Sahabat andai

Monday, March 18, 2013

Nafsu makanku~~~

Assalamualaikum..


Menurut Imam al-Ghazali, barang halal itu datang kepada kamu hanya sekadar untuk menjadi bekalan sahaja. Seperti mana disebut oleh Nabi s.a.w., maksudnya; “Sesungguhnya yang halal itu tiada datang kepada kamu, melainkan sekadar untuk menjadi bekal dan sekejab sahaja. Tetapi yang haram itu datang kepada kamu bertimbun-timbun”.

Banyak makan makanan syubhat menimbulkan was-was dalam hati. Sukar menghafal ilmu dan mudah lupa.







lia.zf ni suka makan jugak,banyak jugak makan...tapi semenjak kawan nasihat makan banyak ni boleh menggelapkan hati..lia.zf terus kurangkan makan..tapi bila da kurangkan,terus takde..mase tu ade la sampai dua tiga hari tak makan..gile!

lia.zf memng tengah jaga diet,tapi mama ada pesan gak,nak study ni penting makanan..nak bagi tenaga kan..masalahnya masa sem 1 dulu,bila dah makan duit mcam xpernah nak cukup..
sebab mama ada pesan,membazir duit untuk beli makanan xpe..tapi pada lia.zf,dalam membazir tu la kite kena berjimat..kang dibuatnya makanan tu tak habis,sama ja..so memang nafsu ini membuak2 tapi fikirlah penjimatan kos nya...

ada certain fatwa kate,wanita da nak dekat datang bulan,sebab tu membuak2 nafsu makan..pada lia.zf,sama je,asik nak makan je..haha

untuk sem 2 nih,lia.zf memang betul2 nak belajar untuk berjimat..da besar kan,kena pandai fikir caranya...bukan nak jadi mcam kat asrama dulu,beli ni,beli tu..kakak pernah pesan dulu,beli biskut kering ja,nanti orang lain mintak..gitu plak,lia.zf dorg tak mintak pon lia.zf bagi..tak salah pon.tolong menolong...this sem,lia.zf nak survey periuk nasi,nak beli beras..then masak,so jimat sikit duit..

kawan lia.zf name dy zati,mmg dari sem lepas da buat gitu,dy kate msak sardin,telur,ikan bilis..perghh!sedap ja..lgi2 tambah cili padi..wahhh...tumpang tanam kat ladang,dorg ok je kot..
tpi dy kate lau boring boleh la pg cafe beli lauk je..so now,lia.zf mmg nak belajar jimat..

ape orang kate?get a life?puiih men jauh2 la..semua orang ada life,tapi ikot cara masing2 la..time2 macam ni la kita kena belajar untuk balas jasa mama n abah...penat dorang besarkan kita,takkan kita nak habiskan duit dirang tok bende yang bukan2..sebab tu mama pesan kat lia.zf kot,membazir tok makanan xpe..okies mum,i got it..love u...

ok next post inshaAllah lia.zf citer pasal 'get a life' sangat tuh!...
assalamualaikum..
Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim...


No comments:

Post a Comment