Sahabat andai

Thursday, January 17, 2013

Aktiviti di rumah cuti sem 1

Firstly,masak-masak je la kerja aku..pastu mama da nak pencen,walaupun da nak pencen n dapat berehat..biala mama n abah berehat je,.tol x,selagi aku ada kat rumah ni,selagi tu la aku nak tolong mama n abah.walaupon pertolongan aku mcam biasa n orang memandang enteng.sikit2 lama2 jadi bukit.sedar x sedar,aku cuba usaha yg mungkin kerana mama n abah suda tua.so masak je la,sedap x sedap lain citer,makan tu yg penting,superior dalam kehidupan.siapa tak nak makan?selagi kita berduit ni,makan la secukupnya n gunalah wang sebaiknya untuk makanan kita..mungkin aku telah menghabiskan masa n duit tok mempelajari masakan tapi aku membazir untuk belajar sampai aku da jadi isteri orang pon aku boleh masak..hehe...itulah perkara paling penting dalam hidup kita.sebelum ini,mama memang ketua jamuan sekolah,so memang la aku pon menumpang sekali..so,bila menumpang sekali tu,aku tak pernah tolong mak aku malah bila aku tanya nak tolong x,dia kate aku ni kalau tolong main2..erm,sedih jugak xdpt tolong..tpi biler da besar ni,memang aku je la yg diharapkan.nak suruh sape lagi..sbb tu aku cakap sedap tak sedap lain cerita.kalau tak,sampai bile aku xpandai memasak kalau asik tak bagi masak je..aku memang degil.tapi aku start masak mase tu sebab aku nak keja.mama tanye nape masak sikit,da aku masak sebab aku nak g keje..hoho..sejak tu,mama cakap kalau nak masak,masak sekali untuk famili.ok!aku dapat lagi satu tanggungjawab..hehe..start daripada situ aku cuba untuk buat yg terbaik untuk famili aku!
2ndly,berkebun n membersih rumah,sepatutnya kebun2 tu abah yg uruskan.tapi terbiar aje.selalu ada pakcik mesin rumput potong tp dia pon da skit kaki macam abah gak.hoho..so,aku la yg potong,lgpon aku bukan buat ape pon kt rumah.so memang aku je la jadi mesin rumput..cuti kali ni,aku nak racun dulu,baru aku tebas..nak bela arnab,jadi aku nak ratakan dulu halaman tu.baru la boleh letak arnab..berlari2 n melompat2..comel kan?mak aku sibuk nak bela ayam kampung.aku nak bela arnab.tapi aku kena pg belajar.so mintak tolong abang aku li jage..syok kot menebas,lg2 aku budak mesra alam.memang la aku suka benda2 yg berasal dripada environment#flora n fauna#astro discovery#astro animal planet.besh kot,kadang2 aku sakit ati je orang yang nak jadi enggineer sangat tuh,tahu tak?anda bakal memusnahkan dunia tempat kita berpijak!hahaahahaha..papejela,yg penting terget aku cuti sem ni aku nak bersihkan halaman tu n bela arnab.tanam pokok bunga..kn2..huhu..
3rdly,bunga 3d rosy aku..siyes takde modal n xde duit.ade pon aku nak simpan nak pg jumpe kengkawan aku.mama ok je kalau aku nak buat baju pengantin,veil,n bouquet bunga.dia takde fkir lain.actually aku nak prkatis b4 my wedd is absolutely happened.tapi minat terhadap wedding ni melebihkan orang biasa nak kahwin.jadi mak andam pun dapt duit banyak walaupun penat sikit.tapi siyes mahal kalau dapat jadi wedding planner.memang kalau nak jimat better buat sendiri.sebab tu aku cakap aku nak praktis.praktis sambil cari duit.so aku bajet nak kerja bawah kak ai la..dia mak andam,aku teringin nak melibatkan diri dengan aktiviti mengandam ni,pasang pelamin,make up,dressing,n hias bilik...just wondering,mcam mana la dorang boleh hias sampai macam tu sekali.mungkin itulah kot kerja aku untuk cuti sebulan ni je..dpat la 2 3 wedding aku tolong kak ai..tu pon lau ade customer la...hhehee..
4thly,ini cume rancgn aku je ..nak jumpe kengkawan..ni nanti la sambung citer.umi ajak p kmj.aku nak p jumpe nadia..bnyak..ok la..nanti aku smabung cter pasal kengkawan aku..ini mesti lagi banyak aku nak bebel..
K la,aku nak p sarap n lepak kt bawah,nak masak lg...
tata..xoxo_z

No comments:

Post a Comment