang kena menghafal2 dan kena bagi point yang betul.sangat kena detail.setelah habis menjawab tadi lia.zf terus mesej mama dan say alhamdulilah..baiklah back to the point..lia.zf terbaca satu artikel from hanif idrus.
hanif menceritakn tentang kesalahan newbies dalam dunia blogging..sekarang lia.zf nak jugak la beritahu pendapat lia.zf dalam dunia blogging ni...

Diari

lia.zf actually nak buat blog ni as diari where we can share about our personal daily life and some of our habit that people may amazing wif us..so our self esteem increased unfortunately without any realize.lagi-lagi lia.zf sudah bergelar sebagai mahasiswi pendidikan.mana tahu media ini la satu hari dapat menjadi contoh kepada pelajar2 lia.zf satu hari nanti.dorang nak nota ke ape,boleh la attch kat blog..pendidikan zaman ini sangat memerlukan media yang memudahkan pelajar untuk belajar.lia.zf sendiri suka belajar tengok video kat youtube..media nowadays very important for study..

macam aishah amin,dia kan lecturer arkitek tuh,designer.ramai jugak guru menggunakan blog as media penyebaran ilmu.so kat sini student pon boleh follow lia.zf dari zaman university ke kerjaya mereka.

Social

ape yang lia.zf dapat ialah bila da masuk kat sesuatu komuniti yang di invite,sosial very important untuk sharing ilmu.yela,sebab ada orang buat blog untuk diari and nak private.ada sesetengah pula taknak cerita pasal diri sendiri..inilah tempat kita nak berketerampilan.walaupun simple,yang penting post kita bermakna untuk semua orang.betul tak kawan2?

lg 1,ada komuniti tu,blogger memasak Malaysia,yo!im really love cooking..this sem holiday,i want focus in cooking at home.nampak x?sosial juga penting untuk menyebar ilmu dan mendapatkan ilmu.
lia.zf memang suka berkawan,that means im really social,pegi mane2 ada je orang kenal.kadang-kadang rasa macam xbesh betul kalau semua orang da kenal kita.hehe..




namun malangnya,niat nak share ilmu tu kurang kerana lia.zf tak fully time with blogging.sedih..tapi takpe,lia.zf akan terus mengepost tanpa fikir siapa yang hit dan yang hit and tak follow tuh,kalau berminat nak kawan ngan lia.zf bolehlah teruskan follow ye..nanti boleh lah pm lia.zf..
series lia.zf nak sangat berkenalan ngan komuniti2 yg lia.zf join..

follow and say assalamualaikum if korang berminat nak  kawan ngan lia.zf..