Sahabat andai

Saturday, March 2, 2013

Dua minggu pertama sem 2 UPSI

Assalamualaikum
Lame jugak tak berkesempatan menaip blog ini..owh,lia.zf nak cerita pasal kawan2 lia.zf la..lia.zf malas nak cakap panjang..bila kawan sudah mula tidak percaya kita biarlah,namun kuasa ALLAH swt yg sentiasa menolong hambaNya telah mendapat kawan2 yg lebih baik disini..pada masa ketika dahulu,lia.zf ini senang didekati dan senang ditinggali..hehe.harap kawan2 faham maksud lia.zf tu..
    Masalah rakan,kadang memang menusuk jiwa,serba salah,dan macam2 lg perkara negatif yg sering berlaku..dulu time skola rendah,ramai yg kurang berminat ngn lia.zf kerana kuat membocorkan rahsia.alaa,kita kan budak2,mane la nak reti simpan rahsia.hoho..n kecoh n orang rase lia.zf ni pelik..haha..macam gambar ni,kelakar kan?
https://www.facebook.com/#!/photo.php?fbid=592994560729173&set=a.303524199676212.89090.303521803009785&type=1&theater

then,naik secondary school,ada sesetengah tidak percaya ape yang lia.zf cakap,mcmtulah,ada yang kita serba salah and sbb nak jage hati dia..hahahahaah
ape2 je la masalah rakan ni,benar,kuasa ALLAH memang tidak boleh ditandingi,.semenjak terlalu banyak kes bersama rakan ini,lia.zf lebih banyak meluangkan masa bersendirian,berkawan hanya sekadar berkumpulan o classmate..sampai kat matrik pon..mungkin sikap lia.zf memang sangat tak ngam dengan diorg..atau mungkin masa tu,tak matang lagi..hehe..
 hampir dua minggu berada di bumi proton city ini,barulah lia.zf rasa sahabat memang sangat baik..ada sorang makcik yg awet muda tu,suka marah lia.zf but her way is very soft.means cara teguranya..and sometimes,cara teguran org lain mcm sakit jiwa..yes,memang di bumi proton city ni la..Allah memberi lia.zf peluang untuk berkawan dengan cara yang baik..
 Hah,lagi satu,lia.zf memang minta dijauhkan daripada rakan yang tidak pernah menghayati erti persahabatan..Allah always wif me..

Then,yang lagi satu menakjubkan kuasa ALLAH,alhamdullilah,pintu hati 4 org kakak senior UPSI untuk berkawan ngan lia.zf..xsemena2 kami boleh berinteraksi bersama2..untuk berubah ke arah yg lebih baik bersama2..dulu time 2ndary skul,ada jugak hasmida,and jamaliah,selaku PPI sekolah yg rapat dengan lia.zf..tpi lia.zf xpernah rasa macam kat UPSI ni.bukan maksud mereka tidak bagus,cume time tu rase macam nak enjoy je kot.skrg cukupla,kita sudah tahap universiti..kematangan harus dikekalkan bermula disini..

pasal  4 org kakak tu,firstly,kak aween,dia sudah bernikah..dan banyak memberiku nasihat dan pengajaran pasal pernikahan yg dia tak sangka2 berlaku..nampak x,kuasa ALLAH,kadang2 kita rasa macam tak ready mcm ready..kadang2 tak plan pon,ALLAH suka tengok hamba dia bahagia dunia akhirat..perkahwinan ini sebenarnya bukan ketentuan kita,..n sesiapa yang kahwin awal pon,ALLAH yg permudahkan kehidupan mereka.,yg kawen tua pon masih berpeluang.inshaALLAH..senang cite bila2 la..hoho..

secondly,actually kak jannah ni,senior skul dulu,then dia upsi jugak..lepas sem7 aka praktikal,dia bernikah..series,sejuk mataku melihat pernikahan mereka..kerana kak jannah bertutup litup..alangkah indahnya lia.zf dapat sebegitu,nk transfer ke tudung labuh susah sikit,tapi cube baju muslimah n menutup dada...once dia da sem 8,dia bgtau lia.zf dia kolej harun aminnurashid jugak..wow,excited nye.nanti nak meeting ngn dia.seriesly...

thirdly,kak ikin,,dia kakak RAPI..kisahnya begini,mase tu,dia datang rumah,macam nak berkunjung ke rumah2 di blok 5 ni..wahh,bagusnya..so lia.zf ajak dia duduk.walaupun kerusi meja xde..kebetulan plak mase tu tengah mengunyah strawberry chese tart.ntah macam mane ntah boleh lupe..huhu..kakak ikin ni tanye,tak nak pelawa ker..hoho.alamak,lia.zf cakap sori,nak buat sahur..then dia ajak lia.zf iftar bersama esok..wahh!..ajakan dia terus membuat lia.zf berminat nk join..tp time tu ada kelas plak..tak jadi,pastu..kak ikin ni,tbe2 mintak no fon..da tentu2 lia.zf tngah makan,tak dapat la nak menulis..then,kak ikin tu sendiri bagi lia.zf no dia..nampaklah kesunggunhan dia nak berkawan dgn lia.zf

lastly n lately,kak asmalini ashri,aka kak lin..tp lia.zf suka name dia..sangat cantik,kenal dia sebab dia JMK KAB..dulu lia.zf add fb dia sebab suke jugak tgok dia yg cantik tu,.then,follow je la sttus n post yg dia share..then,share kt fb lia.zf..mungkin disitu dia nampak lia.zf seseorang yg seperti dia,ingin berubah..alhamdullilah..kak lin bertanyakan lia.zf ini siapa,dan dia ingin tahu..betapa baiknye kak lin ni,.dia ada jugak web tentang dakwah islamiah..


itu kakak senior..klau yg sebaya,cerita lain kali..rsenya lagi panjang!heheh

lia.zf yang dahulu kini sudah mendapat bantuan dari ALLAH,membuka pintu hati mereka untuk menerima lia.zf..alhamdullilah..semoga ukhuwah yg mampu mendekatkan diri lia.zf dengan ALLAH..betul,niat dalam hati mesti kene kuat..inshaALLAH...

rasenya da cukup panjang da bebel.hoho..
terima kasih sesiapa yang sudi membaca..
assalamualaikum..

No comments:

Post a Comment