Thursday, January 17, 2013

Aktiviti di rumah cuti sem 1

Firstly,masak-masak je la kerja aku..pastu mama da nak pencen,walaupun da nak pencen n dapat berehat..biala mama n abah berehat je,.tol x,selagi aku ada kat rumah ni,selagi tu la aku nak tolong mama n abah.walaupon pertolongan aku mcam biasa n orang memandang enteng.sikit2 lama2 jadi bukit.sedar x sedar,aku cuba usaha yg mungkin kerana mama n abah suda tua.so masak je la,sedap x sedap lain citer,makan tu yg penting,superior dalam kehidupan.siapa tak nak makan?selagi kita berduit ni,makan la secukupnya n gunalah wang sebaiknya untuk makanan kita..mungkin aku telah menghabiskan masa n duit tok mempelajari masakan tapi aku membazir untuk belajar sampai aku da jadi isteri orang pon aku boleh masak..hehe...itulah perkara paling penting dalam hidup kita.sebelum ini,mama memang ketua jamuan sekolah,so memang la aku pon menumpang sekali..so,bila menumpang sekali tu,aku tak pernah tolong mak aku malah bila aku tanya nak tolong x,dia kate aku ni kalau tolong main2..erm,sedih jugak xdpt tolong..tpi biler da besar ni,memang aku je la yg diharapkan.nak suruh sape lagi..sbb tu aku cakap sedap tak sedap lain cerita.kalau tak,sampai bile aku xpandai memasak kalau asik tak bagi masak je..aku memang degil.tapi aku start masak mase tu sebab aku nak keja.mama tanye nape masak sikit,da aku masak sebab aku nak g keje..hoho..sejak tu,mama cakap kalau nak masak,masak sekali untuk famili.ok!aku dapat lagi satu tanggungjawab..hehe..start daripada situ aku cuba untuk buat yg terbaik untuk famili aku!
2ndly,berkebun n membersih rumah,sepatutnya kebun2 tu abah yg uruskan.tapi terbiar aje.selalu ada pakcik mesin rumput potong tp dia pon da skit kaki macam abah gak.hoho..so,aku la yg potong,lgpon aku bukan buat ape pon kt rumah.so memang aku je la jadi mesin rumput..cuti kali ni,aku nak racun dulu,baru aku tebas..nak bela arnab,jadi aku nak ratakan dulu halaman tu.baru la boleh letak arnab..berlari2 n melompat2..comel kan?mak aku sibuk nak bela ayam kampung.aku nak bela arnab.tapi aku kena pg belajar.so mintak tolong abang aku li jage..syok kot menebas,lg2 aku budak mesra alam.memang la aku suka benda2 yg berasal dripada environment#flora n fauna#astro discovery#astro animal planet.besh kot,kadang2 aku sakit ati je orang yang nak jadi enggineer sangat tuh,tahu tak?anda bakal memusnahkan dunia tempat kita berpijak!hahaahahaha..papejela,yg penting terget aku cuti sem ni aku nak bersihkan halaman tu n bela arnab.tanam pokok bunga..kn2..huhu..
3rdly,bunga 3d rosy aku..siyes takde modal n xde duit.ade pon aku nak simpan nak pg jumpe kengkawan aku.mama ok je kalau aku nak buat baju pengantin,veil,n bouquet bunga.dia takde fkir lain.actually aku nak prkatis b4 my wedd is absolutely happened.tapi minat terhadap wedding ni melebihkan orang biasa nak kahwin.jadi mak andam pun dapt duit banyak walaupun penat sikit.tapi siyes mahal kalau dapat jadi wedding planner.memang kalau nak jimat better buat sendiri.sebab tu aku cakap aku nak praktis.praktis sambil cari duit.so aku bajet nak kerja bawah kak ai la..dia mak andam,aku teringin nak melibatkan diri dengan aktiviti mengandam ni,pasang pelamin,make up,dressing,n hias bilik...just wondering,mcam mana la dorang boleh hias sampai macam tu sekali.mungkin itulah kot kerja aku untuk cuti sebulan ni je..dpat la 2 3 wedding aku tolong kak ai..tu pon lau ade customer la...hhehee..
4thly,ini cume rancgn aku je ..nak jumpe kengkawan..ni nanti la sambung citer.umi ajak p kmj.aku nak p jumpe nadia..bnyak..ok la..nanti aku smabung cter pasal kengkawan aku..ini mesti lagi banyak aku nak bebel..
K la,aku nak p sarap n lepak kt bawah,nak masak lg...
tata..xoxo_z

Friday, January 11, 2013

Pengakhiran semester 1 ku di UPSI

alhamdullilah..perjalanan aku selamat dan dipermudahkan..update nih b4 tengok maharajalawak mega..besh kot!
ok pg kat point,firstly,yg dok satu rumah ngn aku r yg lg lame ngn aku..walaupun aku biasa2 sahaja dgn dorg..tp,sape cakap persahabatan tak besh?...muka shira n shera tu boleh tgok sem 2,tp yg 3 ketul tu,kak kecik,michelle n ellyca sentap..tdi aku nak drive,so aku rse perjalanan tak boleh ditangguhkan..kalau dapat tanggunhkan,besh jep..alaa..sedihla..housemate ku,rindu korg..hehe..
next,kos sn ptnian,besh!..kursus2 nyer memang mencabar,..sem 1 da mencabar,ada lg 7 sem aku harungi,
"Ya ALLAH,permudahakanla perjalananku sepanjang di UPSI.Sesungguhnya KAU tahu aku melakukan perkara ini untuk menjaga hati ibu bapa ku"
plant anatomy n morphology,kursus yg agak tough...ubi kentang!..hehe..kan besh tu,..semester ni aku rse,mengajar ku erti kematangan,dimana kita perlu lakukan semuanya dgn sendiri!
betul kata2 guru2 ku,sebab tu orang kata cikgu ini memang mulia sbb dy mampu menbina diri seseorang..kalau xde guru,xde orang ajar kita,xde org nak bagi nasihat,,tp biasanya nasihat ibubapa lagi penting..seperti nasihat yg aku ingat,sekali kita mahu berubah,pasti ada dugaan yg ALLAH nak uji,.kita nak berubah fasa hidup kita..umur pon suda 2 dekad,jadi memang makin banyak dugaan kita boleh harungi..da tak larat nk type,hehe...ok la..
bye..
wasalam untuk hari ni...

Wednesday, January 9, 2013

Exam Semester 1 2012

hari sok ade paper bm,lusa kenegaraan...
tapi liazf da melangha abeh lepas paper sains tanah..walaupun xbanyak post,tapi aku banyak follow blog and baca kata yg mampu mengubah aku...bab liazf baru je nak jinak2 ngn blog...he2..
banyak gak bende nak bebel,tpi tak tahu nak bebel yg mana n siapa je la yg sudi mendengar bebelan aku..sedangkan mr. h pon xtahan dengan celoteh liazf..er,rse macam da jadi retis plak..sbb blog ni da public figure an...o
ok the point is exam laaaa
first day paper,31.12.2012
 anatomi dan morfologi tumbuhan~~
dimana merupakan satu paper yg senior cakap paper killer..
"nak susah,jadi susah,nak senang jadi senang"
itu setmind ku..so study sehabis mungkin..pulun2..
2nd day paper,2.1.2013
 ekonomi pertanian~~
ini paper paling blur and tak dapat serap dalam mindaku..
namun aku hanya terus usaha dan berusaha demi kekayaan..<ekonomi an,mestila pasal pengurusan wang>
ive borrowed a book for this paper,Pengurusan dan ekonomi Ladang..dis book can help me to understand more about this paper...i also asked en azizi about dis book.he said no matter book,..most important is what we understand bout this subject..ok,mulai hari tu,baru aku tahu,mahasiswa memang kena banyak guna referens..on that day,en azizi also accompanied us in the exam hall..look,we blurred in his class,but he can scrificed his time to support us...love en azizi,n tq for helping me in economic class..
3rd day exam,4.1.2013
Mekanisasi Ladang adalah paper ok jer,hoho..sbb Prof Yusof ini memang strict orgnyer..dala test2 dy sebelum ni liazf dpt low je..yg xbleh belah,liazf agak2 tillage pattern tu keluar<sebb prof suke cakap pasl tu,byk kali>,so btau la syera and cucu Tok Man..sekali betul keluar..hoho,cucu tokman gelak habeh2...
4th day exam,5.1.2013
Prof Mohd memang seorang prof yg sgt caring,loving,openminding..hehe
dy ajar sains tanah..dimana cerita pasal tanah and its physical properties..
dua paper ni paper u,yg atas ni kos ktorg..
paper u ni bm,n TITAS..
Bm esok,dimana subjek yg mengajar kita,mcm mne nak susun bibliografy and penyuntingan segala..macam penulis suda rasanya...
lusa plak,kenegaraan,pasal negara kita..serba sedikit tentang negara kita...




Sem 1 ini banyak mengajar liazf erti kehidupan yg selama ini aku amalkan..last minute2 n last minute..
kat u ni,da xda da benda macam tu...
"kita merancang,ALLAH yg tentukan"
perkataan simple ini mudah untuk di ingatkan dan kita amalkan...mungkin merancang itu susah banget,tp skurang2nye kita usaha untuk merancang,in Shaa ALLAH perjalanan kita pasti dipermudahkan..liazf rasa sekarang masa untuk kita berubah sama2..perjalananku masih panjang lg,banyak lg pengalaman liazf perlu timba...
~next sem ill try to be more better than my sem 1
inshaaALLAH

Saturday, January 5, 2013

Review 2012

January
  • baru nak masuk sem 2 kat matrik,kat matrik asik kena stdy je..boring~~~
  • dulu gaduh2,sebab xpuas ati ngn sikap aku,em,xkisah pon..dimana2 aku ada kawan.
Februari
  • birthday mama yang ke 55..tahun depan pencen,lagi bape hari je ni..excited dia..mungkin aku cmtu gak satu hari..maklum dapat kos cikgu gak..
Mac
  • tak ingat ape yg special bulan ni..hehe..
  • tapi rasanya inilah moment last2 day kat kmj..kejenya bergambar jer....ngn dorg...ambik pendrive 4 gb penuh..
April
  • final exam sem 2..hoho..nak abeh da matrik..ok...
  • paper paling susah kimia and math...
Mei
  • upu fasa 2 tutup,aku dapat interview kat uthm,.sbb mx kos edu sn ptnian..walaupun sem 1 result tak seberapa..2.85..sekurang2nya aku cuba..hehe..dala pg iv ntah pape...
  • aku punye iv sesi kul 9 sampai 11,kul 10 keputusan matrik keluar,tu aku tak tahan..dalam masa sehari,banyak benda besar kene buat...
  • aku punyer la tak sabar nak tahu result,aku belasah fon mak aku,dy pakai bil..ALHAMDULILAH..2.91 pngk aku dapat..tak sampai 3..mungkin aku dapat lelong je kot..lecturer kmj ckap nak dapat kos pendidikan atleast 3.5..huh,means iv yg aku pg tadi macam sia2..xpela,tak kisah pon..hanya ALLAH je yg boleh pg rezeki tu...
Jun
  • Birthday HAfizan..kali ini tak dapat sambut sama2..hanya doa mengiringi kami
  • Aku cuba cari keja dgn farahin,kat secret recipe,bread9...haha
  • org s.r je yg col,aku terus pg keje..hehhe..
  • kat s.r dapat kawan!....kak yana,syikin,kak bai,fyza,kak ain masuk lambat cket..lepas kamil keluar..hah,pastu ada fizi,ah you,dinesh,abg kedar,khalil...ada dua bangla..humayun ngn mithu...bos saya ah pin...besh keje kat situ,aku tak terfikir pon g keja untuk dapat gaji..tapi untuk isi masa kosong kat umah n cari pengalaman...pastu tak sangka dapat kawan ngn sangat besh...
July
  • keje n keje n keje...puasa2 pon keje...
  • 13 JULY 2012-tarikh upu keluar dan aku berjaya menyambung pelajaran ke UPSI sebgai seorang guru sains pertanian.Wlaupun tidak seberapa,dan orng kuat mnyatakan kerja cikgu gji rendah.bila bekerja,o interview,aku xsuka memikirkan gaji..aku hanya mampu kerja..itu rezeki duniawi,aku hanya ingin menuntut rezeki yg adil samaada duniawi o akhirat.benar hidup susah tanpa wang,tapi jika kita usaha dgn jalan ALLAH..pasti ALLAH akan membuka jalan untuk permudahkan kehidupan kita.Moga diberkati hidup kita.
August
  • birthday aku tahun ni kurang sikit..tapi rakan tempat kerja tetap ingat birthday aku walaupun tiada di tmpat kejadian..
  • aku baru tahu,hidup ni mcam roda..pusing2,ok orang tu kat atas n dia berada untuk buat majlis,,aku hanya insan biasa yg mampu belanja dorg brownies je..so aku bahagian roda yg kat bawah..mungkin satu hari nanti aku berada di atas...dan mereka pasti memerlukan aku..Ya ALLAH,hanya padamu aku bergantung..
September
  • Seperti aku cakap,hidup ni macam roda..rasa bahang dia masih terasa hampir sebulan..bukan tidak mahu berterima kasih o what..mungkin kadang2 kita terlalu baik sampai kita nak paksa org pon jadi baik..ow,saya hanya insan biasa.saya mungkin boleh berubah dgn kata2 org..tpi saya hanya buat itu sebagai pengjaran..saya mungkin tidak sebaik n sempurna seperti yg kamoo mahukan..argh,mukadimah sebelum aku melangkah ke UPSI.
  • Sampai UPSI dapat kawan serumah.nak tahu x sape?hehhe..tu pon pasni...time dtg upsi ni,kawan aku nadia yg comel tu jer..n bajet nk stu bilik.xdpt plak..aduuss..tbe2 nadia kate jumpe dak kuliah dy,aku pon cakap ok jelaa..xkenal..hahaha..time nak dftar..aku jumpe ramai org...ade budak ni,kecik je,..aku jeles je sbb dy kecik je...
  • sampailah kat bilik,jumpe balik budak kecik tadi..rupenyer kakak kecik..nama dia Siti Nazihah aka nojie..time dtg tu,aku tnmpak dak kuliah nadia tadi..satu kos,ntah satu floor.sng r nk discuss nant..hoho..skli naek rumah,laaa satu rumah dy nih.name dy syera.time nak msuk rumah tu,ada famili utagho dok kat meja ramai2..alaa,ingt dy sorg je ade fmili..conquer plak..jadi mama lepak kt bilik aku je..mama dala skit kaki,nk naek skli jer..pastu ada sorg tu dri sabah,Michelle..mama dok bebel..hah!tgok dy jauh dtg nak belajar..ko jgn main2..tu yg paling aku ingt...pastu dok nenoneng kat meja ngn mama n siblings pas fmili dy tu balik..ow,famili dy da balek dy terus tidoooooo..hahaha..yg kuat tidoq tu shira....da malam siap kemas2 baru la si specky bermolly di atas mulut datang kat aku..ni sape?..haha..aku mcm kenal dy weyh..upenyer budak hot tu..hehe..elycca sentap..tersentap2 aku tau dy dak yg kt fb tu..alaa.banyaklaa nk kene bebel pasal bulan 9 nih..haha
Oktober
  • ok,ada hoki terbuka kat UPSI..so jumpe Fakrul radzi..membe lame..tu je kot bulan 10..nothing special.
November
  • ok..kehidupan kat u da mula dirasai..godaan mahupun dugaan sentiasa menanti aku menjadi mangsa..memang sgt tough duduk kt u ni rupenyer..bertimbun2 asgnment perlu dihantar dalam satu masa..giler aku weyh..mungkin ini satu permulaan..ade lagi 7 sem still need to move on..
Disember
  • Almost every year,macam banyak year je..kami sudah hampir tiga tahun berhubung.cume belum nikah je..haha..bila agaknya boleh dapt..inshaALLAH..ALLAH pasti permudahkan perjalanan kami untuk membina masjid yg memang dituntut olehNYA..rakan2 bersama2 lah mendoakan hubungan kami sentiasa terpelihara daripada maksiat dan fitnah..malah mendoakan kami diberkati olehNYA.
  • ok,31.12..start exam sem 1..semoga dapt mencapai target.
Lame tol lau da dpt type nih..jenuh korg nak bace..n tak tahu la sape yg sudi baca...lau yg sudi,terima kasih follow kisah hidup saya yg xsberapa ini..kepada rakan2 yg dingumpat n terbatuk2 tuh,saya mintak maaf hulurkan 10 jari kaki sampai ke hujung rambut lau ade buat salah dan silap.espciaaly,my power rangers gang C406..hehe..