Monday, October 16, 2017

Bencinta

Macam kelakar tajuk kali ini..
Kadang menulis ni memang terpaksa ikut perasaan..
Tapi harapnya pembaca dapat terimalah dengan positif ye sebab ada certain orang,mereka suka menulis untuk melepaskan stress dan lepastu mereka lega dengan permasalahan itu..
Ye,saya tahu awak marah saya..
Marah sebab awak tak boleh terima saya dengan positif..itu sahaja..
Jadi janganlah nak over beri nasihat sedangkan awak sendiri tak buat pun perkara yang positif..
Bila dah cakap kosong-kosong,mintak maaf...kenapalahh kau nak mengamuk lagi..sumpah kau yang tak positif...aku pun tak tahu lah apa yang keluarga aku buat sampai kau membenci..apa salah mereka sedangkan kawan aku je pun..plus bukan kau seorang je tau kawan aku..banyak dah orang sis kawan,semuanya perlu diceritakan satu per satu pada keluarga saya..the most trusted people in the world is family..
Kita ni bukan sesiapa untuk membenci satu sama lain,kenapa tak move on awak?sebab awak pun ada hati kat saya tapi ego awak masih ada..istikharah lah banyak-banyak awak..
Control your emotion..
Fikirlah balik,patutkah awak biarkan sahaja seorang perempuan yang entah tak tahulah betul ke tak jodohnya marah kat seorang perempuan yang pun tak tahu lahh jodohnya yang mana satu..
Better awak sendiri yang fikir #dirisendiri,perbaiki yang mana patut dan istikharah..betul ke keputusan yang awak buat tu..patutkah awak membenci sedangkan semua orang berhak menerima kebahagiaan..patutkah awak salahkan saya sedangkan mungkin itu takdir saya berpeluang untuk jumpa awak,kenal awak..patutkah awak arahkan macam-macam sedangkan awak tahukah dia sedang membina hidup dia,nak balas jasa mak ayah,nak stabilkan hidup untuk lahirkan generasi masa depan yang semakin mencabar..nak stabilkan hidup untuk jadi isteri awak yang solehah...
Patutkah?
Maaf jika saya terpaksa lari/block sebab saya taknak kebencian itu berterusan dalam diri awak..haiss,ex saya kahwin dah..tengok sekarang,saya move je..rileks lah awak..
JODOH ITU RAHSIA ALLAH.


Wednesday, October 4, 2017

Segalanya milik Allah.

Salam.

Kelakar tau bila orang cakap kita yang degil padahal kita diam ada sebabnya.

Sebab nak bagi awak tenang,dan jangan terlalu ikut emosi.cepat dan teruk dalam judging people..
Hamboi,nasihat kemain.JANGAN IKUT EMOSI tapi bila sis dah minta maaf awak marah sis ye mcm sis tunggul..

Kalau kita berterusan macamni,sampai hujung nyawa lah miscommunication tu berlaku..kalau betul sy ikut emosi,kenapa saya diam?tahu tak kenapa sy diam?ehh fikirlah sendiri..

Ramai orang boleh terima saya secara positif walaupun mereka tahu kekurangan saya..bukan melibatkan orang lain yang takda kena mengena..
Mengaku awak milik dia.
Awak,fikirlah secara matang.

Kenapa saya diam?
Kenapa dan kenapa?
Awak ingat saya block sesuka hati ke?

Sorilah,malas nak mengeluarkan hujah-hujah teruk yang membuatkan diri ini tidak matang..

Bukankah,semua yang ada kat dunia ini milik Allah?siapa awak untuk mengaku ehh dia hak milik sy,okay nanti aku cek kt pungkok dy ada label nama kau tak mcm tag kat telinga lembu tu.ada tak....

Belajar redha dan tenang,itu sebabnya.

Semuanya milik Allah semuanya Allah yg tulis..kuat hati ini,alhamdulillah..
Sebelum ini,sis pernah buat pengakuan encik f saya punya..tiada siapa boleh ambil dia dari saya.. Tapi bila Allah cakap dia adalah milik N...apa saya nak buat awak?tipulah kalau tak frust..frust tapi memandangkan masih ada rezeki untuk sambung belajar,sis fokus walaupun waktu itu hanya Tuhan sahaja yang tahu sakitnya..istikharah,taubat banyak-banyak biar diri ini tidak terlalu bersedih atas pemergian orang yang disayangi..sis belajar untuk redha..

Begitu jugak dengan awak encik double yell..sy hanya mampu menganggap awak sebagai kawan tiada lebih dari itu,walaupun dah mula sayang.tak bermakna tak boleh sayang kawan.betul tak?awak cakap,sy xdapat appreciate awak,tapi awak tak pernah tahu daripada belah pihak saya..tak pernah dapat pun peluang itu.. Satu jela nak bagitahu,hati kita ini milik Allah..dan berbolak-balik...
Adakah niat kita untuk hidup dibumi ini hanya untuk berhibur atau kita hidup untuk mencari ilmu di jalan Allah?

Tak pernah terfikir untuk menyusahkan oranng,cuma tahap keyakinan saya itu rendah dan apa salahnya awak memberi bantuan..

Alhamdullilah saya masih bersyukur lagi kerana dikelilingi orang yang masih boleh terima saya walaupun tahu kekurangan saya..
Mintak maaf lagi sekali jika terpaksa block awak..jika awak rasa saya masih belum cukup untuk selesaikan masalah ini,awak fikirlah sendiri cara matang.
Saya takkan paksa awak,tapi buatlah yang terbaik untuk hidup awak.
Doakan kesejahteraan saya bila awak dah membenci saya,baca alfatihah untuk saya,itu sudah memadai.

Let's silence win the situation.



Yang mahu menjadi matang,

Miss 😶.