Wednesday, December 26, 2012

dahulu dan kini

suatu hari dulu,aku dapat panggilan..
maklum free call..super savers 1jam=RM3...
besnyer..gayot sampai pagi..
time aku nak exam..si dia teman..
walaupun tak seberapa keputusan aku..
sekurang2nya dia membakar semangat aku untuk belajar masa SPM..
kemudian aku teruskan pelajaran ke KMJ..
alhamdullilah hubungan itu sangat sempurna hingga ALLAH mengizinkan aku untuk menyambung pelajaran ke UPSI..
tapi aku tidak tahu dimana hilangnya si dia yg selalu temankan aku belajar..
arghhhh,,
nmpak perubahan dia..
setiap kali aku bertanya,
dia pasti memarahi aku..
kenapa dia begitu..
aku geram..
geram sangat..
aku tak kira,
rasa macam nak libatkan semua ahli keluarga dia dalam hal ini..
aku rasa macam nak btau semua ahli keluarga dia tentang masalah kami..
uisshh..geramnnyyeeeerrrrr......
aku cube berisgtifar banyak2 agar kemarahan aku berkurang..
mungkin ini dugaan aku..
si dia jangan terperanjat ea bila aku senyap..
mati ke..kita tak tahu..
penat laa..
baik pagi study..

Monday, December 24, 2012

Sedih

  Asalamualaikum...
siapa yg bace ni,pernah terfikir tak?bila kita nak mengeluarkan kata2.mesti kene fikir dulu secara rasional..
kenape yer?
nak jaga hati orang yang terdekat kita..lagi2 bila dia menjadikan kita sebagai harapan dia...
tapi saya nak share je ni,sebab kalau simpan lama2 pom tak bagus..entahlah bagus tak bagus sebab ada orang cakap silence is the best way to solve problem bcoz ALLAH always give us ways to solve it...
for me,its just the best way but if kita senyap je,macammana orang nak tahu masalah kita..banyak sangat caranya..macam2..lain orang lain ragam..cuma kita ni kuat ke tak nak pelajari budaya atau sikap orang terdekat kita.nak tak nak kena terima dia seadanya,lagi2 da besar kan,..so sangat susah tok kita perbetulkan dia yg da besar and tahu mana yang salah dan buruk..
 Huh,lg satu..bincang pasal berfikir secara rasional,ada sebahagian dari rakan2 saya sangat suka memberikan kata2 yg manis..dan memang sangat membuatkan kita percaya...rupa2nya,dia bercakap untuk jaga hati kita..
kalau yang macam tu mcam mana yer..mungkin susah untuk kita terima kepercayaan yg hancuss lebuss tuh..
tula masalah yang saya sering hadapi bila bersama rakan2..tapi satu je jalan saya...
     MEMAAFKAN MEREKA DENGAN NIAT TAK SEMUA MANUSIA SEMPURNA.
ini mungkin dari pihak saya..kalau rakan2 saya rasa saya ni berkata dengan kurang rasional,
maapkanllaah saya...
manusia dilahirkan mmg daif..tapi,ALQURAN dan SUNNAH dapat membantu kita ke jalan yg benar..act,saya nak point kat sorang teman saya ni..kerana dia berjaya menjaga hati saya dengan baik,tapi bila saya menuntut kebaikan dy untuk lebih dekat ngn sy,dia tak mahu..ergh...kalau macam tu macam mana ya..saya series penat menunggu peluang itu...mungkin ibadat yg saya buat ni tidak cukup lagi..
semoga ALLAH pertahankan hati saya untuk menerima semua ini..cuma saya mahu pesan n bg pengajaran,kita memg dipesan untuk mengeluarkan kata2 yg rasional...
#walaupun saya jenis yg terus terang,saya tetap berfikir sebelum megeluarkan kata2 dari mulut..

   mungkin itu sahaja isi hati saya harini,kerana saya teringat kembali kata2 yg rakan2 saya keluarkan..tak kira dimana saya berada..saya jumpe rakan2,saya masih ingat lagi kata2 mereka..
wasalamualaikum

Sunday, December 23, 2012

mungkin akan ku kejar BAHAGIA-MU...

ASsalamualaikum..
    simple je post kali ini...susah juga bila kita jadi harapan keluarga..so,mesti kene memilih..tapi kalau nak berpasangan bukan ikot taste kita o taste parents kita..pada pandangan saya,sama macam HILAl ASYRAF..ibu bapa tidak sepatutnya halang anak anak bercinta kerana cinta itu datang dari takdir ALLAH..ibubapa bukan tentukan jodoh mereka.jodoh ketentuanNYA..mungkin certain orang ikot jodoh parents lagi berkekalan sampai akhirat..tapi kalau da anaknya sampai keterlanjuran baru nak approve,ibubapa sendiri malu..zaman sekarang ni,melambak kes buang bayi..so,ibubapa memang tunjang anak-anak sampai la besar..ibu bapa memang penting dalam hidup saya..kalau tak,tak mungkin saya akan menjejaki kaki ke UPSI..mungkin keakraban sy dgn ibubapa nampak kasar,tapi hakikatnya mereka lah orang yg kita paling sayang selepas ALLAH dan Nabi MUHAMMAD..sehingga suatu hari tu,ada orang menuduh saya tidak sayangkan ibu bapa saya,..uish3,jahat betul sangkaan dia..Kalau betul dia sayang mak dia,kenapa tahunya nak main je,study tak mahu...
saya mahu tanya"siapa yang tak sayangkan ibu bapa?"..dont judge a book by its cover

maka dengan itu,rakan pula datang setelah kita dihantar ke sekolah untuk belajar..saya sayang semua kawan kawan saya..hehe...
   Sahabat selamanya..hehe..mungkin sesi belajar yg paling banyak kita meluangkan masa dengan rakan2..tapi bukan untuk enjoy bersama kawan2 sampai stdy ntah pape..enjoy ye enjoy tapi stdy pom kene..tapi dalam mencari rakan ni,ada yang baik dan ada yg kurang..tapi kurang macammana pom kita kena hormat dia sebagai makhluk ALLAH,tidak semua orang sempurna..ALLAH sahaja yg sempurna dan mampu ubah segalanya..
     SAHABAt..kawan..lamalama jadi kawen..hahahaha..
kalau yang macam tu macam mana yer???
kita sambung citer nanti k..hehe..
sambung r baca artikel nih..

http://www.rileksantai.com/2012/02/nikah-gantung-lebih-bagus-dari-couple.html


nanti aku bebel je keje..nak taip pom penat..hehe..
ni gambar my parents n sibling yg disayangi..
wasalamualaikum..

ALWAYS MISS ALL MY ENTIRE LIFE BEFORE

eii..saya bukak fb tp blog ni kuranglaaa..tapi sekarang ube berjinak2 dgn blog..mungkin dgn cara ni kawan2 sentiasa ingt kat aku n tak lupakan aku..post aku ni rilex2 je..mcm aku la,rilek2 je..open mindad..post ni aku saje je lepas bace ahak n zuhaili punye blog..ingat dorg je ke yg rindu..aku pom rindu...tp aku ni bakal cikgu je..cita2 veterinar aku melayang mcm tu je sbb aku tak dgr nasihat mereka..tapi aku rasa ijazah sarjana muda pndidikan sains pertanian ni dapt bawak aku ke master di upm...aku cube ambik kesihatan haiwan walaupun tak dpt veterinar tu...tp semangat itu selalu penting,lau tak de semangat tu macam la hidup..So,rakan2 sahabat2 kawan2 sentiasa manjadi teman saya..from skkj,smsj,kmj,upsi n upm inshaALLAH..nak belajar ni,seumur hidup boleh,..
    NEXT,mesti korg tertnya2 aku nak nikah bila..hehheh..aku cume mampu merancang je..ALLAH SWT sahaja yg menentukan segalanya..lgpon aku study lg kan,nak fair dari segi belajar n pernikahan tapi mungkin susah n mungkin senang..aku yg sedahulunya di panggil budak2 kanak2 mungkin susah org nak percaya jika pernikahan aku berjalan begitu awal,bukan aku yg nak,ALLAH mungkin memberi aku rezeki dengan cara yg lain daripada korg.sekarang ni aku tengah cube untuk jadi yg lebih baik dan lebih bersedia.
kita ni makin besar,samalah dengan dugaan kita.makin besar..sebab mungkin kita da dekat ngn kematian...yg kita tak tahu,cume tugas kita setiap hari ialah bercinta dengan ALLAH SWT..sebelum bercinta dgn si dia...nampak macam bercinta tapi saya tetap ingat cinta saya ini akan kekal jika saya berpegang pada janji ALLAH swt.Masing masing ada masalah masing dan pasti ada cara penyelesaian jika kita kembali kepada pencipta kita ALLAH SWT.
 tiba tiba bagi tazkirah pulak aku,siapa je la yang sudi menghayati isi hati aku ni..kalau dapat share tak pe gak..hehe..
   baiklah,mungkin kalau aku sudah giat berjinak dengan blog ni,mesti lagi banyak post...sekarang ni aku tengah ambik mood nak study final exam sem 1..rakan rakan yang baca,doakan lah saya dapat menjawab exam dengan baik..inshaALLAH...wasaalamualaikum..
  

Monday, November 19, 2012

Muzium Geologi , Ipoh Perak

Assalamualaikum...
hari ini z pergi muzium geologi kat ipoh...pagi-pagi pas subuh dah kene kumpul kt foyer KAB...tunggu punya la tunggu..tibe2 Farid cakap jom!bas kita da sampai..a a a a comelnye bas,hehe,,kitorang naik bas yang cukup untuk 20 orang...comellnya...
so gerak pukul 8...sampai ipoh pukul 10...Banyak juga la info yang aku dapat kat situ...yang paling bes ada jumpe dinasour..trex!!!!..
firstly masuk2 mestilaa bagi salam..hehe...aku ambik brochure Muzium Geologi.mana tahu boleh buat rujukan nanti..kan kene buat laporan...En Zaidi tu kitorang punye penerang tadi,ok la dia terangkan pasal sejarah,fosil,bahan mineral,aktiviti perlombongan dan yang paling menarik pasal bencana alam yang berlaku akibat lapisan tanah yang bertukar..dari igneous rock,to sedimentary rocks and metamorphic rocks...






Hijau!ambik je..hehe..malacite...

ini quartz yang banyak di muka bumi ini...
 

ni ruby...my favourite bab kaler dia cantik..
malas la nak type tapi upload je gambar...kita kasi tengok dia..
tu je la nak citer malam ni..malam ni i nak stay up asignmnt so lau ada masa boleh la post lagi...



Again! n Again!

 Ini post pertama untuk blog baru aku ni.takde sape tahu r blog lame akuh tuh..dia kene post banyak sikit post barulaaa ramai yang bace..pastu lau rase nak blog ni dibaca orang mestilah yang menyampaikan dakwah n sedikit ilmu kan?bukan setakat kongsi cerita pasal saya je..o cerita pasal cinta saya..huhu..
Mula nak giat aktif kt sini sebab sini je kot diari yang boleh orang share tentang hidup saya.Facebook ade gak..tapi nak tulis panjang xboleh plak..tapi lau nak tulis panjang2 kat sini plak macam laaa ade masa..haha..sekarang ni pom z tak ngantok lagi sebb tadi buat asignment.asignment Alhamdullilah 50% lagi siapla daripada 4 subjek 2 da cyap...satu tu je esei,errggh!..mungkin kelakar gak la,,da tiga kali buat blog...yang first tu tak payah citer,zaman xtau aper!..yang kedua tu plak..adela stu dua post...tapi agaknya da lama tak buka,,so burn cmtu jela..simple je....www.zf36218.blogspot.com...
Pape jela..gi pon baru masuk tahun baru Islam kn..mungkin buka blog baru ni mcam turn over the new leaf rite?macam tu la azam aku baru ni...orang lain blog2 ni tok share maklumat an..same la kiter...huhu..maybe its jus personally...and also friendly....and also love...and the most important my family and ALLAH SWT the greatest....mungkin aku terlambat and ketinggalan zaman,tapi populariti itu tak penting ni(sambil meletak tangan di dada)....apa orang cakap,tak perlu bangga anda diminati ramai kerana yang ramai tu la pemurah...huhu...kesetiaan dan keyakinan tu mmg penting dalam setiap perhubungan,jadi kita mesti kene yakin dan berpendirian teguh dalam melakukan sesuatu...last but not least,just give me all your support to follow this blog if ihad a liittle time wit this friendly blog