Sunday, February 17, 2013

Semester 2 #khar #upsi #b5-3-6

Assalamualaikum..
rase macam sekejap aje lia.zf da balik upsi ni..ini namenya takdir Allah..sangat bersyukur dengan pemberianMu ya Allah...
Pagi tadi,mama pesan,dapat hari cerah,lagi awal lagi bagus..macam nak menghalau..so sedikit rasa sedih kat situ..mama nak lia.zf belajar betul2 kot..inshaAllah ma,lia.zf cube yang terbaik..mama suh gerak pukul 9.tp tak mao la awal sangat.so bajet nak gerak sharp pukul 11..
Alhamdullilah pukul 11 tu lia.zf mampu bergerak dari segamat..so drive rilek2 n cermat..watpe nak bawak laju2..itulah lia.zf..bia lambat asal selamt...
 Sampai dalam pukul 2 lebih terus pg KAB.jumpe anis,solat jap kt bilik dia..rehat jap..pukul 4 pergi daftar..daftar memang ada list name.n name lia.zf sorang je untuk batch lia.zf..ok,duduk dengan senior.sem 4....terima kasih anis menemaniku..hantar anis balik KAB.then sambung angkat barang.konon nak bermalam kat KAB tak jadi.sebab lia.zf orang las masuk rumah.hoho..
time nak daftar,dpat blok 5..aras 3 aka tingkat 4..rumah 6..3.6!birthday mr zf..hehe.semangat..yeah!
masuk je terus tengok tingkap..alamak dpat scene tepi longkang.ok,syukur alhamdullilah...
roomate kakak sem 4.kos ert.ok la tu geng..shera!kalau ko bace,ko mesti tahu maksud aku...
tu je kot nak citer..da ngantok plak..hoho..
nithy nite..

Tuesday, February 12, 2013

Misi terakhir sebelum masuk semester 2.

Assalamualaikum..
Pagi tadi lia.zf nak ke halaman rumah dpan tu.nak tebas,2 3 hari ini hujan je..halaman kt depan tu still lembab..gler r jumpe ulat bulu sebesar jari lia.zf...uish,terus lemah semangat nak menebas depan rumah tu.rasanye kene tunggu kering dulu.
Hope petang ni tak hujan,bolehlah lia.zf sambung menebas.siapa la kan yang nak tolong kat rumah ni,ade ramai orang,tapi semua dok menyngak je.ape la nak jadi.btw,bialah dia.kita jgn ikot mcm dorang.betol tak?
Aktiviti menebas rumah ni mcam satu kepuasan,walaupon pokok terpaksa ditebas,kecian pokok tu.tapi terpaksa demi mencantikkn rumah lia.zf...xlama lagi nak adakan majlis..hehe. mr h.zf pon sibuk mengemas dirumah dia.tapi inshaAllah kami buat majlis sekali dua2 belah pihak.kan nampak tu silaturrahim nye..rakan2 pon xramai,so inshaAllah kami sekalikan je..nampak mcm retis cikit,dorg wat majlis sekali je.hehe
Tukar topic plak,sebelum ini,lia.zf pernah menebas halaman rumah tu,seminggu.pagi n petang..uniform plkn time tu.hemm,bangga sikit bekas wirawati plkn,huhu..tapi memng bes la..lau dapat idea nak bela arnab tahun lepas,mesti arnab sekarang da membiak berpuluh.dapat sikit modal tok besarkan penternakan arnab lia.zf..

Baru tadi search info pasal arnab,banyak jugak dapat.weelll,agri sn teacher wanna be.xsemestinya lia.zf kene jadi cikgu.cikgu arnab,hehe.yes!.
Bukanveterinar.blogspot.com tu memang banyak menolong..mulai sekarang lia.zf kene tanam dalam hati untuk usahakan arnab tu.setakat ini,kat segamat rasanya kurang arnab pedaging...semoga Allah permudahkan perjalanan lia.zf untuk mempebesarkan aktiviti penternakan..

Rasa macam xsbar nak bela arnab.boleh buat modal tok perkahwinanku.kita hanya merancang,Allah yg tentukan..nanti bolehlah bela arnab tok majlis nanti.wahhhh!yes!thats me,maria elena.pelixxx.hehe.xla,me love to be me.saya sorang saja yg mcam tu,org lain takde.mr h.zf pon nak bela kambing.gler sedap.berlemak..susu kambing pon sedap..ya Allah,betapa indahnye ciptaanMu...lagi puas hati klau kambing and arnab tu kita yang bela.zaman sekarang kan bagi duit je,terus langsung,nampak tak?duit tak mampu memberi kebahagian.kami erdua mahukan kepuasan.maklum,memiliki minat yang sama.yeah!i got that idea..hehe..blogging can make us thinkig more critical.

Monday, February 11, 2013

Menghitung hari pulang ke upsi(sem 2)

Positif
+rasa tak sabar nak belajar lagi.6 sem go to go
+perlukan semangat untuk jdi seorang pelajar,seorang anak,seorang kawan,seorang muslimah.inshaaAllah.
+chaiyok.sem ni kena study leklok,capai target
+forget about what poeple said,Allah always beside me.
+saya mahu belajar.
+cikgu wanna be semoga berjaya
Negatif
-saya mahu stay dirumah saje
-cooking is my favour,nt duk kolej mane boleh masak!nak duduk luar la,boleh?hehe
-dok rumah rilexxx gler,walaupun penat,penat untuk ahli keluarga tercinta.alamak,belajar ni mmg menjauhkan kita dengan famili.
-satu misi tertinggal cuti ni,nak tebas halaman rumah.asik hujan je.
-nak lg buat aktiviti besh dirumah!argh!xnak balik upsi!semangat belajar ade,tapi belajar kat ru,ah xboleh ke?aduh...
-xmo blek,brg2 sume xcyap packing.alamak!

Begitulah,otak lia.zf yg rase mcm nak balik,macam xnak balik.kalau balik dapt habiskan satu sem,so tinggal 6 sem lagi.hehe..inshaAllah bila dimurahkan rezeki,sy jadi guru.xpon lecturer kan?...lepas study degree ni,lia.zf ade gak misi.once cuti,mesti ade misi,.once stdy,ade jgk.cume kita kuat ke tak nak hadapi misi ini degan penuh jayanya.inshaAllah..semoga perjalanan ku ini dipermudahkan disisi Allah Swt.aminn.inshaAllah

Friday, February 8, 2013

Result yg ada tak bermakna.result bermakna hanya di tangan Allah

Asalamualaikum,takot x title atas tu.hehe.maksud result ialah keputusan.tak kira la ape keputusan pon.pasti kita bedebar nak hadapi.macam tu la result.banyak definisi result.tapi siapalah yg patot tahu keputusan.its must be us as ourself.we did it.yes we did it..result yg paling lia.zf suke ialah result yg Allah Swt bagi.dari segi emosi,fizikal,duniawi,dan akhirat..kalau kita buat bnde baik,Allah bg pahala.kalu kita buat benda jahat.dosa la kita dapat.cume hati kita ni kuat ke tak nak membuat keputusan yang Allah permudahkan dgn panduan Al Quran.Ya Allah,lia.zf mmg jatuh cinta dengan ilmu Allah berikan.alangkah indahnya jika hidup kita sempurna bagaimana Allah mencipta rasulNya.tq Allah.itulah keputusan aka result yg lia.zf xbole nak cakap ape..
2ndly,result skola la!aka result akademik.hidup ini seperti roda.ada yg turun,ade yang naik.once da naik,tolongla jage hati blandaskan Allah.belajar bersyukur.amiin..lia.zf ni,sepanjang bersekolah tidak pernah tercatat dalam fikiran nak no 1 je dalam kelas.lia.zf cuma nak sambung belajar ke u je.alhamdullilah upsi bole menerima lia.zf..even drjah satu pon,lia.zf tengah2 je.n xpernah terfikir pom straight a.namun Allah buktikn time upsr.mungkin mse tu stdy berhabis2.sbb nak masuk sukses aka smksrikenangan,batu anam,segamat.punye la syok2 dok hostel ngan kawan2.baru 2 bulan,dapat plak masuk smsj aka sekolah menengah sains johor.wow!lia.zf perlu bertarung dengan pelajar 5a dri seluruh johor o negeri lain.aduss!makin down la lia.zf nak move on study..sebab semua da pandai,.kat skola rendah pom xpernah dapat no 1,ni lau masuk sbp,mesti dapat last2.disebabkan lia.zf down n tak dapat mengadap Allah dengan dugaan ni.memang nama tak tercatat pon dalam psc..papepon,semangat mesti diteruskan dengan kerjaya guru ini..well,result ini memang Allah yg tentukan,bukan lia.zf.cumekita kene jage hubungan kita ngan Allah.cukupla,lia.zf perlu kuatkan semangat.xsemestinya xada jalan.yes!i got that way.belajar sepanjang hayat.itulah yg lia.zf nak tebus atas kesilapan besar lia.zf..ya Allah,kuasamu  mmg tiada siapa yang boleh ditandingi.semoga perjalanan d upsi ini membuahkan hasil yang memberansangkan.hehe.
Itulah serba sedikit luahan lia.zf pasal result..
Keputusan itu Allah yg beri,kita hanya perlu jaga hubungan kita dengan Allah.

My mom

Asalamualaikum.da lame tak update sttus kan?hehe..btw,ni first time bloggig pkai tap.haha.taktahu la.rasenye kat lappy lagi bes,
Point 1st,hari ini hari terbesar mak lia.zf.sebab dia pencen harini.harini last day dia sebagai guru.siapa tak bangga jadi cikgu.hampir 30 tahun.da syok jadi cikgu.kene berhenti plak.kan agak sedih tuh.sepanjang perjlnan sebagai seorag guru,mama tetap jugak xlupe tanggugjawab dia sebagai seorang ibu.hehe.mama masak memang wow!cume semakin tua semakin penat.so lia.z yg tolong.mama bgi arahan.walaupun nampak mcam labu,lia.z jugak mampu menolong diri lia.z untuk jadi seorang isteri yg mcm mama.sibuk bekrja kt skola juga dpt masak exactly the time..
Next point,bile mama siap pencen,abah mmg da lme pencen.time lia.zf umur satu tahun lagi.namun,kerjaya guru memang tidak boleh lari dari famili kami.hehe.actually,lia.zf nk jadi vet,maklumla,org kate anak2 cikgu pandai.nope,i dont think so..its depend on our rezeki.sometimes,even anak prof pon.ok itu kerja Allah Swt.xnk banyak komen.haha.akhirnye keputusan upu mngutuskanku ke UPsi tercinta ini.well,belajar sepanjang hayat.lia.zf ambik kos ini sbb nk tahu lbih mendalam pasal pertanian.sebab abah banyak tanah,so nak guna seeloknya.once da dapat rezeki Allah bg tu,barulah nak guna untung tu untuk move my passion in animal health and counselling..belajar sepanjang hayat.walaupun pelajarannya xseberapa,xmantop,.atleast i love stdy..hope dapat la ape yg ku inginkan..ini semua lia.zf buat untuk famili.bukan untuk berlagak atau ego.just lets Allah judge for my life.He the ONE..keep praying 4 myself n family.btw,friends also can doa me as a good friends.love u all.xoxo.