Sunday, October 7, 2018

Fasa

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.


Alhamdullilah.Peringkat demi peringkat sis dah lalui..

Sis rasa semua orang mempunyai fasa hidup yang tersendiri.
Walaupun tak berapa nak advance, sis rasa bersyukur dengan fasa hidup yang sis ada.

Kekecewaan?
Dah macam eh takpelah ada kebahagiaan lain kenapa nak terus bersedih? Alhamdulillah hari demi hari Allah bagi petunjuk. Allah tetapkan hati sis ni yang tak berapa nak percaya pada diri sendiri. Setiap hari berdoa agar diberikan kesejahteraan hidup dan badan yang kurus 😂...

Rasanya dalam kebanyakan fasa hidup yang ada, fasa pelajaran yang sememangnya sis lalui setiap hari walaupun dah habis belajar degree as targeted. Pergi sekolah pun banyak belajar dan perah otak lebih teruk daripada zaman belajar sampai masalah orang pun aku nak kena hadap kau dah kenapa? Tak malu ke dah tua tua mengadu domba cmtu?

. Uish malasnya nak fikir orang cmni.. Apa yang penting kita fokus dengan tujuan hidup kita..
Kawan-kawan cikgu sis selalu pesan, jangan sebab orang kahwin kita pun terburu-buru nak kahwin.. The things is memang terpaksa terburu-buru sebab sepupu2 aku semua dah berjaya.. Dah berjaya dapat kebahagiaan dia.. Sis pun apa salahnya, dah dapat kerja sebagai seorang guru..

Percaya tak, secara tidak langsung sebenarnya kita sudah mula iri hati dengan rezeki orang. Sebab tu, rezeki kita jadi datang nak lambat tak terburu-buru.. Takpe, sabar in sha Allah ada hikmahnya..

Kawan-kawan sis juga pesan percaya rezeki kita ada, jangan risau..
Ye, tapi kalau kita dah percaya yang dia untuk kita mesti Allah sentapkan hati kita. Supaya kita sentiasa ingat. Allah Maha Pemurah lagi Penyayang. Sebab dia nak kita ingat, walaupun sekejap ia dah jadi maksiat.

Mungkin kita rasa impian kita sudah tercapai, tapi dimanakah kebahagian kita yang sebenar?

Kebahagiaan kita yang sebenar ialah di atas sejadah dengan tadah tangan meminta kepadaNya. Kasih Illahi. In sha Allah termakbul..

Fasa demi fasa sis lalui tapi fasa memilih jodoh, fasa membeli rumah, fasa membina keluarga aint really easy for me, for us.

Sis penat,

Penat when the moment that boy ambil berat sampai nak mengongkong kita.

Penat when the moment that boy komen seolah-olah mcm kau seorang je yang aku kawan. Acah-acah perasan aku letak nama kau dalam doa sedangkan kau ni kawan aku je pun.

Penat when the moment people ask me 'kau bila lagi?'

But still only Allah can give me the answer.
By open my truly love heart..
It's aint easy to find someone who can appreciate me as well.
Make us appreciate our relationship..

Jodoh itu rahsia Allah..

Tuesday, June 19, 2018

Setelah sekian Lama

Assalamualaikum..

After long time bersawang-sawang sudah makcik lia.z punya blog ni..

Percaturan Allah ni,memang indah kan?
Dan tak siapa tahu pun.
Hanya Allah sahaja yang tahu..

Setelah jauh berliku-liku sis berjalan.
Mencari benda yang tak pasti.
Benda yang sepatutnya tak perlu pun difikirkan.

Alhamdulillah.
Allah dah berikan petunjuk.
Satu per satu..

Walaupun rasa perit,Allah akan tetap berikan yang indah buat kita.yang penting kita kena bersabar..
Kebetulan.
Harini menjadi hari yang sangat malu bagi seorang makcik yang tak pernah malu berkata-kata dikhalayak ramai.
Seorang yang banyak sangat cakap tapi jadi tak mampu nak bercakap sebab dapat jumpa someone yang rasanya memang dah lost contact..
Yela sebab masing-masing dah ada komitmen masing-masing.
Hanya contact melalui fb yang tak berapa nak online tu..
Last kami berjumpa Oktober 2012 masa sem 1 and now sis dah setahun bekerja 2018..kau rasa?6 tahun quite long rite..

Alhamdulillah dapat jumpa sahabat baik makcik zaman plkn dulu..err,baik ke..
Bolehlah..
Zaman dah bekerja ni pun contact lagi..
Itupun sebab ternampak gambar raya,kalau tak memang dah tak ingat sebab dah terlalu banyak sangat kawan..
Pernah jugak cerita pasal dia kat dlm blog since we met time sem satu dulu..
Time tu,sis pun malas nak layan dia sangat tapi sebab wishing birthday kan.tak salah..
Even tahun ni pun tak teringat nak wish..

Happy belated birthday fakhrul radzi..
Lambat 20 hari hakak ni teruk betul..
Bulan puasa haritu busy lah,tak teringat banyak urusan lain..sory 🙏🙏
Takpe sekurang-kurangnya sis beraya dengan awak keh sebab kita pun mmg xpernah beraya bersama plus you yang start dulu tanya kita which is kebetulan pula makcik dari simpang renggam yang sekangkang kera je dgn kluang tu..
Memang on je lah..
And sangat-sangat tak sangka and could be the day yang rasa speechless.segan semua ada...sebab firsttime jumpa famili Awak🙈🙈,awak xpelah dh 2nd time jumpa mama and abah kita..kita,firsttime kot..debar dia lain..segan,nak borak panjang pun malu je.takleh dah nak borak dgn aji yang dulu..aji pun dah banyak berubah..mcm dh xkenal dh..

Niat kita nak beraya je,biasalah musim-musim beraya.
Not more than that.
Awak pun busy sambung master,so just go with your life.
Find your own future.
Sis pun nak fokus dlm kerjaya sis..

Semoga kita sama-sama berjaya dalam kehidupan seharian kita..
Itu jelah nak cerita.
Ok Assalamualaikum..