Thursday, December 6, 2018

Catatan 30 Nov 2018

Memandangkan terlalu sibuk.
Baru harini saya dapat berkongsi pengalaman yang tidak ramai orang boleh masuk ke dalam diri saya dan hanya saya sahaja yang boleh laluinya dan sekadar berkongsi.. 


A day to remember sangat pergi MAHA2018.. 

Sebab dapat jalan-jalan dengan adam si lincah.. Sebenarnya saja nak spend time dengan umi dia cuti-cuti begini.. Bila lagi.. Sis nak jugak bawak makcik tapi makcik risau tak larat sebab dia dah tua.. Just beli barang yang dia kirim je iaitu pokok durian belanda..

Jadi, bawaklah adam jalan-jalan tengok encik moo moo sado and make him learnt much and explore more. Suka betul dia berlari.. 
Sampai time, dia tido kitorang sambung membawang pula.. 
Belajar cara nak handle anak and ambil pengalaman.

See,kebahagiaan boleh datang dalam pelbagai cara.. 





Nak dijadikan cerita pula, in a day, i can complete all the task while inside my schedule i placed it for friday and saturday. Sebenarnya kalau boleh sabtu nak rileks dan taknak pergi walimah member sis, err member baik pula tu.. Serbasalah gak tapi nak melayan penat. Sampai ke harini tak dapat rest.. Hmmmm. Xpe, sabar..

Ingatkan sabtu tu nak lepak kl lagi. Sebab nak meet someone.. 
Really unexpected lah dapat jumpa walaupun masing-masing mengelak but when we think twice it become nessesary for us to meet after long time guys.. 
Mula-mula macam redha risau sendiri kecewa..

Alhamdulillah Allah beri rezeki, mungkin sebab itulah yang terbaik daripada Allah.. 
Semoga Allah bukakan pintu hati encik untuk ikhlaskan hati dalam persahabatan ini.. Semoga jodoh persahabatan kita ini juga kekal selamanya.. 

Banyak juga topik yang kami dapat bincangkan walaupun waktu adalah sangat terhad. Pada mulanya nak meet hari sabtu tetapi memandangkan masing-masing ada hal jadi terpaksa kami berjumpa lepas isyak sambil melantak mcd 😂🤭😜
Ngam pk 11 sis jalan pulang.. 2 jam weh untuk tempoh panjang tak jumpa tu since 2015😂🤣 time nak blah tu cakap dengan dia, sekejapnya. But we have another date yg pun tak sure lah meet ke tak.. 
Inipun kebetulan sis memang ada kt puchong itu yang roger2. Tak memang malas nak melayan.. 

Saya sentiasa bagi encik peluang untuk berfikir dan tidak pernah berniat untuk memaksa.. Sedih juga rasa bila encik kata dia belum dapat kerja, ye saya janji untuk bersabar sedikit sahaja.. Saya doakan supaya encik mendapat kerja yang tetap.. Aminnn.. . Saya ini orang yang setia, masih berkawan lagi walaupun kita memang dah lama gila tak jumpa. Kadang nak pergi jumpa pu  rasa macam ala nanti lah, xpelah busy lah jauh lah.. Sekali ni bila dah betul-betul busy, masing-masing seolah-olah macam alaaa kita kan dah lama tak jumpa.. Aduishhhh.. Tak kisah sebenarnya tapi menyampah tau rindu tu.. Tapi kalau dah sampai masa Allah nak bagi kita bertemu, ye Alhamdulillah..jadi tiadalah salah faham antara kita berdua. Betul tak?

Barulah ini namanya bertolakansur. 
Ok done for our meeting. 



Tapi harini sis geram betul tengok seorang sepupu ini. Laki dia boleh pula lebih kurang encik.. Ehh. Bukan nak kata angau tapi muka diorang lebih kurang jadi sis tanya mama tanya kawan sis ada beza tak. Tak dorg kata lebih kurang.. Hurmmm.. 

Mungkinkah itu petunjuk dari Allah?

Semoga Allah permudahkan urusan cik bunga dengan encik sebelah.. 

Thursday, November 22, 2018

Istikharah cinta

Assalamualaikum..

Alhamdullilah.. In just one night,Allah gives me petunjuk.. Betul ngam waktu sis habis baca doa istikharah..

Mata dah macam panda, tapi im okay sebab bila lagi nak mengadu pada Allah SWT. 
Alhamdullilah. Tenang sikit fikiran.. Nak nak dapat semua ini lepas Maulidur Rasul 1440H .. Sambutan Hari Lahir kekasih hati, kekasih agung yang dikasihi..

Bergenang juga airmata lepas terjumpa makna ayat surah al hujurat ayat 13..


Saya mengaku, semenjak saya tinggal di asrama. Saya ada satu taktahu masalah atau perasaan dimana lepas rasa macam ter'suka' orang, saya akan block/unfollow. Saya cuba untuk lupakan semua itu untuk fokus apa yang saya ada sekarang..

Termasuk awak, fakhrul radzi..sy memang tinggal semua itu sementara waktu untuk fokus di universiti.. Sampai universiti, ye betul banyak cabaran yang saya perlu lalui..

Sangat teruk tahap psikologi saya selepas ldp.. Saya tak mampu nak percayakan sesiapa melainkan menghadap Allah.. Tenangkan fikiran dan abaikan semua orang . Saya tak mampu nak bangunkan diri..

Yang saya hanya mampu ialah jaga apa yang saya ada. Iaitu keluarga yang dicintai.. Dan alhamdullilah.  Sebab keluarga juga saya kuat untuk fikir benda ini walaupun kita tidak berjodoh..


Saya percaya kuasa Allah itu indah..
Semoga Allah melimpahi rahmat dalam kehidupan kita..
Saya bukan nak salahkan takdir. Just  have faith..
Im as happy as always..


Saya redha dengan keputusan ini. Dan saya follow with the flow sebab percaya kuasa Allah itu besar. Banyak lagi rezeki yang saya boleh dapat selain daripada rezeki jodoh..
Semoga Allah permudahkan segalanya.  In sha Allah pasti suatu hari nanti Allah tunjukkan jalan..

Saya yakin masalah yang saya hadapi ini adalah jalan yang terbaik untuk saya elakkan diri saya daripada maksiat. Teruskan beribadah di jalan Allah dan kurangkan bersosial...


At the same time, ada je yg mesej saya which is saya pun mcm ye tak ye je.. Hahaha. Sebab tak kenal but i know his background.. Hope for the best..
Semoga Allah permudahkan perjalanan ini..

Terus lia sembahyang lagi dua rakaat untuk bersyukur dengan keputusan ini.. Sabar sabar.. Tenang tenang saje.. Jangan fikir banyak.. ALLAH ada bersama kita..
Bukan sebab dia kita hidup, dan bila dia xde. Kita mati ke? Hurmm.

Kuasa Allah je yang mampu mematikan dan menghidupkan kita..
Ya, cinta pada manusia itu boleh dibuktikan dengan kita mencintai Allah tapi kuasa Allah tetap terutama dalam menentukan jodoh ajal maut kita...

And in just one night, i dapat petunjuk yang Allah bagi.. Takpe, sabar.. Pasti ada hikmahnya..
Semoga Allah melimpahi rezeki kepada kita dengan melimpah ruah.. Amin..

Just one night, i cant sleep.. Oh no,dah cuba tutup mata tapi tak boleh lahh.. Ya Allah permudahkan urusan Amalia..









Gadis yang masih belum putus harap.
#PositiveVibesOnly