Sahabat andai

Wednesday, April 10, 2013

Writer is the best from hers own idea

Assalamualaikum
 
seems like im gonna write in english but my grammar is very very very low..anyway my international friends currently understand me..huuu.
dok speaking plak lia.zf nih..
post kali ni lia.zf nak cerita pasal penulisan,karya,writing,literature,n so on..

Writing is the representation of language in a textual medium through the use of a set of signs or symbols (known as a writing system).[1] It is distinguished from illustration, such as cave drawing and painting, and non-symbolic preservation of language via non-textual media, such as magnetic tape audio.

Penulisan boleh merujuk kepada dua kegiatan:
  • menulis aksara pada perantara dengan tujuan untuk membentukkan perkataan dan gagasan yang lain yang mewakili bahasa atau maklumat tercatat; dan
  • penciptaan bahan-bahan yang disampaikan melalui bahasa tulisan.
lia.zf dulu sangat menyampah dengan bahasa melayu.sebab banyak sangat hukum hakam dia.mungkin ini faktor persekitaran lia.zf zaman budak-budak dulu.lia.zf banyak cakap then menulis..kalau menulis pon conteng ntah pape sahaja..
 
dulu time standard 6,kita kan UPSR..lia.zf sedar lia.zf banyak lagi yang perlu diperbaiki untuk 5 subjek UPSR tuh...but yang paling annoying time tuh ialah subjek bm..sepanjang standard 6,result standard lia.zf ialah 3a..science and math ok..bi n bm down habis!..bm pemahaman ok,bm penulisan alwayz 76% and ada sekali 78%..sampai trial,nak jugak dapat 5a baru semangat nak 5a UPSR nanti..tapi cikgu and lia.zf sendiri tidak mampu untuk dapat 80%...cikgu siap keluarkan statment "awak tak boleh dapat a sebab karangan awak memang tak boleh dapat a" sentap tau,sampai sekarang teringat.
nampak tak daripada sekolah rendah lagi cikgu da cakap macam tu..
 
then PMR,cikgu Kamariah always hold me,lagi rasa best biler dia cakap and bagi nasihat kat kawan-kawan lia.zf "saya siap sebut nama lia.zf dalam doa dia"...betul doa cikgu pon boleh termakbul tau..
back to the point,nampak tak yang dia memang nampak lia.zf ni kalau bab2 penulisan memang down habis..sedih...
 
SPM plak,cikgu zanariah still cakap benda yang sama macam cikgu kamariah..sekali PPD Kluang ada buat bengkel penulisan BM..ok lia.zf tu la salah satu peserta..mungkin itu dugaan seorang penulis yang bakal popular satu hari nanti ni..huhu..
anyway,thanx to all my cikgu2,and saya jugak bakal jadi cikgu..then my life is always wif cikgu and pensyarah..belajar dan mengajar...
besh kan?
 
so saat ini baru la lia.zf tahu apa kepentingan penulisan dalam hidup kita.walaupun banyak hukum hakam nya.hal-hal itu sebenarnya mengajar kita agar lebih berdisiplin dengan penulisan kita.Mahasiswa nak buat asigment sangat wajib untuk berformat macam cikgu-cikgu bm lia.zf ajar.
pelajar-pelajar janganlah memandang temeh terhadap Bahasa Melayu Bahasa Ibunda kita..
lia.zf buat akaun blog ni bukan saja2 tau,lia.zf nak share sedikit ilmu dan pendapat di samping memartabatkan bahasa melayu..Walaupun terlepas sikit-sikit shortform,perubahan tu mesti berperingkat..
Idea lia.zf mungkin ada cume ianya kadang-kadang berada di luar kotak,luar jangkauan orang..ntah lia.zf nih memang budak disleksia kot,tapi Allah bagi kekuatan untuk lia.zf berfikir sebab tu kurang normal sedikit kot.rata-rata kenalan lia.zf cakap lia.zf pelik.pelik-pelik pon lia.zf tetap ciptaan Allah.lia.zf hanya ada kekuatan bila Allah yang bagi bantuan..
 
 
macam da panjang sangat membebel,setakat itu sahaja la lia.zf nak sampaikan..
okies.tq..asalamualaikum

No comments:

Post a Comment