Sahabat andai

Friday, May 31, 2013

29 May.Fakrul Radzi's birthday

assalamualaikum...
lia.zf ada seorang kawan ni...
mse kelmarin saje je la nak tengok calendar sebab da nak exam..
sekali teringat 29 mei ni macam ada birthday seseorang...
jadi bukak fb...
eh,xde plak noti birthday dia..
haha..
bukan harini kot,silap...


dok bukak wall dia,mane tahu ada orang wish,
ada la dalam 2 3 org wish,
n radzi pon reply wall post tu..
maknanya memang betul la kan.

jadi lia.zf pon wish je la..
wall post kt timeline dia..

huh,sekali seorang kawan dia ni,muaz.tnye bupde ko harini ke di wall post lia.zf..
mungkin lia.zf salah tarikh..haha
tapi pastu dorg borak2 ntah pape dorg.hurrmm..layan je la kan..

sekali dtg lagi sorang dok tanye,tak tau pon bupde radzi harini..


persoalannya,kenapa di wall post lia.zf diorg komen..
seolah2 menjadikan lia.zf sebagai wakil untuk mereka wish...

hahahaah..
lia.zf rasa sangat lawak..sampai harini masih tergelak..haha
ok itu je nak share..
assalamualaikum..

Wednesday, May 29, 2013

First try!?

assalamualaikum

lia.zf masih dalam study week ni ha.dok hupdate plak..haha
ini bukanlah first try.
bukan first try..
ini sudah confirm menjadi ilmu didada..
sedangkan kita dari kecik lagi,
sudah diajar untuk menunaikan solat,
nampakkan itu tanggungjawab,.

sebagai seorang anak,
kita jaga solat untuk ibu bapa.
sebagai seorang pelajar,
kita jaga solat untuk ustazah ustaz yang mengajar kita.

tapi kita sedar ke?
sebenarnya tujuan solat itu untuk Allah dan rasulNya.

mashaAllah..
penekanan ini lia.zf hanya dapat semasa tubuh badan yang besar ini,
tanggungjawab sudah banyak,
tapi baru sekarang Nampak ilmu itu.
means,
kuasa Allah sangat besar.
kalau kita Nampak seseorang itu macam ada kekurangan,
tidak semestinya selamanya dia kekurangan.

kelak pasti ada kelebihan tertentu pada diri seseorang itu..

cerita lia.zf kat atas tu kan,jelas x yang lia.zf cerita bahawa dengan tanggungjawab kita daripada kecik itu boleh membesarkan kita,mengajar kita erti kehidupan.langsung kita boleh menyampaikan dakwah kepada rakan-rakan tanpa berkata first try sebab ianya memang da jadi kenyataan.

daripada sekecil janin dalam perut ibu,kita telah didekatkan dengan alunan zikrullah dan bacaan Alquran ibu-ibu kita,pembelajaran juga pengajaran.bila-bila masa kita boleh sampaikan dakwah.

mungkin ramai yang suka berkonfrontasi terhadap seseorang yang sentiasa berdakwah seperti mereka tahu sahaja semuanya.
mashaAllah,kita hanya insan biasa,hamba Allah.selagi dapat membantu rakan-rakan dan ahli keluarga ikut kemampuan sudah cukup.bia pun sedikit,mana tahu Allah akan menyebabkan dakwah kita itu menjadi impak yang besar terhadap diri seseorang itu.



Jadi disini,lia.zf ingin mengucapkan terima kasih kepada rakan-rakan dan ahli keluarga yang Berjaya menjadi tonggak kehidupan lia.zf..nasihat,pengajaran,perkara itu amat mengembirakan lia.zf..

Terima Kasih atas dakwah yang disampaikan..

assalamualaikum..


#nak pg stdy la..nak dekat exam nih..
wish me success k..

Wednesday, May 22, 2013

Semester 2 final exam is getting around the corner.

Assalamualaikum..
 
today im trying to update post in English as it also can improves my jawa English..haha..
Firstly,it just a short time in semester 2..im too busy studying and asigmnet bla..
just wonder why I want post an English entry..haha
 
now,im busy to finish all the last asigment as long as two weeks b4 exam..
but just one im not very interested,asigment wif group..
they have too many works,and they hope I can help them to finish by myself...
urgh!if we keep silence,theyll be very2 silence..
im just stay keep calm to wait them.
friend is one of the most very person that I love to take care of..
but sometimes it feel very hard,because we also  a human.
Allah SWT made us as His daive servants,sometimes we got lacking.so im very place and hold my hands with Allah from getting mad..
 
hope Allah will help me,ill keep zikrullah if some mistakes happened during my day.mashaAllah.
Allah always give if we want.like my counseling lecturer said.
that why he asked us to sedekah,the more we give,the more we get...
 
ok that all.thank you my dearest friends..

Monday, May 13, 2013

Lagi 3 minggu sebelum exam semester 2

Assalamualaikum
 
pejam celik pejam celik..semester 2 bakal berakhir..dan banyak lagi perkara yang perlu diselesaikan..
walaupun banyak tugasan telah diselesaikan.namun,masih banyak lagi tugasan dan test menanti..
esok lia.zf ada test dan tengah tunggu lagi satu presentation.dan 2 lagi tugasan.yang penting kita buat semua tu,pensyarah akan pertimbangkan dari segi permarkahan...
 
hohoi,kalau bab membebel..lia.zf update ni sebab nak mintak maaf banyak kalau ada menyusahkan kawan-kawan samaada diluar kawasan kampus mahupun dalam satu university ini.
terima kasih kerana tabah melayani kekurangan diri lia.zf ni.lia.zf sedar lia.zf tidak seberapa hebat kalian.tapi lia.zf sudah banyak mempelajari benda yang lia.zf tak pernah buat.itulah yang orang selalu cakap.pengalaman mematangkan seseorang.walaupun banyak kali sudah lalui,ini semua dugaanNya.bersyukur kita seadanya..alhamdulilah..
 
mungkin ini entry lia.zf sebelum final exam menanti..nanti lepas final exam,lia.zf ceciter lagi ea?
now,nak mohon seribu kemaafan daripada kalian..lia.zf jugak maafkan anda semua.percubaan ini memang terbaik sebab mampu mengeratkan hubungan yang terpisah Riwayat Muslim.tak salah untuk meminta maaf.dan memaafkan..mungkin perit,tp lama-lama hati yang membara pasti hilang sebab Allah tak suka orang marah2..melainkan Dia sahaja yang boleh marah sebab dia berkuasa.
 
kalau nak follow subject lia.zf ambik,
kat sini ade senarai paper yang lia.zf ambik..
 
                   wish me success dearest friends
 
baiklah itu sahaja share lia.zf tok post kali ini.
sory sesungguhnya yang baik itu dating dari Allah,
yang buruk itu datang dari diri saya sendiri..
assalamualaikum.

Thursday, May 9, 2013

Lost wolrd of tambun bersama nisa,amin dan kak ton!!

Assalamualaikum..
Okies,harini lia.zf update kerana housemate yg suruh update...pengalaman pergi lost world of tambun ni..
 
Firstly,pagi2 lagi lia.zf da bangun lambat,pkul 645..bajet nak bangun 530..jadinya ke laut..hehe
Siap punya siap,kitorang masak sarapan..sempat tau masak sementare tunggu amin dan kak ton.hehe
Sory kepada kak ton yg popular dgn product dia tuh.huhu
Sementara tunggu mereka yg tak siap2 tu,lia,zf dan nisa sempat lagi main2 dgn kucing yg patah kaki kt blok diorg..kecian..ok kucing kita citer lain kali..
 
 
Then,kak ton drive..guna gps jgk.ingat da pro.haha..berbaloi jugak apps waze n others especially buat lia,zf yg kuat berjalan ni.series klau ada masa dan wang,semua pelosok kat malaysia lia.zf jelajah.tula orang yg lain,terigin nak jalan2 oberc.lia.zf chilled ja layan undrc..hehe..kalau oberc lia.zf nak pg australia je.yg lain tu tgoklah rezekinya macam mane.semoga Allah memberikan yg terbaik di masa hadapanku.
 
 
Sepanjang perjalanan,ade orang mabuk.dan xleh tengok luar.haha..lia.zf plak bebel je sepanjang jalan.haha.sory,lia.zf mmg kuat bebel.tapi bebel2 tu,lambt jugak kak ton tu drive.tkot kot.keta orang.hehe..lagi2 gps cakap ade kamera.kena saman keta orang jugak.
Sampai terus melantak,ape yg buat lia.zf geli hati ialah kak ton tak makan pedas,tp makan tomyam ja,..itu mengada ngada je namanya.hehe...da siap makan kami semua masuk,dan berita buruk ialah,gurls kena pakai legging..u know what,legging is too leggggggggy..ma leg is like horrible mangrove tree ok..so nak jgak pakai trek..
 
Sekali sampai kat tempat water tube tu,lifeguard tu ckap lau pakai trek takut tersangkut.owh,never mind,.next time ill find another pants that really dont have a pocket..owh,i see why we cant wore a trek.okies..that very bad news going there.
Mandi je la yang patot,hot spring,kolam besar,kapal budak2..n the best is this thing
Dimana air akan jatuh kt  

 
atas kepala kita bila da penuh.tempat budak2.haha..nampak x bertapa sweetnya mereka?
 
 
Da siap mandi tengok plak harimau,n haiwan yg lain.lia.zf sangat suka haiwan.rasa tak puas tengok2 haiwan kat sana.rasa macam nak bela semuanya.bestnya kalau jadi veterinar..tahu semua pasal haiwan,dan senang nak bela,xpyah nak g jumpe vet.sendiri yg rawat dan jaga...
Mungkin setakat itu sahaja lia.zf boleh bebel.da cukup panjang.kalau rasa nak borak lagi.nanti lia.zf update lagi pasal pengalaman lia.zf samaada yang gembira atau sedih..
Assalamualaikum..

ini cicak belaan lia.zf walaupun tak hidup
 
sugar glider yang sangat cute 
kalau la dapat bela ni..bes kan? 
nasib baik dia tak ciss just ludah.hehe.. 

Wednesday, May 1, 2013

Lip Balm Terbaru

Assalamualaikum
 
firstly,lia.zf nak ucapkan selamat hari pekerja kepada semua pekerja..cuti sehari je..tak puas kan.hehe..ape yang mengembirakan ialah kita mahasiswa pon cuti.huhu..
cuti stay kat u jugak la..cume gembira dapat rehatkan minda..
 
 
ok back to point,sekarang musim kemarau tau..hee,kat tanjung malim ni,setiap petang hujan..kawasan laluan hujan gitu..so bilaa 2 o 3 hari tak hujan,da label sebagai kemarau..pastu memang matahari terik sangat.lia.zf plak jenis yang xboleh xbawak air,rase macam nak mati..nak bawak botol besar-besar..kelas sekejap je..tak abeh..ni,bekas air yg besar tu,sehari xcukup..air sangat penting untuk kita..lagi-lagi waktu belajar...walaupun lia.zf berusaha untuk sediakan air untuk badan lia.zf...namun bibir lia.zf tetap kekeringan...maka dengan itu,kejadian bibir pecah dan kemerah-merahan pun terjadi..
 
 
Sebagai langkah nak mengelak dari bibir pecah dan tidak bermaya,gunalah lip balm.lip gloss o blah2..hehehe..
lia.zf biasa gune yg mentholethum yg ade perisa anggur,epal oren satrawberry..anggur paling sedap..itu kalau kat rumah..rupa2 nya tertinggal kat rumah,adui..bibir pecah ni.sakit tau..so terpaksa beli yang baru...yang baru ni lah..

nivea fruity shine strawberry
 
lip balm + lip gloss..dy membaiki bibir kita dan masa yang sama menampakkan bibir kita menjadi shiny dan lebih ceria..haha..
hah,lagi satu yg buat lia.zf gembira,strawberry dy betul2 rse ade kat mulut.kalau metholetum yang anggur tu sekejap je da hilang..huhu..besnya..
kalau bab lip balm ni,memang penting dalam hidup mama,lia.zf dan adik lia_z..huhu..
kalau dia ade blog jugak..kitorang akan kekalkan lia itu.huhu
itu sahaja nak cerita pasal bibir lia.zf pecah dan membuatkan lia.zf tidak bermaya..
 
#kaum adam,kami menjaga kecantikan bukan untuk menggedik o what,kami menjaga untuk keselesaan kami..itu sahaja...abah lia.zf pon marah lia.zf tak jage kecantikan,so jgn pndang yang bukan2 k..