Sahabat andai

Sunday, March 3, 2013

BB1M

Assalamualaikum..sahabat2 sekalian pasti gembira dan berpusu2 merebutkan giliran untuk mendapatkan baucer buku..best tu,kerajaan bagi..kerajaan tak kerajaan,pada lia.zf politik takde kene mengena dengan pengajian lia.zf di UPSI..series serik la dengan politik ni,ambik orang yg kita sayang...haha..mcam mne pon lia.zf tetap sayang diorang walaupun berpolitik cume malas nak layan,jahatkan..
  

    Before dapat bb1m lagi lia.zf da list nak beli buku ape,huhu..excited gler..sebagai seorang yg ingin mengadakan majlis.lia.zf pkir nak guna nilai rm 100 tok barang2 seni bile nak majlis nanti..baru la rase puas bila buat sendiri..kan?cume kita kene pandai manage masa..ade jugak rakan yg cakap,dia kate kalau nikah,upah je orang sbb majlis kita..tapi pada lia.zf macam xbes je,duit habes je..


Wang hantaran sebenarnya TAK WAJIB bahkan ianya sebenarnya HIBAH atau HADIAH kepada wanita. Yang penting MAHAR sesebuah perkahwinan.

Berikanlah maskawin (mahar) kepada wanita-wanita (yang kalian nikahi) sebagai pemberian dengan penuh kerel...aan. Kemudian jika mereka menyerahkan kepada kalian sebagian dari maskawin itu dengan senang hati, maka makanlah (ambillah) pemberian itu (sebagai makanan) yang sedap lagi baik akibatnya. (An-Nisa’ [04]: 4).
 
 
hah,begitulah cerita nya,bila kita dapat kurangkan,kita kurangkan..hehe..suda la..citer cikit je bab ni,Allah yg tentukan..inshaALLAH berjaya..
 
 
   Next,memang nak sangat memiliki Untuk Kita Pendosa by Hilal Asyraf..tapi kedai tu cakap baru sangat..tak banyak keluar.erm,terpaksa memilikinya dengan wang sendiri..biar membazir kerana ilmu,itu yg mama pesan..kebanyakkan remaja kini memberi alasan nak beli buku n kene bayar buku ni buku tu..tapi sebenarnya nak beli brg2 yg berjenama n memang tinggi harganya...faham lah hati remaja,lia.zf sendiri begitu jugak kadang2,tapi sekurang2 ada jugak membazir untuk mendapatkan ilmu..
 
 
Agenda memiliki buku Untuk Kita Pendosa hancur,hemm.takpe,survey dulu buku yg ada..survey punye survey,bnyak jugak buku ilmu yg ada di kedai tu..dan inilah antara buku yg lia.zf tebus menggunakan bb1m bernilai rm 150.
 
 
nampak tak?buku2 yg ada ni pon boleh membantu lia.zf berubah ke arah yg lebih baik..inshaAllah..tapi atas kehendak Allah juga untuk memberi keimanan lia.zf..dan lia.zf pon taktau tahap keimanan lia.zf...yg paling mantul,kucing tu kan,comel jer...itu majalah Al ustaz,sahabat2 semua sudah agak lia.zf mesti nak beli..lia.zf penyayang orangnye,then itulah salah satu orang cakap lia.zf pelik..hehe..
 
 
 
Al mathurat kecik ni,sebenarnya baki time nak cukupkan rm100..dapat 4,lia.zf ingt nak letak kat masjid.tapi abg kdai tu cdangkan bagilah kawan..walaupun harga dia rm1 sahaja,tapi kita boleh uji sejauh mane keikhlasan kawan2 kita bila kita bagi mereka ilmu tmbahan..itulah erti persahabatan,tidak boleh dibeli dengan wang semata...lia.zf bagi kt shera,asiah dan dila..
 
    Aku muslim,Nur Khairunnisa.buku ini memberikan sedikit renungan2 yg simple tentang panduan asas untuk jadi muslimah..itulah yang paling utama sebelum menjadi muslimah penting..perkara fardhu ain yg perlu ada dalam setiap ummah..biarlah orang cakap kita baru nak belajar ke ape,atleast lia.zf sedar kekurangan lia.zf dari segi agama.


Indahnya Amalan Doa,Ustaz Ismail Kamus.memang teringin nak mengamalkan bacaan doa yg simple dan mudah diingati..so lia.zf berharap doa ini mampu membantu lia.zf untuk mempelbagaikan doa2 yg ada..inshaAllah..

Solat sempurna,Ustaz Zaharuddin.Kadang2,semua orang bergegas untuk menunaikan solat..maksud lia.zf bergegas ketika masuk waktu azan memang bagus..tapi yg bergegas untuk cepatkan pergerakan solat itu?bagaimana?lg2 biler ade kelas pkul 5,asar 4.45..nampak tak?kadang2 kita rsa macam menunaikan solat tu,cukup ikut waktu,.tapi,solat kita tu diterima Allah ke?waAllahuallam..lia.zf tidak mampu menghitung hal itu..erm,taktahu bagaimana untuk mengekalkan solat yg sempurna.mungkin buku ini dapat membantu lia.zf dalam menunaikan solat 5 waktu yg memang wajib seluruh ummah..


 ni khas untuk wanita2 zaman kini yg sering mengadu PMS(premenstrual sickness) aka senggugut..
lia.zf sangat terperanjat bila jumpe satu perkongsian ini yg menyatakan senggugut itu cakaran iblis..bukan syaitonirrajim tau..iblis laknatullah!hah ko,wajah iblis da menakutkan garang menurut AlQuran panduan hidup..tibe2 time kita period,dia kacau rahim kita.mintak dijauhkan iblis2 yg jahat tu...tak salah kalau kita berkongsi ilmu kan..hehe..kalau sakit,ingat Allah,dengan berzikir..sebab kita tak dapat pegang n baca Al quran kn..inshaAllah,iblis laknatullah itu lari...series lia.zf rasa kesakitan itu berkurangan..memang betul fakta itu..kuasa Allah,ajaib dan ganjil...so rakan,ubat2 yg ada tu,memang di cipta untuk membantu kurangkan kesakitan kita,tpi apa kata kita kembali kepada pencipta kita,Allah subhanaALLAH taala..pasti kembali sihat dan rahim wanita2 sekalian terpelihara dari cakaran iblis..hah,buku ini ade gak sedikit ilmu pasal aktiviti semasa haid..
tapi terdapat satu kemusykilan dalam buku ini,boleh membaca Alquran.hoho..itu lia.zf kurang yakin..nanti lia.zf search pasal hal ini n share kat kawan2..
 
 
 
Hah,Art of deception ni,menarik cikit,kawan2,berhati2 la dengan penipuan yahudi.buku ini membongkarkan rahsia orang yahudi..dan penulisnya sebelum ini orang yahudi dan telah terbuka pintu hatinya oleh Allah untuk memberhentikan penipuan2 itu..menarik bukan,ingat lia.zf minat bab2 cinta n fardhu ain je ke..buku2 mcm ni,kalau bace,mmg focus habeh,sekali baca dah separuh..nak habeskan,asignment da strt ade plak..hoho..kawan2 try la beli buku yg lia.zf telah tebus menggunakan bb1m..
 
cukupla bebel sepanjang ada ini..hehe..nantilah lia.zf sambung lagi cerita2 lia.zf...assalamualaikum..

 

No comments:

Post a Comment